Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Νομοθετική διάταξη για τα φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ


«Το ζήτημα της αναγκαίας επιτάχυνσης για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους. Είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί άμεσα με νομοθετική διάταξη-τροπολογία σε προσεχές νομοσχέδιο», τονίζει σε σχετική επιστολή του προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννη Δριβελέγκα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, με αφορμή εμπόδια που τίθενται στις συγκεκριμένες επενδύσεις από πλευράς αγροτών.
Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:
Κύριε Υφυπουργέ,
Όπως είναι γνωστό με την παράγραφο 7 του άρθρου 9 του ν.3851/2010 (Α΄/85) επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται (κάλυψη εδαφικών εκτάσεων που δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου του καλλιεργούμενων εκτάσεων σε επίπεδο Νομού).
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση έγινε στη συνέχεια δυσχερής εξαιτίας της εξαιρετικά χρονοβόρου διαδικασίας που υιοθετήθηκε με τον καθορισμό κριτηρίων διαβάθμισης της αγροτικής γης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 168040/3.09.2010 Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδόθηκε στη συνέχεια. Ήταν και είναι προφανές ότι η απαιτούμενη βεβαίωση χαρακτηρισμού της αγροτικής γης, σύμφωνα με τα κριτήρια της ως άνω αναφερόμενης κοινής υπουργικής απόφασης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έως και ανεφάρμοστη.
Με τη ρύθμιση ωστόσο που υιοθετήθηκε από την πλευρά του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως περιλαμβάνεται στο άρθρο 21 του ν.4015/2011, η εφαρμογή των ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων παρουσίασε εμπλοκή εξαιτίας της ασάφειάς της, μια και προβλέπει ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας θα ήταν δυνατό να αρχίσει να ισχύει σε 10 ημέρες από τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει πλήθος ερωτημάτων από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ως προς την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 του ν.4015/2011, γεγονός που οδήγησε στην έκδοση της από 14.12.2011 διευκρινιστική σας εγκυκλίου, με την οποία καλούνται οι Περιφέρειες της χώρας και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πολεοδομικές Υπηρεσίες) να θεωρήσουν ότι το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 21 του ν.4015/2011 αφορά αποκλειστικά και μόνο τις μεταβιβάσεις γεωργικής γης, αναφέροντας, χωρίς την απαιτούμενη νομοθετική εξουσιοδότηση, ότι η εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε γεωργική γη μπορεί να συνεχίζει να γίνεται απρόσκοπτα.
Επισημαίνεται όμως ότι και η εγκύκλιος αυτή κατέστη στην πράξη ανενεργή, μια και τόσο οι Περιφερειάρχες, όσο και οι κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες, όπως της Πολεοδομίας - που αρνούνται να εγκρίνουν άδειες εργασιών μικρής κλίμακας για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, ισχυριζόμενες ότι η εγκύκλιος αυτή δεν έχει νομοθετική ισχύ. Το αποτέλεσμα είναι η εκ νέου εμπλοκή της αδειοδότησης των αγροτών/επενδυτών.
Από τα προηγούμενα καθίσταται απόλυτα σαφές ότι το ζήτημα της αναγκαίας επιτάχυνσης για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους. Είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί άμεσα με νομοθετική διάταξη-τροπολογία σε προσεχές νομοσχέδιο.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ
Τζανέτος Καραμίχας

Στο 12,4% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ΕΕ το 2010


Στο 12,4% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010, έναντι 11,5% το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τελευταίο βαρόμετρο που δημοσίευσε προ ημερών η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα EurObserv'ER*.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του EurObserv'ER, το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας ανήλθε στο 9,1%, έναντι 8% το 2009. Σημειώνεται ότι η οδηγία 2009/28/CE στο παράρτημά της για την Ελλάδα προβλέπει στόχο κάλυψης από ΑΠΕ σε ποσοστό ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας για το 2020 ίσο με 18%.
Στην κορυφή της λίστας του EurObserv'ER με τα επιμέρους ποσοστά για κάθε κράτος μέλος βρίσκεται η Σουηδία με μερίδιο 46,9% ενώ ακολουθεί η Λετονία με ποσοστό 34,3%.
Σε επίπεδο συμμετοχής στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το μερίδιο των ΑΠΕ ανήλθε στο 19,8% το 2010, έναντι 18,2% το 2009, ενώ το μερίδιο στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας σημείωσε μικρή άνοδο φτάνοντας το 9,9% από 9,1 που ήταν το 2009.
Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στη συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας είναι αποτέλεσμα της συνολικής αύξησης της τελικής κατανάλωσης από ΑΠΕ, η οποία κατά το 2010 ανήλθε στους 145 εκατ. ΤΙΠ (Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου), έναντι 131,6 εκατ. ΤΙΠ το 2009, σε συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας 1.707,7 εκατ. ΤΙΠ (έναντι 1.1146,3 εκατ. ΤΙΠ το 2009).
Βάσει των παραπάνω, από το 2009 έως το 2010, η ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 10,2% (+13,4 εκατ. ΤΙΠ) ενώ η συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,1% (+24,4 εκατ. ΤΙΠ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι προκειμένου να επιτεχθεί ο στόχος του 2020 για συμμετοχή 20% των ΑΠΕ στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ των 27, απαιτείται η παραγωγή επιπλέον 100 εκατ. ΤΙΠ τελικής ενέργειας από ΑΠΕ, το οποίο αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε μια επιπλέον παραγωγή 10 εκατ. ΤΙΠ ετησίως.
* Tο βαρόμετρο EurObservER αφορά στην τακτική δημοσίευση στον ευρωπαϊκό Tύπο των δεικτών που δείχνουν την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ και δυναμική των επιμέρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδραυλική, γεωθερμική και βιομάζα) τόσο εντός της Eυρωπαϊκής Eνωσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
---------
Δείτε πως διαμορφώθηκαν τα επιμέρους ποσοστά των κρατών μελών της ΕΕ για το 2010 καθώς και τους αντίστοιχους στόχους για το 2020: Συμμετοχή ΑΠΕ στην ΕΕ

Γ.Παπακωνσταντίνου: Αντίδοτο στην ύφεση τα φωτοβολταϊκά


Με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και περισσότερους από 200 εκπροσώπους εταιριών και φορέων από τον χώρο των φωτοβολταϊκών, διοργανώθηκε χθες η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΦ στην Αίγλη Ζαππείου.
Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήρε το ρόλο των φωτοβολταϊκών, τα οποία, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αποτελούν αντίδοτο στην ύφεση, αναπτύσσονται με έντονους ρυθμούς και δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ενδιαφέρον από ξένο fund αλλά και την ΝΕΟΝ Energy για να "μπούν" στην KLT


Το αίτημα της KLT Energy, για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 99 συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, κατατέθηκε η δήλωση εμπιστευτικότητας που έχει υπογραφεί με την αθηναϊκή Neon Energy (διακριτικός τίτλος RABILLION), η οποία εξετάζει τη μετοχική της συμμετοχή στην ΚLT, όταν η αιτούσα μελετά την είσοδο ευρωπαϊκού επενδυτικού κεφαλαίου στην εταιρεία που μέχρι σήμερα ελέγχεται από τους Γ. Κάκκο, Ε.Καραγκούνη, Δ. Πλωμαρίτη και Δ. Γανίτη.
Η εταιρεία τόνισε στο δικαστήριο, ότι δεν ζητεί «κούρεμα» των υποχρεώσεών της, αλλά χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρώσει τα 70 ημιτελή φωτοβολταϊκά έργα που έχει αναλάβει, ώστε να μειώσει περίπου κατά το ήμισυ τον τραπεζικό της δανεισμό και παράλληλα να επιβιώσει στην αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ.
Κύριες παρεμβάσεις κατά του αιτήματος της KLT, άσκησαν: H Proton Bank, μία από τις οκτώ Τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η επιχείρηση, που έχει προσημειώσει το ακίνητο των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Kαλοχώρι Θεσσαλονίκης ( κτίσμα 4.387 τ.μ. σε έκταση 9.000 τ.μ.), η προμηθεύτρια εταιρεία φωτοβολταϊκών πάνελ CONERGY και 15 πελάτες των οποίων τα έργα έμειναν ανεκτέλεστα.
Το αίτημα της KLT υποστηρίζουν με δηλώσεις τους πελάτες της εταιρείας , όπως και εργαζόμενοι που άσκησαν συμπληρωματική παρέμβαση.
Η εταιρεία επισημαίνει ότι κατά τα τελευταία έτη έχει ολοκληρώσει 360 έργα φ/β, συνολικής αξίας 110 εκατ.ευρώ και πως κατά τα έτη 2009-2010 είχε σημαντική αύξηση τόσο πωλήσεων, όσο και κερδών.
Για την KLT, η οποία υλοποιεί ενεργειακά έργα για πελάτες της με τη χρηματοδότηση Τραπεζών, το πρόβλημα είναι καθαρά ζήτημα ρευστότητας, σε συνδυασμό με το πρόβλημα πίστης που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό οι ελληνικές εταιρείες, εξαιτίας της διεθνούς δυσφήμισης στην οποία υπόκειται η χώρα.
Η KLT, στην οποία το ελληνικό δημόσιο οφείλει από επιστροφές πιστωτικού ΦΠΑ 1,9 εκατ.ευρώ, έχει συνολικό δανεισμό 26,5 εκατ.ευρώ. Ζητεί πρόσθετο δανεισμό 13,8 εκατ.ευρώ και 6 εκατ.ευρώ σε κεφάλαια κίνησης, για να ολοκληρώσει τα 70 έργα που είναι ημιτελή. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών οι τράπεζες θα εισπράξουν από επιταγές πελατών που κατέχουν, 27 εκατ.ευρώ, ενώ η ΕΤΕ από εκχωρημένες συμβάσεις θα εισπράξει 4,9 εκατ.ευρώ, οπότε ο ανοικτός δανεισμός της εταιρείας θα μειωθεί στα 14,4 εκατ.ευρώ
Επιπρόσθετα, επισημαίνεται, ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου του Καλοχωρίου, σαν logistics center

Νέα παράταση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ


Την αναγκαιότητα παράτασης κατά 3 μήνες τουλάχιστον της χρονικής ισχύος των προσφορών σύνδεσης των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών, επισημαίνει σε σχετική επιστολή του προς τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα παράτασης κατά 3 μήνες τουλάχιστον της χρονικής ισχύος των προσφορών σύνδεσης των Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών. 
Κύριε Υπουργέ, 
Όπως είναι γνωστό, ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών αγροτών, που έχουν υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού σε ιδιόκτητη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, βρίσκεται σε αδιέξοδο διότι οι Περιφέρειες και οι αρμόδιες Υπηρεσίες Πολεοδομίας αρνούνται να εγκρίνουν τις προβλεπόμενες άδειες εργασιών μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, βασιζόμενες στα περιλαμβανόμενα στο άρθρο 21 του πρόσφατου ν. 4015/2011. Σχετικό εξάλλου είναι και το από 20.10.2011 έγγραφο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το οποίο και σας επισυνάπτουμε.
Επισημαίνεται ότι η όλη εμπλοκή δημιουργεί ένα νέο σημαντικό εμπόδιο στην απόλυτα αναγκαία για τη χώρα μας επέκταση των Α.Π.Ε. στον γεωργικό τομέα. 
Με βάση τα παραπάνω και συνυπολογίζοντας, τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις των επενδύσεων αυτών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να παραταθεί, για όσο διάστημα απαιτείται, η χρονική ισχύς των προσφορών σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ των φωτοβολταϊκών σταθμών των επαγγελματιών αγροτών. 
Με τιμή 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ
Κοινοποίηση:
Υπουργό ΥΑΑΤ κ. Κ. Σκανδαλίδη
Υφυπουργό Α.Α.Τ κ. Ι. Δριβελέγκα
Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη

Φωτοβολταϊκά 4 kW σε στέγη - Αίγινα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 4.32 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στην Αίγινα και αποτελείται από 18φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) SMA Sunny Boy 4000TL. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/index.php/erga-photovoltaika-steges-xorafia-2/erga-oikiaka-photovoltaika-10kw-steges/168-aigina-oikiako-photovoltaiko-4kw-stegi-aleo-sma