Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Παπαγεωργίου: Στόχος να αποκατασταθούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

«Η εμπειρία που πλέον έχουμε από την μέχρι σήμερα διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως προς το κόστος υποστήριξης τους θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τα επόμενα μας βήματα», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, κατά το χαιρετισμό του στην έναρξη της Ημερίδας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας : Προϋποθέσεις Μαζικής Διείσδυσης στην Ηλεκτροπαραγωγή». Η Ημερίδα διεξάγεται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε παράλληλα ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειας έτσι ώστε να διασφαλισθεί η σταθεροποίηση και η βιωσιμότητα του κλάδου των ΑΠΕ, προκειμένου να υπάρξει η οριστική του εξυγίανση.
Αναφέρθηκε εξάλλου στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, το επενδυτικό πρόγραμμα του οποίου, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, θα ενισχύσει την ευστάθεια των δικτύων και την ομαλή περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.
Επεσήμανε τέλος ότι σταθερός στόχος παραμένει αφενός η οριστική εξάλειψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού αι αφετέρου η σταδιακή αποκατάσταση της διαδικασίας πληρωμής των παραγωγών. 
Αναλυτικά, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κατά το χαιρετισμό του ανέφερε:
« Όλοι συμφωνούν πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει μακροπρόθεσμα να αποτελέσουν μία βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, με την οικοδόμηση στέρεων βάσεων προς μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν και θεσμοθετήθηκαν από την Ένωση, κατά την περασμένη δεκαετία, οι φιλόδοξοι στόχοι για την διείσδυση των ΑΠΕ σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η τεχνολογική πρόοδος και η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλουν όμως τον επαναπροσδιορισμό ως προς τις τρέχουσες ανάγκες και δυνατότητες διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Υψηλές εγγυημένες τιμές για ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές, οδηγούν αναπόδραστα σε υψηλές τιμές για όλους τους καταναλωτές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια υπό ανταγωνιστικό κόστος, προφυλάσσοντας παράλληλα ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών από την ενεργειακή πενία.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο άλλωστε, η οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει πολλές χώρες να επανεξετάσουν τους στόχους και τους τρόπους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό σύστημα. Το κόστος υποστήριξης των ΑΠΕ είναι, με τα σημερινά δεδομένα, υψηλό - και ειδικά για ορισμένες χώρες πολύ υψηλό - για τον Ευρωπαίο καταναλωτή και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Οι επιπτώσεις είναι φυσικά ακόμη πιο έντονες σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και φυσικά στην Ελλάδα.
Η εμπειρία που πλέον έχουμε από την μέχρι σήμερα διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως προς το κόστος υποστήριξης τους θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό για τα επόμενα μας βήματα.
Ήδη έχουμε προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε πρώτα από όλα τη σταθεροποίηση και τη βιωσιμότητα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών, ώστε να περάσουμε στη συνέχεια στην οριστική του εξυγίανση. Σε παράλληλο χρόνο, υιοθετούμε μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, για την ομαλή μετάβαση στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μοντέλο (target model) της αγοράς ηλεκτρισμού το 2015. 
Με το μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο δρομολογείται η σταδιακή κατάργηση υποστηρικτικών μηχανισμών, εξοικονομώντας πόρους κρίσιμους για το σύστημα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ευέλικτων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που ως γνωστόν είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ.   
Προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, και μέσα από ένα νέο στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το ενεργειακό μας μέλλον, θα προσδιορίσουμε το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα για τη χώρα μας σε ορίζοντα 20ετίας. Ως τις αρχές του νέου έτους θα γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, ποια κατεύθυνση επιθυμούμε να ακολουθήσουμε και σε ποιο δρόμο θα πρέπει να βαδίσουμε για να το επιτύχουμε. Με στόχους αναλυτικούς για την βέλτιστη αξιοποίηση του δυναμικού και των δυνατοτήτων της χώρας μας για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ.
Σταθερός μας στόχος παραμένει να εξαλείψουμε οριστικά τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού και, σταδιακά, να αποκαταστήσουμε τη διαδικασία πληρωμής των παραγωγών.
Τέλος, δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απολύτως απαραίτητη για την βέλτιστη ενσωμάτωση της διεσπαρμένης παραγωγής των ΑΠΕ στο κεντρικό Σύστημα.
Ήδη προχωρά ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία θα επιτρέψει την αξιοποίηση του υψηλού τους αιολικού δυναμικού με πολλαπλά παράλληλα περιβαλλοντικά οφέλη.
Επιπλέον, δρομολογούμε την αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ώστε το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο θα ενισχύσει την ευστάθεια των δικτύων και την ομαλή περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας, να υλοποιηθεί με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών.
Δημιουργούμε έτσι ένα καθαρό επενδυτικό περιβάλλον για ώριμα έργα που θα ωφελήσουν τον τελικό καταναλωτή και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη της μακροπρόθεσμης επιδίωξης για σταθερή διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, με οργανωμένο τρόπο και βάσει των αναγκών της χώρας. 
Κυρίες και κύριοι,
Η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα στηρίζουν αυτόν τον στόχο απαιτούν εμπεριστατωμένη μελέτη και διεξοδική έρευνα.
Παραμένουν ακόμη μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις στη συνεχιζόμενη πορεία αναδιάρθρωσης και αναδιάταξης της ενεργειακής αγοράς. Η κατάθεση ρεαλιστικών και γόνιμων προτάσεων είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά πότε.
Στηρίζουμε την επιστημονική έρευνα και το ικανότατο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, ώστε το συμβουλευτικό του έργο να συνδράμει εποικοδομητικά στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων από την πλευρά της Πολιτείας.
Είμαι βέβαιος λοιπόν, πως η σημερινή ημερίδα θα αναδείξει θέματα και θα προβάλει ιδέες ιδιαίτερα χρήσιμες για την οικοδόμηση ενός γόνιμου διαλόγου ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προτεραιότητες διείσδυσης των ΑΠΕ.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
(energypress.gr)

Κομισιόν: Στο αρχείο η καταγγελία ΣΠΕΦ για την εισφορά των ΑΠΕ

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η καταγγελία του ΣΠΕΦ σχετικά με την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπηρεσία της Επιτροπής, κανένα από τα σημεία στα οποία στηρίζονται οι καταγγελίες του ΣΠΕΦ (παραβίαση τις οδηγίας για τις ΑΠΕ, παράνομη συνύπαρξη της εισφοράς με τον ΦΠΑ και παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας) δεν αποτελεί περίπτωση παραβίασης του κοινοτικού δικαίου και, ως εκ τούτου, η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο.
Ειδικότερα, όσον αφορά την καταγγελία του ΣΠΕΦ ότι η έκτακτη εισφορά παραβιάζει την οδηγία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ έως το 2020, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν διαπιστώνουμε παραβίαση της οδηγίας που να απορρέει από τη θέσπιση της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης”  επί των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων όπως περιγράφετε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η διαπίστωση της υπηρεσίας και ως προς το θέμα της έμμεσης φορολόγησης που θέτει ο ΣΠΕΦ.
«Η ελληνική εισφορά αλληλεγγύης μπορεί κάλλιστα να συνυπάρχει με τον ΦΠΑ  στον βαθμό που το κοινοτικό δίκαιο, ως έχει επί του παρόντος, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη διάταξη που να αποκλείει ή να περιορίζει την εξουσία των κρατών μελών να θεσπίζουν φόρους, δασμούς ή άλλα τέλη εκτός από τους φόρους κύκλου εργασιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του συνδέσμου ότι η εν λόγω έκτακτη εισφορά παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα ιδιοκτησίας, στην απάντηση τονίζεται ότι «το γεγονός και μόνο ότι οι ελληνικές αρχές κατέστησαν τις επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές λιγότερο ελκυστικές επιβάλλοντας ειδικό φόρο στα έσοδα των εν λόγω εγκαταστάσεων δεν μπορεί από μόνο του να θεωρηθεί ότι συνιστά παράβαση του δικαιώματος των επενδυτών στην ιδιοκτησία».
Στο έγγραφο προστίθεται δε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει καταθέσει ο ΣΠΕΦ στην καταγγελία του «η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε αποτελούν παράβαση του δικαιώματος σας στην ιδιοκτησία».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρόλο που, βάσει των παραπάνω, η Κομισιόν δεν διαπιστώνει παραβάσεις των κοινοτικών οδηγιών από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, τονίζεται ωστόσο ότι η αντίθεσή της στην «εισαγωγή αλλαγών στα καθεστώτα στήριξης οι οποίες τροποποιούν αναδρομικά τους όρους των επενδύσεων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις» καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «απειλούν να υπονομεύσουν το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, το οποίο τελικά αποτελεί καίρια προϋπόθεση για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Διευκρινήσεις
1) Από το δικηγορικό γραφείο «Μεταξάς και Συνεργάτες» διευκρινίζεται ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το ζήτημα της παραβίασης των ενωσιακού δικαίου κρατικών ενισχύσεων για το οποίο έχει υποβάλλει ξεχωριστή καταγγελία ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού από κοινού με ξένους επιφανείς Πανεπιστημιακούς, για το οποίο η ίδια η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας δηλώνει ρητά ότι η συγκεκριμένη απόφαση περί αρχειοθέτησης δεν προδικάζει τα συμπεράσματα που θα συναχθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού όπου η έρευνα συνεχίζεται.
2) Η δικηγορική εταιρεία Παπακωνσταντίνου - Κατρούγκαλος - Χλέπας σημειώνει ότι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμούν προς εξέταση καταγγελίες που άσκησε εκ μέρους εκατοντάδων παραγωγών και αφορούν την επίμαχη εισφορά. Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε το δικηγορικό γραφείο με επιστολή της ότι η καταγγελία που άσκησε «χρήζει περαιτέρω εσωτερικής εξέτασης για να μπορέσει να αποφανθεί κατά πόσον το θέμα συνιστά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε.». Οι πληροφορίες της δικηγορικής εταιρείας είναι ότι οι καταγγελίες εξετάζονται επισταμένα τόσο από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού
--------------
Δείτε την απάντηση της Κομισιόν: Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΣΠΕΦ
(energypress.gr)