Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα οικιακά φωτοβολταϊκά


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον Βουλευτή και υπεύθυνο του Τομέα Ενέργειας Θανάση Πετράκο και τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Ενέργειας Αλέξη Χαρίτση και Γιάννη Μπενίση, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών «ΗΛΙΟΣ».
Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου «ΗΛΙΟΣ» ενημέρωσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα εκρηκτικά προβλήματα του κλάδου και την  αθέτηση  όλων των δεσμεύσεων που το Υπουργείο είχε προφορικά αναλάβει σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο μόλις πριν από λίγες ημέρες. Κινούμενη για μία ακόμη φορά στον αντίποδα των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση, με τον νόμο  «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων», υιοθέτησε μέτρα που θα οδηγήσουν σε οριστικό πάγωμα της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία  και σημαντικές απώλειες από διαφυγόντα έσοδα (ΦΠΑ και φόρους) για τα δημόσια ταμεία.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από την πλευρά της, τόνισε ότι ο πρόχειρος και μικροπολιτικός σχεδιασμός  όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και  της  σημερινής, για τις ΑΠΕ  είχε ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση χιλιάδων μικροεπενδυτών  που πίστεψαν στις προτροπές των υπευθύνων να επενδύσουν τις οικονομίες τους στα φωτοβολταϊκά χωρίς να έχει προηγηθεί ένας ολοκληρωμένο σχεδιασμός που να απαντάει σε υπαρκτές ενεργειακές ανάγκες και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κλάδου.  Άμεσα θύματα αυτής της  πολιτικής είναι οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση καθώς οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Τα μέτρα που λαμβάνει κατά καιρούς η συγκυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού όχι μόνο  δεν επιλύουν  το πρόβλημα, αλλά αντίθετα κάθε φορά διογκώνουν μια ήδη αδιέξοδη κατάσταση.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από την πρώτη στιγμή που μπήκε το ζήτημα ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, πρότεινε έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης τους με κοινωνικά κριτήρια,  σεβασμό στο περιβάλλον, διεσπαρμένη κατά το δυνατό παραγωγή και σύνδεσή τους με τοπικές και αποκεντρωμένες παραγωγικές δραστηριότητες. Με αυτό το σκεπτικό, όπως έχουμε άλλωστε επισημάνει και στο παρελθόν, θεωρούμε ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες καθώς και οι μικρές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατανάλωση, αποτελούν προνομιακά πεδία εφαρμογής ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Το γεγονός ότι η τρικομματική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που, την ώρα που βουλιάζει στην απόγνωση τους μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές και επαγγελματίες του κλάδου, επιτρέπει και ενισχύει την υλοποίηση fast-track φαραωνικών επενδύσεων ΑΠΕ, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι, και στις ΑΠΕ, η κυβέρνηση  είναι δέσμια του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που στόχο έχουν τη συγκεντροποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων της πλειονότητας της κοινωνίας.
(energypress.gr)