Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΡΑΕ: Να αναλάβει το κράτος το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Η πρόταση για κεφαλαιοποίηση του σημερινού ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έχει υποβληθεί, (ως αρχική ιδέα και όχι απόφαση), από τη ΡΑΕ στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μάλιστα από τον πρόεδρό της κ. Βασιλάκο. Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΦ ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Ραχιωτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο κ. Βασιλάκος είχε υποβάλλει την πρόταση αυτή από πολύ νωρίς, από το Μάρτιο του 2012, στην τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ χωρίς όμως να υλοποιηθεί ποτέ. Σήμερα ο πρόεδρος της ΡΑΕ την θεωρεί περισσότερη επίκαιρη και αποτελεσματική από ποτέ, καθώς θα μπορούσε να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση είχε ακουστεί προ δυο ημερών από τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Αναστάσιο Γκαρή, ο οποίος, όπως πληροφορείται το energypress, ήταν σε γνώση της "ιδέας ΡΑΕ".
Όπως ανέφερε ο κ. Ραχιώτης κατά τη διάρκεια της ημερίδας, από τις συζητήσεις με τον κ. Γκαρή, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους, έχει πειστεί ότι σε όλα τα σενάρια αντιμετώπισης που συζητούνται (μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, αναδρομική μείωση στις ταρίφες, εισφορά στις στέγες κ.λπ.) η εξίσωσηδεν βγαίνει παρά μόνον με πολύ υψηλές τιμές ΕΤΜΕΑΡ.
"Συνεπώς, πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή, να κεφαλαιοποιηθεί το παλιό έλλειμμα, να το αναλάβει με κάποιο τρόπο το κράτος και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε ένα μοντέλο που δεν θα γεννάει ελλείμματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχιωτης.
Σημείωσε ακόμα ότι στην αναζήτηση πόρων μέσω των οποίων θα μπορούσε το κράτος να καλύψει το έλλειμμα, πρέπει να περιληφθεί και η πιθανή άντληση κεφαλαίων από το «πράσινο ταμείο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ιδέα για κεφαλαιοποίηση του ελλείμματος, καθώς βρίσκεται σε στάδιο αρχικής επεξεργασίας, θα τύχει διαβούλευσης και συννενόησης εκ μέρους της ΡΑΕ, όχι μόνον με το ΥΠΕΚΑ (που δεν έχει εμφανιστεί αρνητικό σε πρώτη φάση) αλλά και με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Πάντως η λύση της ανάληψης του ελλείμματος από το κράτος που προτείνει η ΡΑΕ, για να εφαρμοστεί πρέπει να γίνει επίσημα αποδεκτή από το ΥΠΕΚΑ και να νομοθετηθεί. Έτσι παραμένει η εκκρεμότητα για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα αποφασιστεί την επόμενη Τετάρτη από την ολομέλεια της ΡΑΕ, και θα λάβει υπόψη αφενός μεν τα μέτρα που θα δηλώσει το υπουργείο ότι θα αποφέρουν μελλοντικά έσοδα στο ΛΑΓΗΕ (η ΡΑΕ αναμένει σχετική ενημέρωση από το υπουργείο) αφετέρου δε το ποσοστό κατά το οποίο θα καλυφθεί σε αυτή τη φάση το «πάγιο έλλειμμα».
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι ο κ. Γκαρής που δημόσια άνοιξε πρώτος το θέμα, σήμερα υπήρξε επιφυλακτικός για τη συγκεκριμένη πρόταση περί κεφαλαιοποίησης των ελλειμμάτων, μη θέλοντας να την επαναλάβει.
(energypress.gr)