Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση στις "ταρίφες" των ΑΠΕ, τέλος λιγνίτη και έσοδα από ρύπους και ΕΡΤ για την "τρύπα" του ΔΕΣΜΗΕ


Επιβολή «πράσινου» τέλους στο λιγνίτη, μαζί με έσοδα από το τέλος ΕΡΤ, περαιτέρω δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ, θα χρηματοδοτήσουν το 2012 το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ, πέραν από την αύξηση του ειδικού τέλους που αποφάσισε χθες η ΡΑΕ.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπ. Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι αφορούν στην α’ φάση κάλυψης του «πράσινου» ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και ξεκινά η β’ φάση, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικά νέα έσοδα για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Από την ημέρα εκείνη και μετά, ξεκινά η δημοπράτηση του 100% των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα εξαιρείται, ποσά που σε μεγάλο βαθμό θα κατευθυνθούν στον ειδικό πράσινο λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΜΗΕ.
Μέχρι τότε όμως, και για την πρώτη περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 η ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ θα προέλθει, πέρα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που αποφάσισε η ΡΑΕ, από τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
- Επιβολή έκτακτου τέλους 2 €/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Το έκτακτο αυτό τέλος, όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι μεταβατικό, και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του κόστους των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και η ισορροπία στη χονδρεμπορική αγορά μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών και καυσίμων.
- Ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Μπιρμπίλη (3851/2010) για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
- Αξιοποίηση απόφασης (187497/2011 ΚΥΑ) που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
- Αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών, χωρίς αναδρομική ισχύ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ
- Μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα
Επίσης, το 2014 θα γίνει η μετάβαση στο νέο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς (target model), που προβλέπει χρηματιστήριο ενέργειας (σε εθελοντική βάση) και διμερή συμβόλαια. Στη νέα αυτή μορφή της αγοράς ο Διαχειριστής Συστήματος θα είναι υποχρεωμένος να πωλεί την ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό, έτσι ώστε να συγκεντρώνει τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Συμπληρωματικά, θα εξεταστεί η δυνατότητα να εκδίδουν οι ΑΠΕ και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) ανάλογα με την ισχύ που έχουν συνεχώς διαθέσιμη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 
"Η ΡΑΕ ενεργώντας ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, με στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τον ΔΕΣΜΗΕ για το 2012 και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος παρέχει σειρά κινήτρων με σημαντικότερο τον χρηματοδοτικό μηχανισμό των εγγυημένων τιμών με ταυτόχρονη προτεραιότητα των ΑΠΕ στην απορρόφηση ενέργειας. Βασικές πηγές εσόδων για τον μηχανισμό είναι ο Λογαριασμός του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ και το 95% των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων, που το 2011 έχουν ξεπεράσει τα 110 εκ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, την ανάπτυξη σημαντικής εγκατεστημένης ισχύος για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη διάθεσή της στο σύστημα. Η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Η βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας των εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ και την ανάπτυξη νέων, χωρίς να γίνεται σε βάρος του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά ούτε και εξ ολοκλήρου σε βάρος των καταναλωτών, που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, ο Λογαριασμός του Ειδικού Τέλους εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 θα παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με βάση τις αρχές και τους στόχους που έθεσε το ΥΠΕΚΑ, αποτέλεσε το αντικείμενο διαβούλευσης με θέμα τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ. Το ΥΠΕΚΑ κάλεσε όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων να καταθέσουν τις απόψεις τους. Συνολικά 14 φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους, οι οποίες και δημοσιεύτηκαν στο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=763&language=el-GR.
Αξιοποιώντας τις προτάσεις των φορέων και κατόπιν διαβούλευσης με τον ΔΕΣΜΗΕ και την ΡΑΕ, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με γνώμονα την προστασία των τελικών καταναλωτών από σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις που τους επιβάλλονται, και την ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ, και ως εκ τούτου την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δύο φάσεις. Η πρώτη περίοδος αφορά στο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 και η δεύτερη από τον Ιανουάριο 2013 και μετά. Ο κύριος λόγος της διαφοροποίησης είναι ότι από το 2013 θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα για τη χρηματοδότηση του συστήματος από τις δημοπρατήσεις όλων των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων – συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα εξαιρείται.
Για την πρώτη περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2012 η ενίσχυση του λογαριασμού θα προέλθει, πέρα από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ που αποφάσισε η ΡΑΕ, από τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
- ενεργοποίηση του άρθρου 12, παρ.16 του νόμου 3851/2010 για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
- αξιοποίηση της 187497/2011 ΚΥΑ, που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
- αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών, χωρίς αναδρομική ισχύ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ
- μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα
- επιβολή έκτακτου τέλους 2€/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Το έκτακτο αυτό τέλος είναι μεταβατικό, και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του κόστους των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και η ισορροπία στη χονδρεμπορική αγορά μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών και καυσίμων.
Στην δεύτερη περίοδο από τον Ιανουάριο 2013 και μετά, η μεγάλη αλλαγή, που καθιστά βιώσιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, θα προέλθει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής, λόγω της ένταξης της ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά δικαιωμάτων.
Επίσης, το 2014 θα γίνει η μετάβαση στο νέο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς (target model), που προβλέπει χρηματιστήριο ενέργειας (σε εθελοντική βάση) και διμερή συμβόλαια. Στη νέα αυτή μορφή της αγοράς ο Διαχειριστής Συστήματος θα είναι υποχρεωμένος να πωλεί την ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό, έτσι ώστε να συγκεντρώνει τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Συμπληρωματικά, θα εξεταστεί η δυνατότητα να εκδίδουν οι ΑΠΕ και Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) ανάλογα με την ισχύ που έχουν συνεχώς διαθέσιμη".

Βαγγέλης Ζαγοράκης: Τα αγροτικά Φ/Β και η θεωρία του «Οργανωμένου Μπάχαλου»


Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, οι σχετικοί με το άθλημα διαφώνησαν με την ιδέα αφού αναγνώρισαν μια γνήσια ανεδαφική και ουτοπική πρόταση, καθώς το σενάριο «δεν βάζω μία .. και βγάζω λεφτά με το τσουβάλι» δεν φάνηκε να είχε σπουδαίες προοπτικές. Εξάλλου όπως ειπώθηκε και πρόσφατα στην Βουλή οι «τσάμπα μάγκες» δεν έχουν πια και πολλή πέραση.
Ως εκ του αποτελέσματος με το πέρασμα του χρόνου, οι διαφωνούντες δικαιώθηκαν. Αρχίζουν λοιπόν σιγά σιγά να ακούγονται οι γνωστές φωνές περί ασχέτων, περί σχεδιασμού στο πόδι, περί χαϊδέματος αυτιών, ψηφοθηρίας κτλ.
Είναι όμως έτσι; Γιατί σκέφτομαι αν αυτοί που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια είναι τόσο άσχετοι και παράλογοι πως γίνεται να τους ψηφίζουμε κάθε φορά με τη βαθιά πεποίηθηση ότι αυτή τη φορά θα μας σώσουν;
Τελικά τείνω να καταλήξω στο ότι όχι μόνο δεν είναι αδαείς και άχρηστοι, αλλά αντιθέτως είναι πρωτότυπα δημιουργικοί και έχουν μάλιστα αναπτύξει και εφαρμόσει την «Θεωρία του Οργανωμένου Μπάχαλου». Για να γίνω πιο σαφής θα προσπαθήσω να σας αναπτύξω την θεωρία αυτή όπως πιστεύω ότι εφαρμόστηκε στην ιστορία με τα αγροτικά Φ/Β.
Όπως σε κάθε μαθηματική απόδειξη (γιατί μιλάμε ότι είναι κανονική θεωρία, ... επιστήμη, όχι ότι να’ ναι) πρέπει αρχικά να μαζέψουμε τα δεδομένα.
1ο Δεδομένο: Η θεσπισμένη και ισχύουσα από τον Ν3734/2009 μειούμενη καθ’ εξάμηνο τιμή πώλησης της κιλοβατώρας των Φ/Β.
2ο Δεδομένο: Ο μόνιμος και διακαής πόθος του Υπουργείου για περαιτέρω μείωση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας (feed in tariff ) των Φ/Β, από την εποχή της Τίνας στο ΥΠΕΚΑ.
Επ’ αυτού σας θυμίζω τόσο την σχετική αποτυχημένη διαβούλευση αστραπή του ΥΠΕΚΑ τον Φλεβάρη του 2010, όσο και τις εν εξελίξει συζητήσεις.
3ο Δεδομένο: Το πρόγραμμα των αγροτικών Φ/Β. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό οι αιτήσεις των αγροτών είχαν απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων αιτήσεων, ακόμα και αυτών που είχαν κατατεθεί μήνες πριν.
Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας, καλά, εντάξει με τα δεδομένα, τα μαζέψαμε ... αλλά για να αποδείξουμε την θεωρία θα πρέπει να ξέρουμε τι να τα κάνουμε, πως συνδέονται τα δεδομένα, αν συνδέονται;
Δυστυχώς τα δεδομένα μάλλον συνδέονται. Και εξηγούμαι:
Βλέποντας το Υπουργείο τις αντιδράσεις του κόσμου στην πρόθεση μείωσης του feed in Tariff, είπε να το δει πιο επιστημονικά προκειμένου όχι μόνο να μην δυσαρεστήσει κανέναν αλλά αντιθέτως, από την μια να εμφανιστεί και ως άλλος Μαρίνος Αντύπας μοιράζοντας λεφτά στους κολίγους της εποχής μας, και από την άλλη να μειώσει το feed in tariff. Το εγχείρημα ήταν απαιτητικό, ήθελε στρατηγική, σχεδιασμό και φαντασία. Άλλωστε ένα ζητούμενο των απανταχού λαών ήταν και το «η φαντασία στην εξουσία».
Έτσι και έγινε, με την ανακοίνωση του προγράμματος των αγροτικών Φ/Β δόθηκε η επιθυμητή λύση σε όλα τα επίπεδα. Το πρόγραμμα ήταν τόσο ελκυστικό για τους αγρότες που μέσα σε λίγες μέρες συσσωρεύτηκαν στις κατά τόπους ΔΕΗ έξι χιλιάδες αιτήσεις, μπλοκάρωντας κάθε άλλη επένδυση Φ/Β μη αγρότη, μια και όπως είπαμε η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτές τις αιτήσεις έναντι παλαιοτέρων, έστω και αν με αυτό τον τρόπο καταργούσε de facto κάθε αρχή δικαίου και ίσης μεταχείρησης των πολιτών.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ΔΕΗ βραχυκύκλωσε, για μήνες προσπαθούσε να χωρέσει όλες αυτές τις αιτήσεις στο ήδη βεβαρημένο Δίκτυο Μέσης Τάσης και ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχουν διεκπεραιωθεί γύρω στις 1000 αιτήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ πάγωσε την έκδοση Όρων Σύνδεσης για την πλειοψηφία των υπόλοιπων επενδύσεων, γεγονός που εν συνεχεία οδήγησε σε αδιέξοδο τις επενδύσεις αυτές μη μπορώντας να κλειδώσουν τις υψηλές τιμές του feed in tariff.
Οι επενδυτές αυτοί αρχικά έπρεπε να περιμένουν την ΔΕΗ να ολοκληρώσει το σισύφειο έργο της αξιολόγησης των αιτήσεων των αγροτών και εν συνεχεία δεδομένου του κορεσμού του δικτύου λόγω των αιτήσεων των αγροτών, έπρεπε ακόμα να περιμένουν να λήξουν οι Όροι Σύνδεσης των αγροτών προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος στο Δίκτυο Μέσης Τάσης. Αυτό το δεύτερο είναι και το φετίχ του Υπουργείου. Χάθηκε ένα έτος περιμένοντας τη ΔΕΗ να απαντήσει στις πολυάριθμες αιτήσεις των αγροτών. Αυτό οδήγησε σε πτώση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας σύμφωνα με το 1ο δεδομένο.
Όταν μάλιστα αξιολογήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος στο Δίκτυο για τους υπολοίπους θα έπρεπε να λήξει το εξάμηνο ισχύος των Όρων Σύνδεσης των αγροτών. Δηλαδή περαιτέρω μείωση του feed in tariff.
Όταν πέρασε και το εξάμηνο το μεγαλόψυχο Υπουργείο ήταν εκεί για να ανακουφίσει τους πολύπαθους αγρότες παρατείνοντας κατά ένα νέο εξάμηνο την ισχύ των Όρων Σύνδεσής τους. Τι σημαίνει αυτό; Έλατε, τωρα το μάθαμε:
Και άλλη μείωση του feed in tariff.
Όταν έληξε και το δεύτερο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ ήταν πάλι εκεί για να δώσει και νέα δίμηνη αυτή την φορά παράταση. Επωδός: Και άλλη μείωση του feed in tariff.
Από την άλλη βέβαια θα μου πείτε, έχουμε τους αγρότες, δεν μπορεί θα είδαν προκοπή οι άνθρωποι. Για αυτόν τον λόγο έδινε και τις παρατάσεις το Υπουργείο. Και τώρα η απότομη προσγείωση... Από τις 6000 αιτήσεις, έχουν υλοποιηθεί περίπου 50 αγροτικά Φ/Β.
Σε όλα αυτά θα ήθελα να προσθέσω ότι σύμφωνα με τον υπολογισμό του Υπουργείου το κέρδος από την μη καταβολή των υψηλών feed in tariff, σίγουρα άξιζε την θυσία σαν μιας άλλης Ιφιγένειας, της ΔΕΗ, αφού για έναν ολόκληρο χρόνο τόσο οι κατά τόπους όσο και οι κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένες να φέρουν εις πέρας ένα κυριολεκτικά τιτάνειο έργο καταδικασμένο εν τη γεννέσει του σε πλήρη αποτυχία. Και μάλιστα τσάμπα. Γιατί σαν κερασάκι στην τούρτα να πούμε ότι για να γίνει το πρόγραμμα ακόμα πιο ελκυστικό στους αγρότες, δεν κατέβαλλαν και το γνωστό παράβολο ήτοι 500€ συν ΦΠΑ ανά αίτηση. Συνεπώς άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ ζημιά για την ΔΕΗ. Αλλά άξιζε. Αφού έπεσε το feed in tariff!!!!
Όπερ Έδει Δείξαι
Βαγγέλης Ζαγοράκης
endergy

Φωτοβολταϊκά "τέλος" για την BP Solar


Τη σταδιακή αποχώρησή της από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών δρομολογεί η BP Solar, μια από τις εταιρίες κολοσσούς του χώρου, επιβεβαιώνοντας και αυτή με τη σειρά της την ύφεση που καταγράφεται στον εν λόγω κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρίας γνωστοποιήθηκε στους 100 περίπου υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 36 υπαλλήλων στις ΗΠΑ, μέσω ανακοίνωσης που εστάλη την περασμένη εβδομάδα.
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση η εταιρία επισημαίνει ότι οι αλλαγές στην ηλιακή βιομηχανία έχουν καταστήσει τη BP αδύναμη στο να επιτύχει επαρκή περιθώρια στο συγκεκριμένο τομέα τα οποία θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά της.
«Στόχος της BP είναι η κερδοφόρα ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς της βιομηχανίας ενέργειας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στις ΗΠΑ.
«Ωστόσο, οι μεγάλες παγκόσμιες αγορές ηλιακής ενέργειας παρουσιάζουν τεράστιες προκλήσεις, οι οποίες τελικά οδήγησαν την εταιρία να λάβει την απόφαση αυτή», πρόσθεσε.