Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Εξαιρούνται από την εισφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά!


Διατάξεις με τις οποίες θα εξαιρούνται τα φωτοβολταικά στις στέγες τόσο από την έκτακτη εισφορά όσο και από το μέτρο αναστολής των συμβάσεων σύνδεσης με το δίκτυο, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως οι πληροφορίες περί εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταικά δεν ευσταθούν και πως η εξαίρεση από το μέτρο περιγράφεται με σαφή τρόπο μέσα στο νομοσχέδιο.

Αποδίδουν δε τη φημολογία περί επιβολής «χαρατσιού» και στα φωτοβολταικά των νοικοκυριών σε εκπροσώπους συνδέσμων του κλάδου των φωτοβολταικών. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στα σχόλια που διατύπωσαν όλο το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του κλάδου, όσο το νομοσχέδιο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, ζητούσαν από το ΥΠΕΚΑ να επιβάλει εισφορά και στα οικιακά.

Το σκεπτικό τους ήταν ότι έτσι θα πάψουν να επωμίζονται μόνο οι επενδυτές φωτοβολταικών το βάρος κάλυψης του ελλείμματος των ΑΠΕ μέσω της εισφοράς, και άρα αυτό θα επιμεριστεί πιο δίκαια.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ωστόσο διαβεβαίωναν χθες πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, πόσο μάλλον όταν σε καιρό μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τα φωτοβολταικά στις στέγες προσφέρουν σε αυτά μια επιπλέον στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Η υψηλή εγγυημένη τιμή σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εγκατάστασης προσέλκυσε πλήθος οικιακών καταναλωτών, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες να φτάσει τα 297,8 MW

(energypress.gr)

ΕΡΕΥΝΑ: Συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών για μέγιστη παραγωγή


Ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων αποτελεί μία λύση ηλεκτροπαραγωγής περισσότερο αποδοτική από ό,τι θεωρείται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Reiner Lemoine Institut και της Solarpraxis AG.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα υβριδικό σύστημα αποτελούμενο τόσο από συστήματα φ/β όσο και από ανεμογεννήτριες μπορεί να παράγει έως και διπλάσια ποσότητα ηλιακής ενέργειας σε σχέση με ένα απλό σύστημα στην ίδια επιφάνεια ενώ οι απώλειες σκίασης που προκαλούνται στα φωτοβολταϊκά από τις ανεμογεννήτριες ανέρχονται σε 1%-2%. Δηλαδή οι απώλειες είναι κατά πολύ μικρότερες από ό,τι υπολογίζεται.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος Μηχανικών στη Solarpraxis, Alexander Woitas, μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι οι σκιές στις ηλιακές εγκαταστάσεις από τις ανεμογεννήτριες οδηγούν σε μεγάλες απώλειες απόδοσης. Η μελέτη όμως δείχνει ότι αυτές οι απώλειες σκίασης είναι πολύ χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εφόσον η υβριδική μονάδα είναι καλά σχεδιασμένη.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε πλήθος προσομοιώσεων και αναλύσεων, οι οποίες οδήγησαν στα παραπάνω ευρήματα.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι ότι η κατασκευή υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν απαιτεί την επέκταση του δικτύου, καθώς τα συστήματα παράγουν αιολική και ηλιακή ενέργεια σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σε «συμπληρωματικές» εποχές, πχ τα φωτοβολταϊκά το καλοκαίρι όπου η ηλιοφάνεια είναι εντονότερη και οι άνεμοι χαμηλοί και τα αιολικά το χειμώνα.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι το δίκτυο τροφοδοτείται από ένα επίπεδο ενέργειας αρκετά πιο σταθερό συγκριτικά με εκείνο που παράγεται από τα αιολικά ή τα φωτοβολταϊκά ξεχωριστά.
(energypress.gr)