Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Στο top 5 από πλευράς απόδοσης τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα


Στη λίστα με τις αγορές οι οποίες μέσα στο 2012 θα συνεχίσουν να καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη στον κλάδο των φωτοβολταϊκών περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Lux Research, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση,
Σύμφωνα με την έρευνα, η Πορτογαλία ηγείται της Ευρωπαϊκής «κούρσας» των επενδυτών σε ηλιακές εγκαταστάσεις, αναλογικά με τους περιορισμούς της χώρας, ενώ ακολουθεί η Κύπρος.
«Η αβεβαιότητα που περιβάλλει την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και την ικανότητα των χωρών της να «πληρώσουν» κίνητρα, θα αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη , διατηρώντας την αγορά σχετικά σταθερή», δήλωσε ο Matt Feinstein, ο επικεφαλής αναλυτής των προβλέψεων της έρευνας της Lux, όσον αφορά τη ζήτηση.
Όπως προκύπτει από τη  συγκεκριμένη μελέτη, ενώ η ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά θα σταθεροποιηθεί, από το 2013 κι έπειτα η ζήτηση σε αγορές όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία αναμένεται να καταγράψει σημαντική άνοδο.
To top-5 των χωρών  βάσει της μελέτης διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Πορτογαλία
2. Κύπρος
3. Χαβάη
4. Ελλάδα
5. Ισραήλ
Σημειώνεται ότι η κατάταξη έχει γίνει βάσει των εσωτερικών ποσοστών αποδόσεων (ΙRR) τα οποία ουσιαστικά αποτελούν μια διατίμηση κατά την οποία  η καθαρή παρούσα αξία (NPV) των μελλοντικών χρηματικών εισροών από μια επένδυση κεφαλαίου, ισούται με μηδέν. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι ο κύριος παράγοντας στον καθορισμό των IRR σε μια αγορά, μαζί με τα κίνητρα και τα έξοδα λειτουργίας. Με απλά λόγια, παρέχει μια μέτρηση για τους επενδυτές, ώστε να συγκρίνουν τη ζήτηση, και την πορεία ανάπτυξης των ηλιακών έργων στις διάφορες αγορές.