Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Καυτός Ιούνιος «ζυμώσεων» για τα φωτοβολταϊκά


Είμαστε κοντά στο να μπει το νερό στο αυλάκι, αναφέρει πηγή στο EnergyPress που είναι σε θέση να γνωρίζει τις διεργασίες που συντελούνται για αλλαγές που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμο το λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Πριν λίγους μήνες η απάντηση που λάμβανε το ΥΠΕΚΑ σε κάθε απόπειρα συζήτησης για επανοριοθέτηση των υφιστάμενων συμβάσεων, ήταν δεδομένη: “pacta sunt servanda” ή επί το ελληνικόν οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ήταν η σταθερή απάντηση των φορέων της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Πλέον, διαπιστώνεται ότι δεν υφίσταται ενιαίο μέτωπο και ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την ανάγκη να υπάρξει μια αναγκαία αλλαγή που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του λογαριασμού για τις ΑΠΕ. «Είναι δεδομένο ότι θα θιγούν οι πολλοί, όμως ρεαλιστικά δεν μπορεί να υπάρξει άλλο περιθώριο αναμονής, οι αποφάσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ίσως και μέσα στον Ιούνιο» αναφέρει η ίδια πηγή.
Ρόλο καταλύτη για τις όποιες εξελίξεις πάντως, θα παίξει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Μόλις ολοκληρωθεί το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα τότε το ΥΠΕΚΑ θα μπει στις τελικές συζητήσεις για να προχωρήσει την πρόταση.
Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις θα υπάρξουν δύο διαφορετικές προτάσεις: η πρώτη θα αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 9 στους 10) που έχουν λάβει δανεισμό και η δεύτερη για τους ιδιοκτήτες πάρκων που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.
Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται ένας συνδυασμός κινήτρων για να επιλυθούν τα θέματα (επιμήκυνση στη σύμβαση, προτεραιότητα στις πληρωμές, κούρεμα στο δάνειο). Στόχος είναι η πρόταση να είναι ικανοποιητική για όλες τις πλευρές (ιδιοκτήτες, ΛΑΓΗΕ, τράπεζες) διότι σε διαφορετική περίπτωση η λύση αυτή δε θα σταθεί και δε θα λειτουργήσει το σύστημα με συνέπειες για όλους.
Ως προς την αποδοχή μιας πιθανής εθελοντικής συμφωνίας, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το EnergyPress, θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση υπό όρους από μεγάλους παίκτες της αγοράς με μεγάλα πάρκα και ισχυρή παρουσία (χαρτοφυλάκια με 10MW και άνω σε λειτουργία). Επίσης στη διαδικασία θα πρέπει να θεωρείται ότι θα παίξει ρόλο και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, παραμένει η ισχυρή αντίδραση μικρών παραγωγών και επενδυτών, που δύσκολα θα δεχθούν να υποστούν εθελοντικό κούρεμα.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει όλες τις παραμέτρους προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό το πακέτο της νέας συμφωνίας (πχ η συνολική απόδοση σε βάθος χρόνου της επένδυσης να παραμείνει σταθερή και μέσω της μείωσης της τιμής να «απλωθεί» σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια).
Σε αντίθεση πάντως με τη γενική αίσθηση που τείνει να επικρατήσει εξαιτίας των αλλεπάλληλων «σκληρών» μέτρων που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αγορά των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών  (αναστολή νέων αδειών, περικοπές τιμών, έκτακτη εισφορά), η κυβέρνηση δεν υποτιμά τη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών αλλά ούτε και την προοπτική τους. Τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, που θα ενισχύονται ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια όσο ωριμάζει η τεχνολογία και μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κόστη εξοπλισμού (θεωρείται δηλαδή ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αποκλιμάκωση).
Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα, τέλος, με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και επίσημα ο διάλογος με τους φορείς, ενώ το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή. 
(energypress.gr)

Έγγραφο - παρέμβαση της Κομισιόν για τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ


Έκθεση με αναλυτικές οδηγίες – συστάσεις προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ όσον αφορά στην πολιτική τους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα δημοσιεύσει τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κομισιόν έρχεται σε μία περίοδο όπου ο κλάδος, και ειδικά το κομμάτι των φωτοβολταϊκών, δέχεται σοβαρούς κλονισμούς λόγω του καταιγισμού περιοριστικών μέτρων που υιοθετούν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Όπως γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της Κομισιόν, αρμόδιοι για θέματα ενέργειας, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «δέντρο αποφάσεων» στο οποίο θα παρουσιάζονται τα κεντρικά σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να βασίζονται οι αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με τον οικονομικό κυρίως σχεδιασμό τους για τον κλάδο των ΑΠΕ.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται το «καυτό» ζήτημα των επιδοτήσεων, με την Κομισιόν να ανάβει και επισήμως «κόκκινο» σε αναδρομικές παρεμβάσεις τόσο όσον αφορά τα συστήματα στήριξης των ΑΠΕ, είτε πρόκειται για FIT είτε για άλλου τύπου μηχανισμούς, όσο και αναφορικά με έκτακτες φορολογικές εισφορές. 
Ειδικά για το θέμα των επιδοτήσεων, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, κατά την ενημέρωση, τόνισαν ότι οι μειώσεις – όχι βέβαια αναδρομικά - είναι αναπόφευκτες δεδομένου ότι το τεχνολογικό κόστος για τον εξοπλισμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ βαίνει συνεχώς μειούμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι επενδυτές «δεν γίνεται να είναι σταθερές για πάντα». 
Η σχέση μεταξύ οικονομικών αποζημιώσεων και κόστος εξοπλισμού καταλαμβάνει σημαντική θέση στην έκθεση που αναμένεται να δημοσιεύσει η Κομισιόν, στοχεύοντας στο να δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να αποφύγουν καταστάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται ζημιογόνες. Αναφέρθηκε για παράδειγμα η περίτπωση της Ισπανίας, όπου  οι επενδυτές απολάμβαναν ιδιαίτερα «γενναιόδωρες» επιδοτήσεις, κάτι το οποίο οδηγούσε σε γρήγορα και υπερβολικά υψηλά κέρδη. 
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα που δημιούργησαν οι υψηλές επιδοτήσεις στη χώρα, υιοθετήθηκε το μέτρο του περιορισμού των ωρών λειτουργίας για τις οποίες οι φ/β μονάδας ελάμβαναν επιδοτήσεις.
Σημαντικό κεφάλαιο του «χάρτη» που ετοιμάζει η Κομισιόν αποτελεί, τέλος, το θέμα της επενδυτικής ασφάλειας, το οποίο έγκειται κυρίως στην ενημέρωση που είναι απαραίτητο να παρέχεται στους επενδυτές σχετικά με το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά και το χρονικό ορίζοντα της διάθεσης αυτών.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, θεωρείται σκόπιμο οι κυβερνήσεις να θέτουν ανά διαστήματα συγκεκριμένα όριο όσον αφορά την ισχύ των έργων που θα επιδοτηθούν ή το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν.
Σύμφωνα πάντως με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, το εν λόγω έγγραφο θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι, όπως τονίστηκε, κάθε κράτος – μέλος είναι υπεύθυνο για τις αποφάσεις που λαμβάνει.
(energypress.gr)

Επιστολές προς ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ από τον Σύνδεσμο «Ήλιος»


Επιστολές στη ΡΑΕ και στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ» με αφορμή την αιφνίδια μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που γίνονται στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος.

Με τις επιστολές αυτές ζητείται η παροχή διευκρινίσεων από τη ΡΑΕ σχετικά με τη γνωμοδότησή της στον Υπουργό ΠΕΚΑ για τη μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Παράλληλα με την επιστολή στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, ζητείται η άμεση θέσπιση του θεσμού της ιδιοκατανάλωσης (Νet Μetering) όπως άλλωστε ο ίδιος ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε κατά τον γραπτό χαιρετισμό του στην ημερίδα του Συνδέσμου, στις 20/4/2013 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Ecotec 2013. Κάτι που πρέπει να γίνει στα πλαίσια συγκεκριμένου δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Με την ίδια επιστολή, προτείνεται ένα μέρος του πλεονάσματος της ενέργειας που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγών, να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του μέτρου.

Έτσι το Υπουργείο έχει πια στα χέρια του μια πρόταση που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και μπορεί ταυτόχρονα:
· Να επανεκκινήσει την αγορά δημιουργώντας θέσεις εργασίας,
· Να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις επερχόμενες αυξήσεις που θα προκύψουν από την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος,
· Να στηρίξει οικονομικά τους οικονομικά αδύνατους πολίτες
Οι καθυστερήσεις και οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από κύκλους του Υπουργείου παρά τη δηλωμένη πρόθεση του Υπουργού και η γκρίνια για έλλειψη πόρων και μεγάλο φόρτο εργασίας όχι μόνο είναι αδικαιολόγητες αλλά δίνουν έρεισμα στην αγορά να μιλά για διαπλοκή και συμφέροντα τρίτων.

Η χώρα έχει ανάγκη αναζήτηση λύσεων. Όχι διατύπωση επιφυλάξεων.

Για άλλη μια φορά φαίνεται τελικά, ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει κάτι στη χώρα δεν είναι ο διάλογος, αλλά η χρήση παραδοσιακών «αγωνιστικών» μεθόδων άσκησης πίεσης.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πλήρωσε ακριβά την κωλυσιεργία των υπευθύνων που άφησαν μια αγορά να εξελιχθεί σε φούσκα. Μια φούσκα που αφέθηκε να σκάσει βίαια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε ούτε οι επενδυτές, ούτε οι επιχειρήσεις που στράφηκαν σε αυτό το αντικείμενο όταν κάθε άλλη δραστηριότητα στη χώρα έχει παγώσει.
Ήρθε πια η ώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδωθούν ευθύνες.
(energia.gr)