Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι παραγωγοί ρεύματος θα «πληρώσουν» τη διακοψιμότητα – ολόκληρο το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Με τη δημιουργία ενός Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θα έχει έσοδα από την επιβολή «Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού» σε όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (συμβατικούς και ΑΠΕ) θα καλυφθεί το κόστος που θα έχει ο ΑΔΜΗΕ από τη μείωση τιμολογίων ρεύματος στους βιομηχανικούς καταναλωτές. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ (στην αρχική εκδοχή που είχε δώσει το ΥΠΕΚΑ δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη) που αναμένεται να πάει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και το οποίο παρουσιάζει στο σύνολό του το energypress με την επιφύλαξη βεβαίως σχετικά με πιθανές αλλαγές που μπορεί να προέκυψαν στην τελευταία φάση του ελέγχου από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ή το Γενικό Λογιατήριο.
Το νομοσχέδιο εισάγει τη δυνατότητα της «διακοψιμότητας», δηλαδή τη δυνατότητα σύναψης ειδικών συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και σε μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι «επιτρέπουν» στον ΑΔΜΗΕ, όταν έχει ανάγκη, να μειώνει μέχρι ένα συμφωνημένο σημείο την παρεχόμενη προς αυτούς ισχύ,  και σε αντιστάθμισμα παίρνουν μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος. Ποιος όμως θα πληρώνει το κόστος που προκύπτει από το μειωμένο τιμολόγιο στους συγκεκριμένους βιομηχανικούς καταναλωτές; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι παραγωγοί ρεύματος, μέσω του «Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού».
Οι φορείς των ΑΠΕ θεωρούν ότι αυτό δημιουργεί μια ακόμα επενδυτική αβεβαιότητα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο (όπως συνέβαινε και στην αρχική εκδοχή του) μειώνει ακόμη περισσότερο το συντελεστή ετήσιας αύξησης των τιμών πώλησης με βάση τον πίνακα τιμών του Νόμου 3468 του 2006 καθώς αυτός περιορίζεται στο 25% επί του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός ορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο Νόμος όπως ίσχυσε προέβλεπε αύξηση στο ποσοστό του δείκτη, στη συνέχεια αυτός μειώθηκε στο 50% και τώρα προτείνεται η μείωσή του στο 25%.
Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού
Ειδικότερα, όσον αφορά τη διακοψιμότητα και την επιβολή του Ειδικού Τέλους που θα καλύψει το κόστος της, το νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:
1. Σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στο Δίκτυο, επιβάλλεται Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού. Στις ανωτέρω μονάδες παραγωγής περιλαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες που εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή στο Δίκτυο, δηλαδή τόσο οι συμβατικές μονάδες παραγωγής όσο και οι μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
2. Το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού διαφοροποιείται ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής  (λιγνιτικές, πετρελαϊκές, υδροηλεκτρικές, Φυσικού Αερίου, αιολικά, φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά Ειδικού Προγράμματος Στεγών, Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιοαέριο/Βιομάζα και ΣΗΘΥΑ (< 35 MWE) και  υπολογίζεται για κάθε κατηγορία Μονάδων Παραγωγής σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:
ΜΤΑΕu = ΒΠΠΕ × ΣΔu × ΣΚΕu
όπου:
MTAEu :
Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού ανά μονάδα παραγωγής
ΒΠΠΕ :
Βασικό Ποσοστό Παρακράτησης Εσόδων ίσο με 2%
ΣΔu :
Συντελεστής Διαφοροποίησης ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής
ΣΚΕu :
Συνολικά Καθαρά Έσοδα της Μονάδας Παραγωγής

Ο συντελεστής διαφοροποίησης ανά κατηγορία Μονάδων Παραγωγής καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έτσι ώστε η χρέωση που προκύπτει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση της κάθε κατηγορίας Μονάδων Παραγωγής στην ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας και να εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών.
Ειδικός Λογαριασμός Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού
1. Η ΑΔΜΗΕ ΑΕ τηρεί και διαχειρίζεται Ειδικό Λογαριασμό Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού, πλήρως διαχωρισμένο από τους λοιπούς λογαριασμούς της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, μέσω του οποίου ανακτά πλήρως τα ποσά που καταβάλλει στους αντισυμβαλλόμενους στο πλαίσιο Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου.
2. Έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού είναι τα έσοδα από την επιβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΜΤΑΕ).
3. Τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού χρησιμοποιούνται από την ΑΔΜΗΕ ΑΕ αποκλειστικά για την καταβολή του οικονομικού αντισταθμίσματος στους αντισυμβαλλομένους της στο πλαίσιο Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου.
--------------------
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ