Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Έξυπνα δίκτυα: ο δρόμος για τη σωτηρία του κλίματος.

Ηλεκτρική ενέργεια από καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι το όραμα της Greenpeace για τα ‘έξυπνα δίκτυα’ του 21ου αιώνα, ένα προηγμένο και ευέλικτο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη που θα μπορεί να διαχειρίζεται όχι μόνο την προσφορά αλλά και τη ζήτηση ενέργειας.
Ένα τέτοιο ‘έξυπνο’ δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την επακόλουθη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες σε ασφαλή για τον πλανήτη επίπεδα.
Η Greenpeace μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη την Έκθεσή της «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 24/7 – Οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για να σωθεί το κλίμα». Η Έκθεση δείχνει τον τρόπο, με τον οποίο τα σημερινά δίκτυα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ώστε να υποστηρίξουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2050 σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Η μετάβαση αυτή μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί με ένα μετρίου μεγέθους επενδυτικό κόστος της τάξης των €5 δις ετησίως, δηλαδή λιγότερο από €5 ανά νοικοκυριό στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την Ισπανική Προεδρία, ήδη επεξεργάζεται ένα Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια στο οποίο θα περιλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Τα έξυπνα δίκτυα συνδυάζουν πολλές αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ, και δημιουργούν ‘εικονικούς σταθμούς ενέργειας’. Με αυτόν τον τρόπο πολλές μικρές ανανεώσιμες πηγές όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά, γεωθερμίες, μονάδες βιοαερίου ενώνονται και παράγουν την ίδια ενέργεια με συμβατικές θερμοηλεκτρικές μονάδες, με μεγαλύτερη όμως αποδοτικότητα και ευελιξία και μηδαμινές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η δημιουργία υπέρ-δικτύων – συστημάτων μεταφοράς υψηλής τάσης σε πολύ μακρινές αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες – θα επιτρέψει τη μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας από την πηγή στη γεωγραφική περιοχή που έχει μεγάλη ζήτηση, π.χ. από τα ηλιοθερμικές μονάδες της Νότιας Ευρώπης σε περιοχές υψηλής ζήτησης στην Κεντρική Ευρώπη ή από τα παράκτια αιολικά της Βορείου Θάλασσας για αποθήκευση στα υδροηλεκτρικά φράγματα της Νορβηγίας.
ΠηγήGreenpeace.
Σχόλιο: Η πλέον απλή και προσοδοφόρα εγκατάσταση που να ταιριάζει στα έξυπνα δίκτυα είναι αυτή των φωτοβολταίκών στις στέγες. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το μόνο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά που δεν συζητάνε καμιά μεταβολή στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου