Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα φωτοβολταϊκά - Αυξημένη ταρίφα για ευρωπαϊκό εξοπλισμό


Συγκεκριμένα, πράγματι δεν αλλάζει το 18μηνο, δηλ. ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο επενδυτής προκειμένου να ολοκληρώσει την εγκατάστασή του από τη στιγμή που κάνει σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ.
Επίσης, αποσύρθηκε η «νομιμοποίηση» και φορολόγηση της μεταβίβασης αδειών φωτοβολταϊκών. Αντίθετα, εισάγεται γ ια πρώτη φορά μία προσαύξηση του feed in tariff  κατά 10% στην περίπτωση που ο επενδυτής χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό τουλάχιστον κατά 80%.
Πέραν αυτού, οι βασικές αλλαγές που φέρνουν οι τροπολογίες είναι οι εξής:
- Οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών θα αναπροσαρμόζονται όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
- Για την περίοδο 2013-2015, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθενται για τη στήριξη των ΑΠΕ
-Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, μετονομάζεται σε Ειδικό Τέλος Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Ειδικό Τέλος ΕΤΕΠΚΑ), για να αντικατοπτρίσει το πραγματικό του περιεχόμενο που είναι το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
- Δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης για σταθμούς γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, αφού εξετάζονται πριν τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών.
- Εξασφαλίζεται η τήρηση σειράς προτεραιότητας, κατά την εξέταση από τον διαχειριστή των αιτημάτων χορήγησης προσφορών σύνδεσης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο και η ύπαρξη ή μη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.
-Ρυθμίζεται το θέμα με τις επενδύσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, για τις υφιστάμενες αιτήσεις
- Έκδοση Τμηματικής άδεια λειτουργίας για έργα που έχουν αποπερατωθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 50% της συνολικής ισχύος της άδειας. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου εφόσον η καθυστέρηση οφείλεται σε εκκρεμοδικία ή σε λόγους που δε συνιστούν παράλειψη ή υπαιτιότητα του κατόχου της άδειας
- Θεσπίζεται το λιγνιτικό τέλος 0,5% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ
Δείτε παρακάτω την τροπολογία

Σχέδιο ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, αλλά... χωρίς feed in premioum


Στο συμπέρασμα ότι δεν ταιριάζει για την Ελλάδα το σύστημα «εγγυημένης διαφορικής τιμής» (γνωστό ως feed in premium) για την ενίσχυση των ΑΠΕ, καταλήγει η επιτροπή εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΚΑ με συμμετοχή υπηρεσιακών αλλά και φορέων του χώρου. Το συμπέρασμα, δε, αυτό, στηρίζεται σε μα σειρά επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, αλλά και τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Συνεπώς η Επιτροπή (συνεδρίασε εκ νέου χθες) θα διατυπώσει την άποψη ότι προς το παρόν τουλάχιστον πρέπει να παραμείνει το υπάρχον σύστημα feed in tariffs, με τις απαραίτητες βελτιώσεις κάποιες εκ των οποίων, ούτως ή άλλως, έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή εργάζεται τις τελευταίες τρείς εβδομάδες για να διαμορφώσει τη βάση έκθεσης για την προώθηση των ΑΠΕ που θα πρέπει να υποβάλλει το ΥΠΕΚΑ, όπως ορίζει το μνημόνιο. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το σχέδιο αυτό να αποτελέσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο και να μην παραμείνει απλά τυπική συμμόρφωση σε μια έξωθεν υποχρέωση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ εμφανίστηκε «αιφνιδιασμένο» από την άμεση αναφορά του μνημονίου στο σύστημα feed in premium ως τρόπου ενίσχυσης των ΑΠΕ, καθώς είναι μικρή η σχετική εμπειρία και αρκετά υψηλά τα ρίσκα μιας τέτοιας αλλαγής. Ωστόσο είναι από τα βασικά θέματα που έχει να επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αγοράς. Προς το παρόν, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και το μοντέλο θα αξιολογηθεί αρνητικά.
Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος σύν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την ακαταλληλότητα του μοντέλου αυτού στην Ελλάδα σήμερα είναι το γεγονός ότι δεν εξορθολογιστεί το σύστημα υπολογισμού της ΟΤΣ ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Τι λέει το μνημόνιο
Το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης  των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας