Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στα 3.840 τα Αιτήματα για Φωτοβολταϊκά στον ΔΕΣΜΗΕ Εντός του 2010


Συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς η υποβολή αιτημάτων για τα φωτοβολταϊκά στον ΔΕΣΜΗΕ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που υποβλήθηκαν στη Βουλή, μετά από αίτημα του βουλευτή, κ. Σταύρου Καλαφάτη. Το σχετικό έγγραφο κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, κ. Γρ. Αντωνόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως το 2010 ο αριθμός των αιτημάτων για σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενης από φωτοβολταϊκούς σταθμούς έφτασε τα 3.840, ενώ φέτος μέχρι στιγμής περί τα 500.

Ο κ. Καλαφάτης απηύθυνε ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «πλήθος επενδυτών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα, μετά την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύναψης και υπογραφής των σχετικών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας». Στα πλαίσια αυτά, ζήτησε να παρουσιαστούν τα επίσημα στοιχεία, ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα και να βρεθεί λύση για την ταλαιπωρία των επενδυτών.

Με βάση τα στοιχεία, ο ΔΕΣΜΗΕ διαπιστώνει ότι «το φθινόπωρο του 2010 σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων » και καταγράφει ότι προχώρησε σε ενισχυμένη στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας του, προκειμένου να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της έγκαιρης εξέτασης όλων των αιτημάτων, δίχως προβλήματα και καθυστερήσεις. Από τα 3.840 αιτήματα εντός του 2010, ο ΔΕΣΜΗΕ διεκπεραίωσε και υπέγραψε 2.300 συμβάσεις, έναντι 900 συμβάσεων το 2009. Εξακολουθούν πάντως να εκκρεμούν 2.040 αιτήματα, τα οποία το προσωπικό του Διαχειριστή εξετάζει με σειρά προτεραιότητας.

Τέλος, θυμίζουμε όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, πως πρόσφατα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτης δήλωσε ότι θα εξετάζονται τα αιτήματα εγκατάστασης ανά νομό, ακόμα και σε όσους νομούς θεωρούνται κορεσμένοι από τη ΡΑΕ. Πρόσθεσε πάντως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει στον παρόντα χρόνο πρόθεση αύξησης της ισχύος των 2.200MW από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι το όριο για το 2020, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον Έλληνα καταναλωτή» .