Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία και στην Κομισιόν για την εισφορά στα φωτοβολταϊκά


Επίσημη καταγγελία κατά της εισφοράς στα φωτοβολταϊκά κατέθεσε ο ΣΠΕΦ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και συγκεκριμένα στην Γενική Διεύθυνση Ενέργειας αλλά και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προασπιζόμενος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών μονάδων".
Στη σχετική του ανακοίνωση ο ΣΠΕΦ αναφέρει:
"Η Κυβέρνηση με τον ν. 4093/2012 επέβαλε εισφορά επί του κύκλου εργασιών των επαγγελματικών Φ/Β μονάδων από 25% - 30% χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη διαβούλευση ή συναίνεση ή αναλογιστική μελέτη επιπτώσεων ή παροχή οιονδήποτε έστω αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους θιγόμενους παραγωγούς.  Μονομερώς έτσι και μάλιστα αναδρομικά, αφού από την ρύθμιση θίγονται και όλες οι εν λειτουργία μονάδες των οποίων η διασύνδεση στο δίκτυο προηγήθηκε της ψήφισης του νόμου, η Πολιτεία ανατρέπει το οικονομικό καθεστώς λειτουργίας τους και εν τοις πράγμασι το ίδιο το Ευρωπαϊκό μοντέλο FIT (Feed-in-Tariff) που με τρεις νόμους -ν. 3468/2006, ν. 3734/2009 και ν. 3851/2010- η ίδια ψήφισε και υιοθέτησε συνομολογώντας εν συνεχεία ρητές συμβάσεις εφαρμογής του με τους παραγωγούς 20ετούς διάρκειας καλώντας τους να επενδύουν.
Η Πολιτεία επιπλέον για να δικαιολογήσει την μονομερή αυτή αθέτηση των υποχρεώσεων της, επικαλέστηκε σειρά από δήθεν λόγους των οποίων ωστόσο ο έλεγχος βρίσκεται διαχρονικά αποκλειστικά στα χέρια της και ουδόλως στην σφαίρα ευθύνης των παραγωγών.  Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η παντελής απουσία ελέγχου του ρυθμού αδειοδοτήσεων νέων κάθε φορά μονάδων σε συνάφεια πάντοτε με τους εθνικούς στόχους διείσδυσης που η ίδια πάλι έθεσε με την A.Y./Φ1/οικ.19598 ΦΕΚ 1630 από 11/10/10 σε 1.500 MW το 2014 και 2.200 MW το 2020 και οπωσδήποτε όφειλε να τηρήσει.  Έτσι αφού η Πολιτεία παντελώς ανεύθυνα μοίρασε περί τα 7,500 MW σε άδειες παραγωγής, δεσμευτικούς όρους σύνδεσης και συμβάσεις πώλησης ουδέποτε ανακαλούμενες, πλέον των 1,200 MW Φ/Β που ήδη λειτουργούν, δηλαδή μόλις σήμερα να έχουμε συνολικά περίπου τέσσερις φορές τον εθνικό στόχο του 2020, έρχεται τώρα να μεταφέρει τις αποκλειστικές αυτές ευθύνες της στους παραγωγούς τους οποίους και στην πλειονότητα με την επιβληθείσα εισφορά καταστρέφει.  Παρατηρείται λοιπόν εμμέσως δια της εισφοράς μία παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ των νέων παραγωγών που θα ενταχθούν υπεράνω των στόχων και έχοντας πλέον γνώση του καθεστώτος της εισφοράς, με μεταφορά πόρων εις βάρος όσων νομίμως επένδυσαν εντός αυτών τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα με πολύ υψηλό κόστος.
Η εισφορά επιπλέον δεν πρόκειται να θεραπεύσει διόλου τα οικονομικά του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του Λειτουργού, αφού η Πολιτεία επιτρέπει και προστατεύει «σθεναρά» τις στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά με προεξέχουσα αυτήν του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους κατά του οποίου ήδη από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο ΣΠΕΦ έχει προσφύγει με καταγγελία επίσης στην Ε.Ε. και ο οποίος μέσω της νόθευσης της ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος) συσσωρεύει ετησίως πλασματικό έλλειμμα στον λογαριασμό απόλυτα συγκρίσιμο με όσο η παράνομη εισφορά επιχειρεί να αποφέρει.
Το αρμόδιο Υπουργείο επιπλέον, επιβάλλοντας την ισοπεδωτική αυτή εισφορά 25- 30% οριζόντια επί του τζίρου χωρίς καμία παραμετροποίηση όσον αφορά τουλάχιστον το τυπικό μέγεθος των μονάδων αλλά και τις συνεπαγόμενες οικονομικές αντοχές τους, στρεβλώνει βίαια εκ των υστέρων τον ανταγωνισμό και μάλιστα σε επίπεδο επιβίωσης τους. Έτσι οι ασθενέστερες μικρομεσαίες μονάδες οδηγούνται σε απόλυτο οικονομικό αφανισμό, αφού η επίδραση εν γένει της εισφοράς 25 – 30% επί του τζίρου τους μεταφράζεται στα προ φόρων έσοδα τους σε δημευτικού χαρακτήρα «χαράτσι» πλησίον του 100% αυτών.  Η επέμβαση λοιπόν αυτή της Πολιτείας συνιστά απόλυτη στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού μεταφραζόμενη εν τοις πράγμασι σε παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ συγκεκριμένης μόνο κατηγορίας επενδύσεων.
Τέλος το εύρος μεταβολής του ποσοστού της εισφοράς με βάση το έτος διασύνδεσης της Φ/Β μονάδας αστοχεί παντελώς να αντιστοιχήσει την πορεία του κόστους του εξοπλισμού διαχρονικά.  Επιπλέον η μεταφορά υψηλότερων τιμών FIT από προηγούμενα έτη δια του 18μηνου, στρεβλώνει ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα της εισφοράς και τον υγιή ανταγωνισμό, συνιστώντας έτσι επίσης μια μορφή παράνομης κρατικής ενίσχυσης και μεταφοράς πόρων προς συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων."
(energypress.gr)

Παράταση για όλα τα φωτοβολταϊκά ζητά ο ΣΠΗΕΦ Σερρών


Να ισχύσουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά το νομοσχέδιο για τα αποθέματα πετρελαίου, με τις οποίες δίνεται παράταση στην ισχύ των συμβάσεων σύνδεσης, και για τις υπόλοιπες κατηγορίες φωτοβολταϊκών, ζητά ο ΣΠΗΕΦ Σερρών με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας.
Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμος, προβλήματα παρόμοια με αυτά των αγροτών αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες μικοεπενδυτών και ως εκ τούτου η ευνοϊκή αυτά ρύθμιση θα πρέπει να επεκταθεί και σε αυτούς.
«Η κατ’ εξαίρεση ικανοποίηση μιας μερίδας πολιτών αποτελεί διακριτική μεταχείριση και συνιστά νόθευση του ανταγωνισμού και οδηγεί μερίδα πολιτών σε δυσχερέστερη  οικονομική θέση έναντι των ανταγωνιστών της», τονίζει ο ΣΠΗΕΦ.
Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμοι  κ.κ. Υπουργοί ,
  λάβαμε γνώση του  σχεδίου Νόμου «Διατήρηση ενός Ελάχιστου Επιπέδου Αποθεμάτων Αργού Πετρελαίου ή και Προϊόντων Πετρελαίου και άλλες Διατάξεις» που καταθέσατε προς ψήφιση στη Βουλή. Με  τις  παραγρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 24 του σχεδίου Νόμου που αναφέρεται στα φωτοβολταϊκά, επιχειρείται η  άρση  μέρους  των  άδικων μέτρων που επιβλήθηκαν στα Φ/Β με το Ν.4093/2012  και  έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες μικροεπενδυτές που εμπιστεύθηκαν τη Πολιτεία και τους Νόμους της και επένδυσαν στα Φ/Β και βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας  εξ’ αιτίας της εκ των υστέρων αλλαγής του ισχύοντος νομικού πλαισίου που επέφερε ο παραπάνω Νόμος. Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου ικανοποιείται μέρος των αιτημάτων του Συλλόγου μας  προς  τον κ. Ευ. Λιβιεράτο ,Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. και κ. Ασ. Παπαγεωργίου, Υφυπουργό ΠΕ.Κ.Α. (συνημμένο το από 9/12/12 έγγραφό μας ).
    Αξιότιμοι  κ.κ. Υπουργοί ,
οι  εν λόγω ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου παρ’ όλο που βρίσκονται σε  σωστή κατεύθυνση , για  άλλη  μια  φορά διαχωρίζουν  πολίτες που βρίσκονται στην ίδια θέση και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα σε δύο κατηγορίες, σε ευγενείς και πληβείους. Έτσι οι ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα για τους επενδυτές Φ/Β που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ αγνοούν τους λοιπούς ιδιώτες μικροεπενδυτές Φ/Β που βρίσκονται στην ίδια θέση και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.           
    Αξιότιμοι  κ.κ. Υπουργοί ,
•επειδή αντίστοιχα προβλήματα χρηματοδότησης με τους αγρότες αντιμετώπισαν και οι λοιποί μικροεπενδυτές , λόγω της έλλειψης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και της απώλειας ελκυστικότητας των επενδύσεων των Φ/Β για τις τράπεζες εξ’ αιτίας των καθυστερήσεων πληρωμών των παραγωγών ΗΕ από Φ/Β (περίπου 6 μήνες) ,
•επειδή η κατ’ εξαίρεση ικανοποίηση μιας μερίδας πολιτών αποτελεί διακριτική μεταχείριση και συνιστά νόθευση του ανταγωνισμού και οδηγεί μερίδα πολιτών σε δυσχερέστερη  οικονομική θέση έναντι των ανταγωνιστών της ,
ζητούμε  δια της παρούσης την τροποποίηση των παραγρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 24 του σχεδίου Νόμου για τα αποθέματα και την επέκταση των ρυθμίσεων σε όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών.
    Αξιότιμοι κ.κ.  Υπουργοί,

πιστεύουμε  ότι  θα  κατανοήσετε  το  μέγεθος  του  προβλήματος  και  θα  επανορθώσετε  άμεσα.

Μετά  τιμής

Γ.  Μπάτζιος
Πρόεδρος  προσωρινού Δ.Σ.
Σ.Π.Η.Ε.Φ.  Ν.  ΣΕΡΡΩΝ

Συνημμένα: 1. Επιστολή προς Υ.ΠΕ.Κ.Α

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:  1. κ. Αντ. Σαμαρά , Πρωθυπουργό
                           2. κ. Ευαγ. Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
                           3. κ. Φώτη Κουβέλη, Πρόεδρο ΔΗΜ.ΑΡ.
(energypress.gr)

Επίθεση Νικολόπουλου στην κυβέρνηση για τα φωτοβολταϊκά


Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, με Κοινοβουλευτική του παρέμβαση παραθέτει μία  σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα την αδυναμία των επενδύσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες και την γενικότερη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Ο Αχαιός βουλευτής  υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα ευρισκόμενη σε τραγική οικονομική κατάσταση, έχει άμεση ανάγκη επενδύσεων και κύριος άξονας της πολιτικής αυτής απεδείχθη, ότι θα μπορούσε να είναι η πράσινη ανάπτυξη.
Παρ’ όλα αυτά «η Κυβέρνηση της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου’’ επέτυχε το ακατόρθωτο  «ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ να μειωθεί σημαντικά.»
Ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλείται δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου μέσω των οποίων καταγγέλλεται «η αδυναμία επενδύσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες» εξαιτίας της  δυστοκίας χρηματοδότησης των τραπεζών αλλά και του προσχηματικού κορεσμού ηλεκτρικού δικτύου για τις νέες εγκαταστάσεις καθώς και του βραδυκίνητου γραφειοκρατικού συστήματος στην παροχή όρων σύνδεσης, μα προπαντός εξαιτίας του ειδικού τέλους (νέο χαράτσι στις λειτουργούσες) που μαζί με την ήδη υψηλή φορολογία κάνει τις επενδύσεις ασύμφορες.
Ας σημειωθεί μάλιστα πως αυτό το νέο χαράτσι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, που απαγορεύει «δια ροπάλου» την αλλαγή όρων της όποιας υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ επενδυτή και Κράτους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκρατικού κινήματος ακόμη υπενθυμίζει την εξώδικη πρόσκληση προς την ΡΑΕ τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ που απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) δια των μελών του και παραγωγών ενέργειας, ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, η οποία προβλέπεται στη σύμβαση πώλησης που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με το Διαχειριστή.
Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η επίλυση των διαφορών που έχουν προκύψει ως προς την καθυστέρηση πληρωμών από ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, όπως επίσης ως προς τη μη καταβολή τόκων υπερημερίας για τις καθυστερήσεις αυτές. Ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε γνωστό πως με ερώτηση του στην Βουλή ζητά να γίνει  διαχειριστικός έλεγχος για τη διαχείριση που υπήρξε, τα παρελθόντα έτη, στα έσοδα του «τέλους ΑΠΕ» και του «ΕΤΜΕΑΡ» από τους διαχειριστές
Και τέλος τονίζει με νόημα, ο Νίκος Νικολόπουλος : «Η οικονομία χάνει πολλές άμεσες επενδύσεις, οι δε επενδυτές με την ευθύνη του κράτους έρχονται προ τετελεσμένων γεγονότων και είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν όλο και χειρότερους όρους για την πωλούμενη kWh, γεγονός που ανατρέπει τα επιχειρηματικά σχέδια και τις δυνατότητες χρηματοδότησης» και καταλήγει θέτοντας τα εξής νέα ερωτήματα στον Υπουργό:
Τι σχεδιάζει  η Κυβέρνηση για να σταματήσει η υπάρχουσα αβεβαιότητα για την εξέλιξη των εγγυημένων τιμών, η οποία έχει καταστήσει αδύνατο τον προγραμματισμό των επενδυτών, αλλά και τη νέα χρηματοδότηση;
Θα σεβαστεί η Κυβέρνηση τα νομικά δεδομένα, όσων υφίστανται αναιτίως τα νέα χαράτσια;
Τέλος, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ερωτά αν θα ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών των ΡΑΕ-ΛΑΓΗΕ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και των λοιπών πολύπλοκων χρονοβόρων αδειοδοτικών διαδικασιών (Πολεοδομία, Περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ), ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που περιμένουν από το 2010 όρους σύνδεσης προκειμένου να υλοποιηθεί τουλάχιστον ένα τμήμα της πράσινης ανάπτυξης,  η οποία κατά τα άλλα παραμένει απροσδιόριστη και άρα κενή υπόσχεση.
Εξάλλου ο Νίκος Νικολόπουλος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετέχει θα μιλήσει για το θέμα της φορολόγησης της «έκτακτης εισφοράς  Α.Π.Ε.». Στην ομιλία του ο τ. Υφυπουργός θα πει στον Υπουργό κ. Γ. Στουρνάρα ότι όπως προτείνεται με το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο θέμα, ουσιαστικά φορολογεί  τους παραγωγούς Α.Π.Ε. για εισόδημα που ουδέποτε πραγματοποίησαν και  είναι  ακόμα  ένα  χτύπημα προς  τους  μικροεπενδυτές που παροτρύνθηκαν να επενδύσουν στις Α.Π.Ε. και  μόλις χρεώθηκαν στις τράπεζες και υλοποίησαν τις επενδύσεις τους, τους οδηγεί  κατ’ ευθείαν στη χρεοκοπία».
(energypress.gr)

Γαλλία: Ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά


Έκτακτα μέτρα τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχθση του κλάδου των φωτοβολταϊκών ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση. 
Μεταξύ άλλων, διπλασιάζεται ο στόχος για τις νέες εγκαταστάσεις, φτάνοντας τα 1.000 MW ενώ θεσπίζονται επιπλέον επιδοτήσεις για τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα τα οποία χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό. 
Μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας στο 50% από 80% που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις αξίας 2 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
(energypress.gr)

Έσπασαν το φράγμα των 3GW οι ΑΠΕ χάρη στα φ/β


Με τον πλέον σαφή τρόπο αποτυπώνεται η επιβράδυνση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα στο μηνιαίο δελτίο τουΛΑΓΗΕ το οποίο αφορά τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα για το μήνα Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λειτουργός της αγοράς, συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα από ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και βιομάζα) κατά το τέλος Νοεμβρίου ανερχόταν σε 3.047,29 MW.
Νέες εγκαταστάσεις παρατηρήθηκαν μόνο στον κλάδο τωνφωτοβολταϊκών ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι, με εξαίρεση τα αιολικά που κατέγραψαν μείωση, παρέμειναν στα ίδια μεγαβάτ.
Ειδικότερα, κατά το Νοέμβριο, εγκαταστάθηκαν 39,33 MWφωτοβολταϊκών σταθμών, τα οποία ανεβάζουν τη συνολική ισχύ των φ/β επί εδάφους σε 1.057,3 MW από 1.017,97 MW στο τέλος Οκτωβρίου.
Μικρή αύξηση κατέγραψαν και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, η ισχύς των οποίων στο τέλος Νοεμβρίου ανερχόταν σε 283,64 μεγαβάτ, από 262,81 τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά υδροηλεκτρικά και βιομάζα, στους συγκεκριμένους τομείς δεν υπήρξαν νέες εγκαταστάσεις ενώ στην περίπτωση των αιολικών, υπήρξε μείωση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από τα 1453,07MW τον Οκτώβριο σε 1448,82 MW το Νοέμβριο.
Δείτε παρακάτω το ενημερωτικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ
(energypress.gr)

Φωτοβολταϊκά 10 kW σε στέγη - Ελαιώνας Αιγιαλείας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 9,8 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στον Ελαιώνα Αιγιαλείας και αποτελείται από 40 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 245 καιμ έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 10.1. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia-2/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/239-elaionas-oikiako-photovoltaiko-10kw-stegi-aleo-kostal-2




Φωτοβολταϊκά 10 kW σε στέγη - Κουνινά Αιγιαλείας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 9,8 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στην Κουνινά Αιγιαλείας και αποτελείται από 40 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 245 καιμ έναν αντιστροφέα (inverter) Solaredge 10k και 40 power optimizers OP300ΜV. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia-2/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/240-kounina-oikiako-photovoltaiko-10kw-stegi-aleo-solaredge