Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Μπαράζ συναντήσεων ΠΟΣΠΗΕΦ για το μέλλον των φωτοβολταϊκών

Σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο και Δ/νοντα Σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ, τον υφυπουργό Οικονομικών και τον Γ.Γ Εσόδων είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από φ/β (ΠΟΣΠΗΕΦ) με στόχο τη λεπτομερή ενημέρωσή τους για την πραγματική εικόνα του κλάδου.
Από τις εν λόγω συναντήσεις η Ομοσπονδία διαπίστωσε ότι το σύνολο των συνομιλητών της είναι ενήμεροι για τη δραματική εικόνα του κλάδου των φ/β, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν.
Αναλυτικότερα, η ΠΟΣΠΗΕΦ σημειώνει ότι «σύσσωμος ο κλάδος των ΑΠΕ και όλοι οι φορείς των φωτοβολταϊκών μεταξύ των οποίων και η διοίκηση της Ομοσπονδίας μας συμμετείχαν χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο των ΑΠΕ.
Οι αντιδράσεις μας είχαν ήδη φέρει αποτέλεσμα και ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι αυτή τη στιγμή δε συζητιέται θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών. Με μεγάλη μας έκπληξη μάλιστα διαβάσαμε στα καταγεγραμμένα πρακτικά της προηγούμενης ημέρας ότι ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να μην τροποποιήσει τις υφιστάμενες συμβάσεις γενικά, αλλά αυτό πλέον δεν μας λέει τίποτα.
Ομόφωνα ο κλάδος των ΑΠΕ αρνήθηκε να αναλάβει να σηκώσει το βάρος του «Τέλους Διακοψιμότητας», που όπως ακούστηκε μέσα στη Βουλή είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Οι παριστάμενοι βουλευτές ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του κλάδου των φωτοβολταϊκών με οικονομικά στοιχεία πραγματικών εν λειτουργία πάρκων. Τώρα ξέρουν.
Δυστυχώς βέβαια από το γνωστό φορέα εκπροσώπησης των φωτοβολταϊκών ακούστηκε και πάλι ότι ο μόνος δρόμος είναι η μείωση των τιμών των συμβάσεών μας κατά 30% μεσοσταθμικά.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ κ. Γκαρή, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των καθυστερήσεων πληρωμών των παραγωγών.
Επόμενη συνάντηση μας την ίδια ημέρα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη όπου δεσμεύτηκε να εντάξει το ΛΑΓΗΕ στους φορείς του δημοσίου για το συμψηφισμό των οφειλών.
Τελευταία συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη που επίσης δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα των αποσβέσεων διότι είναι ξεκάθαρο ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι αντιστροφείς εντάσσονται στο μηχανολογικό εξοπλισμό και όχι στα παρακολουθήματα κτιρίων.
Από τις συναντήσεις μας διαπιστώσαμε ότι το σύνολο των συνομιλητών μας γνωρίζουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας και δηλώνουν πρόθυμοι να μας υποστηρίξουν».
(energypress.gr)

Αυγενάκης: Ιδιοκατανάλωση αντί για πώληση ενέργειας σε ΛΑΓΗΕ

Πρόταση για ιδιοκατανάλωση αντί για πώληση ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ, με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, απηύθυνε προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, διαβιβάζοντας επιστολή του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών και Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «ειδικά, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, πρέπει να προβλέπεται η περίσσεια της ενέργειας που παράγεται από τις εγκαταστάσεις αυτές, να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ. Έτσι τα φωτοβολταϊκά αντί να επιβαρύνουν, ωφελούν ουσιαστικά το κοινωνικό σύνολο».
Μάλιστα «το νομοσχέδιο εισάγει το θεσμό του ενεργειακού συμψηφισμού, με τρόπο όμως που καθιστά μη επωφελή την χρήση του από μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς προβλέπει το συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη εντός του κύκλου καταμέτρησης. Η ρύθμιση αυτή καθιστά μη ελκυστική την εγκατάσταση συστημάτων από πολλούς μικρούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν εποχικότητα (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, μικρές κατοικίες, κοκ.). Ο ενεργειακός συμψηφισμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση για τους μικρούς καταναλωτές που συνδέονται στη χαμηλή τάση ανεξαρτήτως ισχύος του σταθμού. Το σημείο αυτό επισημαίνεται σχεδόν σε όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη σχετική διαβούλευση».
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια για την εφαρμογή σημαντικών χρεώσεων στην τελική συνολική κατανάλωση, ανεξαρτήτως αν ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε παρήχθηκε από τον ίδιο τον καταναλωτή ή απορροφήθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο. Οι χρεώσεις που υπολογίζονται ανάλογα με την καταναλισκόμενη ενέργεια πρέπει να εφαρμόζονται στο αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού, προκειμένου να είναι οικονομικά συμφέρουσα η εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής.