Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΣΥΦ: Εκτίθεται και η Ευρώπη από τα ελληνικά αναδρομικά χαράτσια


Η Ευρώπη εκτίθεται, συνολικά, και δημιουργεί κλίμα αποθαρρυντικό για την επενδυτική δραστηριότητα, όταν ανέχεται πρακτικές όπως αυτές του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν την αναδρομική αφαίμαξη των επενδυτών φωτοβολταϊκών. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) κ. Νίκος Καλογεράκης, παρεμβαίνοντας κατά την 12η διακοινοβουλευτική συνάντηση για τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.
Ο κ. Καλογεράκης εξήγησε γιατί τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ οδηγούν σε πτώχευση τους επενδυτές που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο και επένδυσαν τα χρήματά τους στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των χρημάτων από τον ΛΑΓΗΕ που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν δραματικά οι πληρωμές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε προβλεφθεί επίσημη εκπροσώπηση του κλάδου των φωτοβολταϊκών στη συνάντηση της EUFORES και η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΥΦ αποδείχτηκε καταλυτική καθώς δόθηκε έτσι η ευκαιρία να αντιληφθούν οι ευρωπαίοι βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι φορέων, το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, αλλά και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει συνολικά για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(energypress.gr)

Αλλαγή της διάταξης για το "χαράτσι" στα φωτοβολταϊκά ζητά το Επιμ. Ηρακλείου


Την απόσυρση της διάταξης για την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά, ή την τροποποίησή της κατάλληλα για τα μη διασυνδεδεμένα φωτοβολταΐκά πάρκα, καθώς και την άμεση άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών ζητά με επιστολή της προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην τοπική αγορά η έκτακτη εισφορά, καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται για διπλή φορολόγηση των επιχειρήσεων αυτών, καθιστώντας της, ουσιαστικά, μη βιώσιμες.
Ακόμη η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αναφέρει ότι στην Κρήτη στον κλάδο αυτό δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 900 ανεξάρτητοι παραγωγοί και 100 κατασκευαστές που ασχολούνται κατ'Α αποκλειστικότητα με την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών και επιβαρύνονται ήδη με υψηλό κόστος παραγωγής, όπως όλα τα μη συνδεδεμένα νησιά.
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου εκτιμά ότι η διάταξη θα προκαλέσει στρεβλώσεις στην αγορά και δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
(energypres.gr)