Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σε εγρήγορση οι "φωτοβολταϊκοί" αγρότες εν όψει της ψήφισης του ν/σ

Με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ).
Ομόφωνα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. αποφάσισε:
"1. Να εκφράσει τις ευχαριστίες του:
- Στους Βουλευτές, Φορείς και άλλους παράγοντες που κατανόησαν τις θέσεις του Συνδέσμου.
- Στους 36 βουλευτές που με την πρόσφατη επερώτησή τους στη Βουλή, ανέκοψαν -σε πρώτη φάση- την ψήφιση ενός Νομοσχεδίου, που θα ολοκλήρωνε την καταστροφή των αγροτών που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά.
- Στον Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη για την πρωτοβουλία που έλαβε να διαβιβάσει τις θέσεις μας, στον ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη που αφορούν την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών ως ειδική κατηγορία σε αυτό, με την ανάλογη μεταχείριση σε οικονομικά ή άλλα θέματα.
2. Καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση συνεχίζοντας την ενημέρωση των Βουλευτών της περιοχής τους. Επισημαίνουμε, ότι από σειρά επαφών διαπιστώσαμε ότι κάποιοι Βουλευτές είχαν ελλειπή ή λάθος ενημέρωση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τα οποία νομοθετικά αποτελούν ήδη ξεχωριστή κατηγορία, η οποία ουδέποτε αντιμετωπίστηκε έτσι στα μέτρα εξυγίανσης του ΛΑΓΗΕ που εφαρμόστηκαν ως τώρα.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπρόσωποι μας από όλη την Ελλάδα, θα παρευρίσκονται στη Βουλή, για τη στήριξη των δίκαιων και νομοθετικά θεσμοθετημένων αιτημάτων μας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που ξεκινάει την Τετάρτη.
4. Εκτιμούμαι ακράδαντα, ότι η Δικαστική απόφαση της 9ης Οκτωβρίου του Συμβούλιου της Επικρατείας, που αφορά την αναγνώρισή μας ως ειδική κατηγορία και την απάλειψη της υπέρογκης Έκτακτης Εισφοράς (30%), θα είναι ταυτόσημη με την ήδη εκφρασμένη θέση των Βουλευτών.
Εισακούοντας τις προτροπές του κ. Πρωθυπουργού («Η χώρα θα βγει από την κρίση με την παραγωγή καθαρών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων...») και ως οι κύριοι εκφραστές του πρωτογενούς τομέα και ως ενεργοί αγρότες σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, αναμένουμε πλέον να γίνουν πράξη οι πρωτοβουλίες των Βουλευτών, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αφοσιωθούμε στην κύρια ενασχόλησή μας, η οποία δυστυχώς σήμερα εκτελείται πλημμελώς, λόγω έλλειψης ρευστότητας, για τους εξής κυρίως λόγους:
- Την υπέρογκη Έκτακτη Εισφορά 30% και μάλιστα για έργα που ως τώρα δεν έχουν ούτε 1 ευρώ έσοδο.
- Την επτάμηνη καθυστέρηση πληρωμής από το ΛΑΓΗΕ
- Τα ληστρικά επιτόκια (11%) που μας εξαναγκάζουν να πουλάμε αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, για την πληρωμή δόσεων δανείου.
- Την απαγόρευση (βάση Νόμου), ένταξής μας σε Αναπτυξιακό - Επενδυτικό Νόμο."

Αυγενάκης: Να μπουν σε ξεχωριστή κατηγορία τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Τροποποιήσεις στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όσον αφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά ζητά σε παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, διαβιβάζοντας επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δεν γίνεται σε κανένα σημείο του Νομοσχεδίου λόγος για ξεχωριστή κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπως αυτό προβλέπεται ρητά στο Νόμο 3851/2010, ενώ είναι νομική υποχρέωση να υφίσταται κατηγορία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ άρθρου 143 του Ν. 4001/2011 ως εξής: «Αγροτικά Φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100kWp».
Επιπλέον, «στο άρθρο 7 αυτού γίνεται λόγος για ρύθμιση θεμάτων τιμών αποζημίωσης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ, αναφέροντας ότι ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας με μία απλή δική του Υπουργική Απόφαση θα είναι σε θέση να «μεταβάλλει» και να «εξειδικεύει» τις τιμές πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.»
Ακόμη, από τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος στους βιομηχανικούς καταναλωτές θα δημιουργηθεί στην πολύπαθη αγορά ενέργειας νέο έλλειμμα που θα το πληρώσουν πάλι οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ), πέραν του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.                                                                            
Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά την άμεση θέσπιση στο Νομοσχέδιο κατηγορίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπως ορίζει ρητά ο Νομοθέτης στο Ν. 3851/2010, στην 19598/01.10.2010 Υπουργική Απόφαση, αλλά και στον Ν. 4093/2012 και Ν. 4152/2013 και την εξαίρεση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών επαγγελματιών αγροτών της περίπτωσης (β) του παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, λόγω ΜΗ επίτευξης της επιδιωκόμενης αναλογίας ισχύος της συγκεκριμένης κατηγορίας.

ΘΕΣΙΦ: Να πάει στο 10% ο συντελεστής απόσβεσης φ/β

Να ενταχθούν τα φωτοβολταϊκά στον συντελεστή αποσβέσεων της τάξης του 10%, ζητά ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος αναφέρει με ανακοίνωσή του ότι:
«Στην ΠΟΛ. 1216 /24/9/13 εντάσσεται την απόσβεση του μηχανολογικού εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στο 4%.
Όπως σας είναι γνωστό:
α. τα φωτοβολταϊκά είναι καινούργια τεχνολογία και κανείς δεν εγγυάται την 25ετη ομαλή λειτουργία τους.
β. Οι εγγυήσεις που έχουμε για τα κύρια μηχανήματα δεν ξεπερνούν τα 5 χρόνια.
γ. Είναι δεδομένη η μείωση της απόδοσης των πάνελ με το πέρασμα του χρόνου, επιπλέον με την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι πιθανό να είναι ωφέλιμο για τις επιχειρήσεις να προβούν στην αντικατάσταση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού.
δ. Τα συμβόλαια σύμβασης πώλησης της ενέργειας που παράγουμε είναι 20ετή.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μας εντάξετε στο συντελεστή 10%».

6,64 MW νέων φωτοβολταϊκών τον Αύγουστο στο διασυνδεδεμένο

Στα 4.147 MW ανήλθε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας τον Αύγουστο, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ.
Από αυτά, τα 1.520 MW προέρχονται από αιολικά, τα 2.021 MW από φωτοβολταϊκά επί εδάφους, τα 342 MW από φωτοβολταϊκά στέγης, τα 218 MW από μικρά υδροηλεκτρικά και τα 46 MW από βιοαερίο – βιομάζα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Αύγουστο προστέθηκαν πανελλαδικά 22,95 MW αιολικών και 6,64 MW φ/β, με τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας (μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο-βιομάζα) να παραμένουν στάσιμα.
Σημειώνεται ότι τα αιολικά αύξησαν την παραγωγή τους, κατά τον εξεταζόμενο μήνα, σε 377.502 MWh από 275.180 MWh τον Ιούλιο, αντίστοιχα τα φ/β μείωσαν την παραγωγή τους σε 291,143,95 MWh από 292.484,88 MWh τον Ιούλιο.
------------------
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ: Δελτίο ΑΠΕ - Αύγουστος 2013 - ΛΑΓΗΕ

(energypress.gr)