Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Προτάσεις ΣΕΦ για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Προτάσεις επί του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) καταθέτει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας πως οι αλλαγές που έχουν γίνει στο αρχικό σχέδιο ανατρέπουν πλήρως τη φιλοσοφία του.
Συγκεκριμένα ζητά:
- Άμεση προώθηση νέων αιτήσεων χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.
- Κατάργηση της άδειας παραγωγής για τα φωτοβολταϊκά (όπως ισχύει και σε άλλες χώρες), αφού αυτή δεν διασφαλίζει πλέον τίποτα (ούτε καν δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο).
- Κατάργηση της περιβαλλοντικής εξαίρεσης που αποτελεί ένα ακόμη γραφειοκρατικό και ανούσιο εμπόδιο, αφού ο ουσιαστικός έλεγχος μπορεί να γίνει και σε μετέπειτα στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας (Πολεοδομία – κατά τη διαδικασία έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας).
Ο ΣΕΦ στη σχετική του ανακοίνωση καταγράφει επιγραμματικά τις σημαντικότερες από τις αλλαγές αυτές, με την επισήμανση πως δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, οι παρατηρήσεις του βασίζονται σε ενδιάμεσα σχέδια που κατά καιρούς είδαν ατύπως το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, υποστηρίζει πως «αν οι περιεχόμενες στα σχέδια αυτά προτάσεις για τα φωτοβολταϊκά αποδειχθούν αληθινές, τότε μιλάμε για ένα πισωγύρισμα σε σχέση με τις αρχικές θετικές και γενναίες εξαγγελίες».
Σύμφωνα με το ΣΕΦ, επειδή το πάγωμα των νέων αιτήσεων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) βάζει φρένο στην αγορά και πριμοδοτεί το παρεμπόριο αδειών, είναι σαφές ότι μια τέτοια ρύθμιση, όχι μόνο δεν επιταχύνει τις διαδικασίες όπως υπόσχεται ο τίτλος του νομοσχεδίου, αλλά οδηγεί την αγορά σε μαρασμό.
Παρακάτω υπαάρχει αναλυτικά το κέιμενο του ΣΕΦ: Ανακοίνωση

Πηγή: ΣΕΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου