Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδιο νόμου ΑΠΕ - αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών .

Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, υποχρεωτική, σε βάθος χρόνου, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νέα κτίρια και επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου στις επενδύσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής"
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα τριάντα ημερών πριν κατατεθεί στη Βουλή. Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των ΑΠΕ από 5 - 8 χρόνια (χωρίς να υπολογίζεται πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ) σε 8 - 10 μήνες, συγχωνεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξάνονται οι τιμές αγοράς της ενέργειας από μικρές και καινοτόμες εφαρμογές (εκτός από τα φωτοβολταϊκά), τίθεται δεσμευτικός στόχοςγια συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % ως το 2020, κ.α. Παραμένουν επίσης οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων περιοχών όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ αλλά προβλέπεται ότι στους καταναλωτές θα επιστρέφεται το ένα τρίτο του τέλους που καταβάλουν οι επενδυτές, αντί για 50 % που αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Η διαφορά θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση "πράσινου ταμείου".
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο κτίριο. Προβλέπεται επίσης ότι ως το 2019 (2014 για τα κτίρια του Δημοσίου) όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα (ΑΠΕ κλπ.). Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, κάτι που σημαίνει όπως είπε ότι δεν θα αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το τέλος αυτό δεν ξεπερνά τα 2 - 3 ευρώ το χρόνο. Η υπουργός σημείωσε πάντως ότι αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο οι καταναλωτές θα υποστούν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις καθώς από το 2013 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Κοινοτικό δίκαιο, θα αγοράζουν το σύνολο των αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Το κόστος έχει υπολογιστεί ότι αντιστοιχεί σε αύξηση των τιμολογίων κατά 30 - 40 %.
Παράλληλα με τις αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης θα προχωρήσει και η τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου θα επανεξεταστούν οι επιδοτήσεις στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ με κατεύθυνση το σταδιακό περιορισμό τους.
Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη και του γ.γ. κ.Κ.Μουσουρούλη ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αποτελεί αντιγραφή του κειμένου που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι, η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έχει αναγνωρίσει δημόσια τη συνεισφορά τους στο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι το κείμενο δεν της παραδόθηκε κατά την παραλαβή του υπουργείου αλλά το εξασφάλισε εξωθεσμικά. "Αυτό αποτελεί στοιχείο πολιτικής ευγένειας ή αγένειας", ανέφερε η κα Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι πολλές ρυθμίσεις του αρχικού νομοσχεδίου έχουν αλλάξει, όπως η συγχώνευση των περιβαλλοντικών μελετών από δύο σε μία κ.α.
Τέλος σε ερώτηση για δημοσίευμα που φέρει τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ.Γ.Μανιάτη να έχει διορίσει τον κουμπάρο του πρόεδρο του Κτηματολογίου, και ότι η σύζυγος του προέδρου συμμετέχει σε εταιρία που διεκδικεί έργα του Κτηματολογίου, η κα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι: ο υφυπουργός δεν είχε σχέση με την επιλογή του κ.Αρβανίτη στη θέση του προέδρου του Κτηματολογίου, η οποία έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Ο κ.Μανιάτης, πρόσθεσε η κα Μπιρμπίλη, με είχε ενημερώσει για τη σχέση που υπήρχε και θεωρήθηκε ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο. Εξάλλου, η σύζυγος του κ.Αρβανίτη απέσυρε τις μετοχές της από την εταιρία, παραιτήθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο και απέσυρε επίσης το πτυχίο της από αυτήν.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου