Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στενός έλεγχος από τη ΡΑΕ για τις συνδέσεις ΑΠΕ - Θύελλα καταγγελιών από επενδυτές

«Στριμώχνει» τη ΔΕΗ η ΡΑΕ για τη σύνδεση των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής με αφορμή τις πολλές γκρίζες ζώνες που έχει εντοπίσει να υπάρχουν, όπως καταγράφηκαν και στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Και της ζητά από εδώ και στο εξής να της υποβάλει ανά 2μηνο μια σειρά αναλυτικών στοιχείων όπως για τις χρεώσεις σύνδεσης, το χρόνο κατάρτισης προσφοράς και την πορεία κατασκευής νέων έργων, πίνακα με τις αιτήσεις που υποβάλλονται, ώστε να παρακολουθείται και να αξιολογείται καλύτερα η κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία η ΡΑΕ ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα της, η ΔΕΗ καλείται να υποβάλλει κάθε δύο μήνες αναλυτικά στοιχεία για :

Τις συνδέσεις, το προϋπολογιστικό αλλά και το απολογιστικό τους κόστος, καθώς και τις αιτίες που οδηγούν σε τυχόν μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Τους χρόνους ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσης(συγκεντρωτικά στοιχεία και όποια άλλη κατηγοριοποίηση κρίνει η ΔΕΗ με ανάλυση για κάθε ημέρα)

Τους χρόνους κατάρτισης και υποβολής ανά ενδιαφερόμενο επενδυτή της προσφοράς σύνδεσης (επίσης στοιχεία ανά ημέρα)

Την τελική σύνδεση (παροχή) του σταθμού ΑΠΕ, την επέκταση καθώς και για την ενίσχυση του δικτύου προκειμένου αυτός να συνδεθεί. Ειδικότερα, η ΔΕΗ θα πρέπει να ενημερώνει για τα κύρια χαρακτηριστικά των έργων (μήκος γραμμών, ισχύς μετασχηματιστών) το κόστος τους αλλά και το ύψος των λοιπών χρεώσεων με επαρκή ανάλυση (μελέτη, επίβλεψη, έλεγχος και παραλαβή, άλλες δαπάνες).

Εξι τομές για μεγαλύτερη διαφάνεια

Ταυτόχρονα, για να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία (κάτι που καταγράφηκε και μέσα από καταγγελίες των ίδιων των επενδυτών στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης), η ΡΑΕ θεωρεί ότι είναι άμεση ανάγκη για τη :

• Δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τις χρεώσεις σύνδεσης, καθώς το κόστος σύνδεσης είναι απαραίτητο στοιχείο για να αξιολογηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο ενός σταθμού ΑΠΕ

• Καταγραφή και δημοσιοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να διασφαλισθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, καθώς και τηςκατάστασης του δικτύου σε σχέση με τη δυνατότητα να απορροφήσει ισχύ από σταθμού ΑΠΕ.

• Δημοσιοποίηση Οδηγού για τη σύνδεση και λειτουργία σταθμών ΑΠΕ για τις διαφορετικές τεχνολογίες και τα διαφορετικά επίπεδα τάσης.

• Υποστήριξη της δυνατότητας των επενδυτών να υλοποιούν τα έργασύνδεσης μέσω τρίτων καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο η δυνατότητα αυτή μπορεί να αυξήσει το ρυθμό διείσδυσης σταθμών στο σύστημα.

• Δημοσιοποίηση των αιτήσεων σύνδεσης που υποβάλλονται στη ΔΕΗ, σε χρόνο, όσο είναι δυνατό, πλησιέστερο στον πραγματικό.

Επιστροφή του τέλους όταν απορρίπτεται η αίτηση

Ταυτόχρονα η ΡΑΕ θα ζητήσει άμεσα τις απόψεις της ΔΕΗ για μια σειρά ζητήματα, όπως την επιστροφή του τέλους που καταβάλλεται κατά την αίτηση, σε περίπτωση απόρριψής της από τον διαχειριστή του δικτύου ή την ακύρωσή της με ευθύνη του ίδιου του επενδυτή. Δύο άλλα θέματα που θα θέσει στη ΔΕΗ αφορά στη δυνατότητα υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τρίτους (προδιαγραφές, έλεγχοι, χρεώσεις), αλλά και την πρακτική που ακολουθείται αναφορικά με την κατάρτιση προσφορών (δεσμευτικές, μη δεσμευτικές).

Πρέπει να σημειωθεί, ότι σημαντικός αριθμός των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση συνέδεσε την επίλυση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν με τη θέσπιση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου, κατεύθυνση προς την οποία εργάζεται ήδη η ΡΑΕ. Η Αρχή θα επαναλάβει τη δημόσια διαβούλευση πριν από το τέλος του 2011 ώστε να αξιολογήσει τις όποιες βελτιώσεις θα έχουν υλοποιηθεί.

Θύελλα καταγγελιών από ιδιώτες

Μεταξύ των 21 επιστολών που εστάλησαν στη διαβούλευση της ΡΑΕ και δημοσιοποίηθηκαν, περιλαμβάνονται αρκετές παρεμβάσεις μεμονωμένων ιδιωτών ή εταιρειών που περιγράφουν τις εμπειρίες τους:

* Ο κ. Βασίλης Νικολετόπουλος της εταιρείας Natural Resources GP, επισημαίνει ότι εκκρεμούν για πάνω από δύο χρόνια αιτήσεις επενδύσεων σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα αναφέρει έργο που εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2008 και για το οποίο εκδόθηκε προσωρινή έγκριση περιβαλλοντικών όρων το Δεκέμβριο του 2010! Οι επενδύσεις στα μικρά υδροηλεκτρικά παραμένουν αιχμάλωτες, αναφέρει ο κ. Νικολετόπουλος καθώς αναμένεται εγκύκλιος που προς στιγμήν ήρθε στο φως της δημοσιότητας ως ΚΥΑ και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ή υπογραφεί. Ωστόσο για τις επενδύσεις ελοχεύει ο κίνδυνος ματαίωσης της υπαγωγής σε αναπτυξιακούς νόμους, αναφέρει.

* Ο κ. Θ. Καραβάς από την Εύβοια, αναφέρεται στην κατάθεση αιτήσεων σύνδεσης στο Αλιβέρι στις 10 Φεβρουαρίου, όπου οι πρώτοι 9 εκ των 80 αναμενόντων στη σειρά από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας κατέλαβαν όλη τη διαθέσιμη ισχύ των 2,4 MW, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι να λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου ως υπεράριθμοί, καθώς οι πρώτοι κατέθεσαν πολλαπλές αιτήσεις με σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

* Και ο κ. Σάββας Σάββας αναφέρεται στην αίτηση που κατέθεσε στο πρακτορείο της Χαλκίδας στις 10 Φεβρουαρίου για φ/β στους Ωρεούς Εύβοιας. Συνολικά έγιναν δεκτές 94 αιτήσεις 7.5MW με την καταβολή παραβόλου (το όριο συμπληρώθηκε από τις πρώτες 80) και οι υπόλοιπες 120 κατατέθηκαν με αριθμό πρωτοκόλλου, καθώς υπήρχαν ενδιαφερόμενοι που περίμεναν από το προηγούμενο βράδυ.

* Οι δύο επιστολές που καταγγέλλουν τις υπηρεσίες της Εύβοιας δεν είναι και οι μόνες καθώς ακόμη δύο επιστολές αναφέρονται στα προβλήματα και τις περίεργες διαδικασίες του Φεβρουαρίου.

* Η εταιρεία Eco Energia επισημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς τη διαθέσιμη ισχύ απορρόφησης των δικτύων της ΔΕΗ και οι υποψήφιοι επενδυτές δεν γνωρίζουν τις περιοχές όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο. Επίσης οι χρέωσεις των συνδέσεων είναι υπερβολικά υψηλές και για φ/β 100KW και τρεις κολώνες ζητούνται 16.500 ευρώ συν ΦΠΑ, χωρίς ανάλυση κόστους. Δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης, δεν εξετάζονται εναλλακτικά οικονομικότερες οδεύσεις της γραμμής σύνδεσης.

* Ο κ. Κ. Φαϊτατζόγλου, αναφέρεται σε δύο εμπειρίες του σε έργα στην Κω και στη Σάμο. Στην Κω η αίτηση κατατέθηκε στις 14 Οκτωβρίου και η απάντηση δόθηκε 2,5 μήνες μετά στις 29 Δεκεμβρίου, μια μέρα προτού ο διευθυντής της ΔΕΗ (που απαιτείται να υπογράψει τη σύμβαση σύνδεσης) αναχωρήσει για άδεια 4 εβδομάδων. Στη Σάμο, υπήρξαν διχογνωμίες ως προς το κόστος της διασύνδεσης ενώ ο αρμόδιος υπάλληλος της ΔΕΗ προέτρεψε να μην προχωρήσει η επένδυση γιατί δεν είναι βιώσιμη. Από αρχικό προϋπολογισμό 30 χιλιάδων, στη διατύπωση όρων σύνδεσης το κόστος έπεσε στα 27.669 ευρώ και τέλος μετά από παράπονα στην περιφέρεια το κόστος έπεσε στα 20538,31 ευρώ για έργο 70KW.

* Συμμετέχων στη διαβούλευση που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του αναφέρει ότι τα αρμόδια τμήματα ΔΕΗ σταματούν να δέχονται αιτήματα χωρίς καμία προειδοποίηση. Όσον αφορά τα δικαιολογητικά, παρόλο που αναφέρονται ξεκάθαρα στην εκάστοτε αίτηση, πολλά τμήματα ζητάνε διαφορετικά δικαιολογητικά. Για παράδειγμα στη ΔΕΗ ΛΑΡΙΣΑΣ: ζητούνται επικυρωμένα Συμβόλαια και όχι απλά αντίγραφα. Όταν τέθηκε ερώτημα στη ΔΕΗ Λάρισας δεν ήταν καθόλου διατεθειμένοι να τεκμηριώσουν αυτήν την απαίτησή τους επικαλούμενοι το νομικό τμήμα της ΔΕΗ Λάρισας (έχει κάθε τμήμα ΔΕΗ δικό του νομικό τμήμα;). Μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά της ΔΕΗ η μόνη απάντηση που υπήρξε ήταν ότι δεν μπορούν να κριθούν συνάδελφοι γι’ αυτήν τους την απαίτηση. ΔΕΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: ζητούνται υπογεγραμμένα με σφραγίδα και υπογραφή μηχανικού τα εργοστασιακά έγγραφα (data sheets) του εξοπλισμού. Ο ίδιος συμμετέχων αναφέρει ότι στα μη διασυνδεδεμένα νησιά δημιουργήθηκαν λίστες προτεραιότητας πριν ξεκινήσει η παραλαβή αιτήσεων.

* Πως εγγυάται η ΔΕΗ την πλήρη αμεροληψία στη προτεραιότητα των όρων σύνδεσης, όταν και η ΔΕΗ είναι η ίδια παραγωγός, υπάρχει σοβαρό ασυμβίβαστο αναφέρει στην επιστολή της η εταιρεία Voltera.

Φορείς

Εκτός όμως από τους μεμονωμένους επενδυτές ή εταιρείες στη διαβούλευση συμμετείχαν και οι φορείς της αγοράς:

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, μεταξύ άλλων επισημαίνει στην παρέμβασή του ότι δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, τις δυνατότητες απορρόφησης των δικτύων. Επιπλέον, στην περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών (<10 kWp), ο ΣΕΦ τονίζει ότι τα κόστη σύνδεσης είναι απαράδεκτα υψηλά (μέσοι όροι σύνδεσης 800 € + ΦΠΑ για μονοφασική σύνδεση και 1.000 € +ΦΠΑ για τριφασική). Τα ποσά αυτά είναι 2-3 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα που ισχύουν, για παράδειγμα, στη Γερμανία και θα πρέπει να μειωθούν άμεσα, λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη ενιαία, επαρκής και αξιόπιστη πληροφορία για την κατάσταση των ηλεκτρικών δικτύων αναφορικά με την ικανότητά τους να απορροφήσουν την ισχύ των σταθμών ΑΠΕ καθώς και την κατάσταση σε σχέση με τις υφιστάμενες αιτήσεις (στοιχεία αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εγκριθεί ή απορριφθεί) αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ).

Τέλος η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Επιτροπή Αιολικής Ενέργειας) μεταξύ άλλων προτείνει για να παρακαμφθούν τα προβλήματα να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση ως προς τυχόν δυνατότητα του επενδυτή να επιλέγει εργολάβο της προτίμησής του για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης. Επίσης η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες παραλαβής και ενεργοποίησης όταν ο παραγωγός επιλέγει να διατηρήσει στην ιδιοκτησία του το έργο σύνδεσης.