Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Καθησυχαστικός ο υφυπουργός Περιβάλλοντος για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά


Μια σειρά ζητημάτων που αιωρούνταν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αχελώος TV».
Ο Υφυπουργός προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις, μετά το κλίμα σύγχυσης που δημιουργήθηκε, έπειτα από την έντονη φημολογία, περί εξαίρεσης της Αιτωλ/νίας από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω όλη αυτή τη καταστροφολογία αυτών των ημερών η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Μωραΐτης που τόνισε πως κάποιοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την σύγχυση που δημιούργησαν.
Ειδικότερα, αναφορικά με το θέμα της απόρριψης των αιτήσεων είπε: «Η Αιτωλ/νία δεν είναι κομμένη από τα φωτοβολταϊκά, όπως ειπώθηκε. Διάβασα κάπου μάλιστα ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί ούτε μια αίτηση αγροτών. Απίστευτα πράγματα. Απίστευτα ψεύδη, που αναστάτωσαν τον αγροτικό κόσμο. Η ΔΕΗ αναφέρθηκε σε δίκτυα που χαρακτηρίζονται κορεσμένα για τις αιτήσεις που θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Δεν υπάρχει θέμα για τους αγρότες που έχουν κάνει ήδη αίτηση. Θα εξεταστούν κανονικά όλες οι αιτήσεις.  Υπάρχει πρόβλεψη με Υ.Α για την  κατανομή  ΑΠΕ σε αγρότες. Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν δοθεί 500ΜW στους αγρότες και η  δέσμευση αυτή θα τηρηθεί»
Ο κ. Μωραΐτης, απάντησε όμως και σε άλλα ερωτήματα που τίθενται και συγκεκριμένα:
- Για τα κορεσμένα δίκτυα τόνισε ότι «Πρόβλημα κορεσμού στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει αλλά για κάποιες περιοχές για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει λύσεις.» Εξετάζεται δηλαδή από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ πως θα πραγματοποιηθεί η επέκταση του δικτύου στις περιοχές όπου το τοπικό δίκτυο Χαμηλής Τάσης έχει κορεστεί δίχως επιβάρυνση του αγρότη.
- Για το ενεχόμενο απόρριψης αιτήσεων είπε πως πράγματι υφίσταται, όπως συμβαίνει σε κάθε επένδυση που κάνει ένας πολίτης. «Κάθε επένδυση έχει και το ρίσκο της» είπε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ένας φάκελος που έχει τεχνικά ή χρηματοδοτικά προβλήματα».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός έκανε γνωστό πως μέσα στις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ πρόκειται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις με τις πρώτες εντάξεις αγροτών, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι: «Η Αιτωλοακαρνανία, θα είναι πρώτος νομός σε αριθμό αγροτικών φωτοβολταϊκών στο τέλος το 2014 όποτε και θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ΑΠΕ.», ενώ επισήμανε την προσπάθεια που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε μέσα σε ένα δύσκολο τοπίο χιλιάδες αγρότες μέσα από τις ΑΠΕ να εξασφαλίσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως: «Η μεγάλη ελπίδα του αγρότη εξακολουθεί να είναι και θα είναι η γη του. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι δουλειά, είναι συμπλήρωμα εισοδήματος. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι επιδότηση, είναι επένδυση.»
Κλείνοντας τις δηλώσεις του και αναφερόμενος και πάλι στο θέμα των φημών των τελευταίων ημερών, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Πραγματικά θέλω να δω τι θα πουν όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα ενταχθεί ούτε ένας αγρότης, όταν στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες εγκρίσεις και όταν η Αιτωλοακαρνανία θα είναι ο πρώτος νομός σε αριθμό  φωτοβολταϊκών».

Επιστολή της ΡΑΕ προς τον Διαχειριστή Δικτύου σχετικά με θέματα κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων


Σε συνέχεια της από 3.12.2010 ανακοίνωσης της ΡΑΕ, δημοσιεύεται η νεότερη επιστολή της ΡΑΕ προς τον Διαχειριστή Δικτύου σχετικά με θέματα κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων:

1. Επιστολή ΡΑΕ προς ΔΕΗ (Ο-45944/14.01.2011)
2. Επιστολή ΔΕΗ (17.12.2010)

Ψάχνει λύσεις η Μπιρμπίλη για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά

"Θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση για ορισμένες περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο. Καταρχήν θα βρούμε λύση για όλους όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, σε πολύ συγκεκριμένες γραμμές του δικτύου, όχι ολόκληρους νομούς, όχι ολόκληρες περιοχές. Σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, για τις οποίες υπάρχει μια ομάδα εργασίας από τα δύο υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ, τις τοπικές ΔΕΗ, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύση, ώστε κάποιος αγρότης, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει αίτηση, να μην έχει πρόβλημα", τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αιτήσεις των «αγροτικών» φωτοβολταϊκών.
«Εμείς μετά το νόμο έχουμε βάλει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαφόν, ένα πολύ συγκεκριμένο κατώφλι για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών τις οποίες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το «κατώφλι αυτό είναι σε παραγωγή ενέργειας σε MW. Δηλαδή, έχουμε πει για παράδειγμα ότι μέχρι το 2014 θέλουμε 1.500 MW από φωτοβολταϊκά και μέχρι το 2020, 2.200 MW», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, τέλος στις παρεκκλίσεις και στις κατατμήσεις είναι η φιλοσοφία της διάταξης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τόνισε η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash. Υπογράμμισε ότι μετά τον νόμο όλοι θα χτίζουν σε δέκα στρέμματα εκτός από όσους ήδη κατέχουν οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων σε περιοχή ΝΑΤURA. Σε μικρότερα οικόπεδα οι παρεκκλίσεις δεν θα ισχύουν. «Επί της ουσίας η παρέκκλιση θα είναι τα τεσσάρων στρέμματα», είπε η υπουργός ΠΕΚΑ.
«Η κατάτμηση, ουσιαστικά, εξυπηρετούσε πάντα αλισβερίσια ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τους πολίτες. Αυτό ήταν που έκανε πάντα η κατάτμηση και με αυτό το νομοσχέδιο, με αυτή τη διάταξη και με την τροποποίηση αυτό το πράγμα καταργείται. Η ουσία της διάταξης που προτείναμε δεν ήταν τα τέσσερα ή τα δέκα. Η ουσία της διάταξης είναι ότι τέρμα στις παρεκκλίσεις και στις κατατμήσεις. Και η συμβιβαστική πρόταση που έγινε, για να την πω μία φορά ολοκληρωμένη, είναι ότι από ‘δω και πέρα δέκα στρέμματα με μοναδική παρέκκλιση τα τέσσερα. Δηλαδή αν κάποιος έχει τέσσερα στρέμματα σήμερα ή το αγόρασε το οικόπεδό του πριν έναν μήνα, να έχει δικαίωμα να χτίσει και τονίζω, για τις περιοχές Natura. Χωρίς καμία παρέκκλιση, χωρίς δυνατότητα καμίας κατάτμησης», τόνισε η υπουργός.
Η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι απαγορεύεται η κατάτμηση στην περίπτωση κληροδότησης ακίνητης περιουσίας σε τέκνα του δικαιούχου. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε: «είναι σαφές ότι καμία ομάδα δεν είναι ομογενοποιημένη και χρειάζεται και πειθώ, χρειάζεται και διάλογος, χρειάζεται και ανταλλαγή απόψεων».

Φωτοβολταϊκά: "φουσκωμένες" οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τα κορεσμένα δίκτυα


  • Με υποθέσεις και παραδοχές και όχι ως αποτέλεσμα εκπόνησης μελέτης, όπως έχει υποχρέωση, γίνεται από τη ΔΕΗ ο υπολογισμός της δυνατότητας που έχουν οι γραμμές της να υποδεχθούν σταθμούς φωτοβολταϊκών. Τούτο δε, πέντε μήνες μετά την κατάθεση του μεγαλύτερου όγκου των αιτήσεων και ενώ έχει εισπράξει από τους υποψήφιους επενδυτές ως προκαταβολή ένα σχετικά μικρό ποσό από τον καθένα (500 ευρώ ανά αίτηση), συνολικά όμως ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την επίσπευση των διαδικασιών.
    Αυτά προσάπτει, μεταξύ άλλων, έκθεση που επέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ προς την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας να διευθετηθούν τα βασικά προβλήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες.
    Αυτό που συνάγεται από την έκθεση είναι ότι η ΔΕΗ, επειδή δεν έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες, έχει προβεί σε «υπερβολικές» εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα του δικτύου για να είναι «ασφαλής», γεγονός που έχει οδηγήσει στο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των σταθμών που μπορούν να διασυνδεθούν στο δίκτυο. Προφανώς εμφανίζονται και ως κορεσμένα, δίκτυα που στη συνέχεια θα αποδειχθεί ότι τελικά δεν είναι.
    Επιπλέον, λόγω της παραπάνω πρακτικής παρατηρείται το φαινόμενο το κόστος που αναγράφεται στις προσφορές σύνδεσης των σταθμών με το δημόσιο δίκτυο (όπου δίνονται), να μην συνάδει με το πραγματικό κόστος διασύνδεσης, αλλά να δίνεται για λόγους «σιγουριάς» η υψηλότερη τιμή από τις “παρόμοιες” περιπτώσεις.
    Κάτι ακόμα που «βγαίνει» από την έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ότι το πρόβλημα κορεσμού των δικτύων, εμφανίζεται ήδη από τον Μάϊο του 2010, όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την “προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς” σε περιοχές του Νομού Πέλλας, ακόμη και αυτού του προγράμματος εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών για κατοικίες, επικαλούμενη προβλήματα κορεσμού των τοπικών δικτύων μέσης τάσης. Επιπλέον οι διευθυντές διανομής των περιφερειών της ΔΕΗ είχαν, ήδη από 30/06/2010, επαρκή αντίληψη του προβλήματος κορεσμού των κατά τόπους δικτύων των περιφερειών, ενώ το πρόβλημα στη συνέχεια επιβαρύνθηκε, δεδομένου ότι δεν είχαν ακόμη γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ από την Ρ.Α.Ε. οι «παλιές» αιτήσεις.
    Την άμεση διευθέτηση των πλέον σημαντικών ζητημάτων που έχουν μέχρι σήμερα προκύψει, σχετικά με τα επενδυτικά προγράμματα επαγγελματιών αγροτών σε φωτοβολταϊκά, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου.
    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, σήμερα, οκτώ μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από επαγγελματίες αγρότες, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος διαπιστώνεται παντελής έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς πολιτείας (ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΥΠΑΑΤ, κλπ) σε ότι αφορά την ομαλή υλοποίηση της προτεραιότητας που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
    Η ΠΑΣΕΓΕΣ με την επιστολή ζητάει τα εξής:
    • Άμεση ικανοποίηση των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών στις περιπτώσεις που επαρκεί το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ.
    • Δημιουργία νέων δικτύων σύνδεσης ικανής ισχύος, έτσι ώστε να υλοποιηθούν όλα τα επενδυτικά αιτήματα των επαγγελματιών αγροτών.
    • Σταθεροποίηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των αγροτών στην τιμή την προβλεπόμενη από το νόμο 3851/2010 για την περίοδο μέχρι 31/1/2011 (δηλαδή 441,05 €/MWH) δεδομένου του αδικαιολόγητα μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται από την έγκαιρη / έγκυρη υποβολή των αιτημάτων τους μέχρι την πλήρη αποδοχή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
    Ακολουθεί ολόκληρη η έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ που συνόδευε την επιστολή:
    Η έκθεση με την αποτύπωση των προβλημάτων
    Με την παρούσα έκθεση επιχειρείται η αποτύπωση της πορείας αξιολόγησης των αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες, εκκινώντας από την τρέχουσα ημερομηνία και ανατρέχοντας έως την 4 Ιουνίου 2010, ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ 85/4-6-2010 που θέτει σε ισχύ τον νόμο 3851/2010.
    Από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2010 έχει ξεκινήσει η αποστολή προσφορών διασύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών από την ΔΕΗ Α.Ε. σε επαγγελματίες αγρότες που έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις, αναδεικνύοντας και επίσημα, τα προβλήματα που ήταν γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους με την διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων – στελέχη και μηχανικούς της Ρ.Α.Ε., στελέχη και τεχνικούς της ΔΕΗ Α.Ε., εμπλεκόμενους μελετητές μηχανικούς, οι οποίοι λειτουργούν ως τεχνικοί σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ.
    Τα προβλήματα αυτά συνοψίζονται στη συνέχεια ως εξής:
    Α./ Προβλήματα Κορεσμού του δημόσιου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
    Από την επιστολή των προσφορών σύνδεσης της ΔΕΗ Α.Ε. προς τους ενδιαφερόμενους αγρότες, διαπιστώνεται ότι αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης δεν διασφαλίζει και προτεραιότητα στην έκδοση της προσφοράς σύνδεσης, άρα και στην δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, δεδομένου ότι η ΔΕΗ Α.Ε. κάνει χρήση του εδαφίου 3 της παραγράφου 12 του άρθρου 2 του ν. 3851/2010, και αρνείται ή καθυστερεί την έκδοση προσφοράς σύνδεσης, επικαλούμενη κορεσμό των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
    Ωστόσο η ΔΕΗ Α.Ε. δεν δημοσιεύει για λόγους διαφάνειας, όπως έχει υποχρέωση από τα αναφερόμενα στο ίδιο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 2 του ν. 3851/2010, τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, ενώ παράλληλα στην 3η Ανακοίνωση της, την 27 Αυγούστου 2010 (με την οποία ανακοινώνει ότι θα δέχεται αιτήσεις από κατ’ επάγγελμα αγρότες για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010), δεν συνοδεύει την ανακοίνωση από σχετικά περιθώρια ισχύος ανά νομό ή ανακοινώσεις για περιοχές στις οποίες έχει ήδη καταγραφεί, για τεχνικούς λόγους, αδυναμία έκδοσης προσφοράς σύνδεσης. Σημειώνεται η αντίστοιχη πρακτική της Ρ.Α.Ε. ή οποία στις προσκλήσεις της για υποβολή αιτήσεων για εγκαταστάσεις Φ/Β τόσο σε νησιά που ανήκουν στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο όσο και σε νησιά που ανήκουν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, ανακοινώνει και το περιθώριο ισχύος ανά νησί.
    Η ΔΕΗ Α.Ε. ακόμη και την ημέρα σύνταξης της παρούσας έκθεσης δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τους λόγους καθυστέρησης ή αδυναμίας έκδοσης προσφοράς σύνδεσης σε περιοχές. Όπως επίσης δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των προσφορών σύνδεσης ανά περιοχή.
    Τα παραπάνω είναι προφανές ότι δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας και διαμαρτυρίας στους αγρότες, εμπεδώνοντας το αίσθημα του εμπαιγμού, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό πόσοι από τους υποβάλλοντες αίτηση είχαν γνώση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι παρά τις ημερίδες ενημέρωσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο μεγαλύτερος όγκος των αγροτών κινήθηκαν αυτόνομα με ανεξάρτητους μελετητές και δεν είναι γνωστό εάν είχαν σχετική ενημέρωση περί της πιθανότητας άρνησης ή/και καθυστέρησης έκδοσης των όρων σύνδεσης.
    Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόβλημα κορεσμού των δικτύων, εμφανίζεται ήδη από τις 21/05/2010, όταν η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της[1], την “προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς” σε περιοχές του Νομού Πέλλας, ακόμη και αυτού του προγράμματος εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών για κατοικίες, επικαλούμενη προβλήματα κορεσμού των τοπικών δικτύων μέσης τάσης. Σημειώνεται ότι δεν είχε ακόμη τεθεί σε ισχύ ο ν.3851/2010.
    Οι διευθυντές διανομής των περιφερειών της ΔΕΗ Α.Ε. είχαν, ήδη από 30/06/2010, επαρκή αντίληψη του προβλήματος κορεσμού των κατά τόπους δικτύων των περιφερειών, όπως προέκυψε από τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με τεχνικούς συμβούλους της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το συγκεκριμένο πρόβλημα στη συνέχεια επιβαρύνθηκε, δεδομένου ότι δεν είχαν ακόμη γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ από την Ρ.Α.Ε. οι αιτήσεις που εντάσσονταν στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 15 του ν.3851/2010.
    Μετά την έναρξη υποδοχής των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών και ειδικότερα την 20 Σεπτεμβρίου 2010, η Ρ.Α.Ε. με το με κωδικό Ο-44239 έγγραφο της ζήτησε από τον ΔΕΣΜΗΕ, την εισήγηση του περί των περιοχών όπου διαπιστώνονται κορεσμένα δίκτυα. Το συγκεκριμένο έγγραφο απαντήθηκε την 3-12-2010.
    Β./ Προβλήματα από την καθυστέρηση εκπόνησης μελετών για την διασύνδεση των φωτοβολταϊκών σταθμών στο δημόσιο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
    Για τη σύνδεση ιδιοπαραγωγών με τα δίκτυα διανομής, με βάση τη σχετική τεχνική οδηγία της ΔΕΗ, λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια τα οποία οφείλουν να εκπληρούνται ύστερα από εκπόνηση μελέτης δικτύου. Σε αντίθεση τόσο με την προαναφερόμενη τεχνική οδηγία όσο και τις σχετικές εγκυκλίους (ΔΔ/3809/15.09.10, ΔΔΔ/1623/15.09.10) της ΔΕΗ Α.Ε. προς τις Διευθύνσεις Διανομής, στις οποίες αναφέρεται ότι «η κατανομή της ισχύος ανά ροηφόρο γίνεται με κριτήριο την προτεραιότητα και τους τεχνικούς περιορισμούς» προκύπτει ότι σε κάποιες περιοχές, η κατανομή έγινε με υποθετικές παραδοχές και όχι σαν αποτέλεσμα εκπόνησης μελέτης (αρ. πρωτ. 6027/27.12.10 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ηπείρου της ΔΕΗ Α.Ε. - «κάνοντας υπόθεση από την ασφαλή πάντα πλευρά» για εκτίμηση κατανομής ισχύος 2ΜW ανά γραμμή).
    Είναι προφανές ότι στις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνεται το κατώτατο όριο δυνατότητας απορρόφησης ισχύος ανά ροηφόρο, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο δυνατό τον αριθμό των σταθμών που μπορούν να διασυνδεθούν στο δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι πέντε μήνες, μετά την κατάθεση του μεγαλύτερου όγκου των αιτήσεων, διενεργείται κατανομή βάσει εκτιμήσεων και όχι μελετών.
    Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε. έχει λάβει ήδη προκαταβολή 500 € ανά αίτηση από κάθε αγρότη, δηλαδή περί τα 3.000.000 € συνολικά από τους επαγγελματίες αγρότες, προκειμένου να προβεί στην εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, ενώ μεγάλο τμήμα του κόστους που περιλαμβάνεται στην προσφορά σύνδεσης που εκδίδει αφορά στην αποπληρωμή της .
    Επιπλέον, λόγω της παραπάνω πρακτικής παρατηρείται το φαινόμενο το κόστος που αναγράφεται στις προσφορές σύνδεσης των σταθμών με το δημόσιο δίκτυο, να μην συνάδει με το πραγματικό κόστος διασύνδεσης, γεγονός που παραδέχονται σε προφορικές επικοινωνίες με των τεχνικών συμβούλων της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι ίδιοι οι διευθυντές διανομής της ΔΕΗ. Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται ότι για λόγους επίσπευσης του χρόνου έκδοσης της προσφοράς, διενεργείται μία μόνο μελέτη διασύνδεσης και λαμβάνεται εκ του ασφαλούς, πάντα με υψηλότερη τιμή, όμοιο κόστος για “παρόμοιες” περιπτώσεις. Σημειώνεται βέβαια ότι οι σχετικές συμβάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. αναγνωρίζουν την δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, και μετά την απολογιστική κοστολόγηση. Ωστόσο είναι προφανές ότι δημιουργούν αρχικά κόστη επένδυσης για τους αγρότες, υψηλότερα από τα πραγματικά, σε μία ομολογουμένως δύσκολη οικονομικά συγκυρία, προκαλώντας ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα στη διαδικασία υλοποίησης του έργου.
    Γ./ Προβλήματα από την μείωση της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς φωτοβολταϊκών
    Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς καθορίζεται από τις διατάξεις του ν.3734/2009, βάσει του οποίου η τιμή μειώνεται την 1η Φεβρουαρίου και την 1η Αυγούστου κάθε χρόνου.
    Είναι προφανές ότι οι όποιες καθυστερήσεις που περιγράφονται σε προηγούμενες παραγράφους της παρούσας και οι οποίες ουδόλως οφείλονται στους αγρότες, έχουν σαφείς επιπτώσεις στο προσδοκώμενο εισόδημα τους από την επένδυση ή ακόμη και στην ίδια την σκοπιμότητα της επένδυσης, διακινδυνεύοντας τη ματαίωση της.
    Οι παραπάνω δυσμενείς συνέπειες, επιτείνονται σημαντικά, από την μέχρι σήμερα κατάσταση στον ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με την οποία, ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την αποστολή των δικαιολογητικών μέχρι την υπογραφή της σύμβασης ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ορισμό της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, προσμετράται η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και όχι της υποβολής του αιτήματος και των σχετικών δικαιολογητικών. Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο για αιτήσεις οι οποίες π.χ. κατατέθηκαν Οκτώβριο και για τις οποίες στην διάρκεια του ελέγχου δεν διαπιστώθηκε καμία έλλειψη δικαιολογητικών, να μην εκδίδονται βεβαιώσεις από τον ΔΕΣΜΗΕ, περί μη μείωσης της τιμής, δεδομένου ότι ο παραπάνω έλεγχος και η σχετική διαδικασία υπογραφής θα ολοκληρωθεί μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2011, με μειωμένη τιμή.
    Εκτιμάται ότι τα παραπάνω θέματα, θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης προσοχής, δεδομένου ότι σε αντίθετη περίπτωση μία ρύθμιση καθ’ όλα ευεργετική για τους αγρότες της χώρας, η οποία προκάλεσε αίσθημα ικανοποίησης στην ύπαιθρο, θα προκαλέσει τελικά αρνητικά αποτελέσματα, για λόγους που οφείλονται σε γνωστά προβλήματα λειτουργίας και αδυναμίες των εμπλεκόμενων δημόσιων οργανισμών.

Έτοιμοι να επενδύσουν στις ΑΠΕ οι Κρητικοί


  • Στροφή στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ζητούν επιτακτικά οι πολίτες της Κρήτης, όπως προκύπτει από την Παγκρήτια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Χρήστου Σκιαδά, και του Υποψηφίου Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου I. Ματαλλιωτάκη.
    Σε συντριπτικό ποσοστό 90,6% οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γενική εκτίμηση αποτελεί ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να επενδύσουν στο μέλλον περισσότερα χρήματα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, άποψη που αποτυπώνεται σε ποσοστό (84,9%).
    Σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που συναντούν οι πολίτες για την εφαρμογή εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 23,0% πιστεύει ότι είναι το κόστος σε συνδυασμό με την ανεπαρκή χρηματοδότηση. Την άγνοια των υπευθύνων 13,7%, την άγνοια του κοινού 20,7% και την αδιαφορία του κοινού 13,4%. Τα θεσμικά και διαδικαστικά εμπόδια 12,4% θεωρούν οι πολίτες ως σημαντικότερο εμπόδιο για την εφαρμογή εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος δεν έλειψαν και αυτοί που θεωρούν ως αίτιο την έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών (6,3%), την μη αποδοχή του κοινού (4,2%) και τα τεχνικά ζητήματα.
    Αναφορικά με το κόστος απόκτησης εξοπλισμού ήπιας μορφής ενέργειας, (φωτοβολταϊκά, ηλιακός θερμοσίφωνας κλπ.), σε ποσοστό 17,4% διατυπώθηκε η άποψη ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο. Την άποψη ότι είναι μεγάλο υποστήριξε το 46,4%, το 22,2% του δείγματος δήλωσε ότι το κόστος είναι προσιτό και ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 2% υποστήριξε ότι το κόστος είναι μικρό.
    Το 53,1% των πολιτών δήλωσε πως με χρηματοδότηση στις ήδη ανεπτυγμένες τεχνολογίες, θα επέλεγε να χρησιμοποιήσει φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες 7,9%, 27,3% όλες τις τεχνολογίες, ενώ αρνητικοί στον να επιλέξουν τέτοιου είδους τεχνολογίες είναι το 3,4% του δείγματος.
    Φωτοβολταϊκά
    Η έρευνα αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη θετική στάση των πολιτών απέναντι στα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς σε ποσοστό 86,3% θα τοποθετούσαν ένα τέτοιο σύστημα στο σπίτι τους ή στον εργασιακό τους χώρο λόγω των πλεονεκτημάτων τους και της φιλικότητας τους προς το περιβάλλον (μηδενική ρύπανση, ελάχιστη συντήρηση και πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα).
    Ανάλογη γνώμη σχετικά με τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας που δίνει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων από ιδιώτες φαίνεται να έχουν οι πολίτες διατυπώνοντας σε ποσοστό 46,7% ότι τα φωτοβολταϊκά θα βοηθήσουν αρκετά στην εξοικονόμηση ενέργειας, 33,2% πολύ και σε ποσοστό ύψους 12,6% ότι δεν θα βοηθήσουν.
    Αιολικά
    Ειδικά για την αιολική ενέργεια, όπου επικεντρώνεται η πληθώρα των δημόσιων αντιπαραθέσεων, η έρευνα καταλήγει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 54,5% των ερωτηθέντων είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή τους συμβιβαζόμενοι με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί αυτό να επιφέρει, όπως ηχορύπανση, καταστροφή φυσικής ομορφιάς και θανάτους πουλιών.
    Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ποσοστό 88,4% οι πολίτες πιστεύουν πως η πράσινη ανάπτυξη θα έχει θετικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας και γενικότερα στην οικονομία του ελληνικού νοικοκυριού.
    Ταυτότητα της έρευνας
    Η Παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 6-9 Δεκεμβρίου του 2010.
    Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 1317 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2001. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
    Οι τηλεφωνικές κλήσεις για τη συλλογή των στοιχείων έγιναν από φοιτητές του μαθήματος Μάρκετινγκ του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Για την διεξαγωγή της έρευνας εργάστηκαν και δύο επόπτες.

Άννα Στεργίου: Εις υγείαν των φωτοβολταϊκών τα παράβολα των αγροτών


  • Η σκανδαλώδης, αν μη τι άλλο, πολιτική προχειρότητα με την οποία στήθηκε η ιστορία των φωτοβολταϊκών σταθμών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στους αγρότες, που πλήρωσαν χαράτσια για μελέτες και παράβολα 3.000 και 4.000 ευρώ έκαστος, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή του δικτύου της ΔΕΗ.
    Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 6.000 αιτήσεις από επαγγελματίες αγρότες για φωτοβολταϊκά. Ομως, μεγάλη μερίδα αγροτών, κυρίως σε 16 νομούς της χώρας, παρότι εν μέρει ήταν ενημερωμένοι για το πρόβλημα, κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, επειδή το δίκτυο της ΔΕΗ είναι παλιό και κορεσμένο και οι αιτήσεις έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες.
    Η αναλυτική μελέτη για τη δυναμικότητα του δικτύου της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα όλα δείχνουν ότι πολλές από τις προγραμματισμένες επενδύσεις (εγκαταστάσεις έως 100 KW) δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
    Μετ' εμποδίων η εξέταση αιτήσεων
    Το θέμα τέθηκε στη Βουλή από 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά το έγγραφο της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις ήδη έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες στους 16 νομούς: Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
    Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αντιμετωπίζει, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δυσκολίες στην εξέταση των αιτήσεων, λόγω έλλειψης τεχνικού προσωπικού για αυτοψίες. Εξ ου και ρωτούν αν θα επιστραφούν τα παράβολα στους αγρότες (300 ―, 500 ―) + ΦΠΑ. Μάλιστα, αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα για το πρόβλημα από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, και την Τετάρτη από την υπουργό Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη.
    Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου κατατέθηκε κι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για αγροτικά φωτοβολταϊκά ώς τις 11/10/10, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για τις ηπειρωτικές περιοχές, με προτεραιότητα στους αγρότες.
    Περίπου 750 αιτήσεις έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΕΗ Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχει παραλάβει περίπου 580. Κι όμως, ενώ αρκετοί αγρότες βγαίνουν εκτός νυμφώνος, με αιτιολογικό τις αντοχές του δικτύου, μια ιδιωτική εταιρεία φαίνεται να αδειοδοτείται κανονικά για τρία αιολικά πάρκα.
    «Η ΔΕΗ πρέπει να μας δώσει απάντηση για το αν έχει παραχωρήσει άδεια σε μεγάλη εταιρεία ή αν θα εγκαταστήσει δική της μονάδα στην περιοχή του Στράτου, αφήνοντας τους αγρότες εκτός παραγωγής ενέργειας», μας ανέφερε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, Σοφία Γιαννακά, εκ των 18 που κατέθεσαν την ερώτηση.
    80-70 για ιδιώτες - αγρότες
    «Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινα όσο θα θέλαμε. Ζητάμε το κόστος αναβάθμισης του δικτύου να το αναλάβει η ΔΕΗ αντί για τους αγρότες και δεν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι εγκρίνονται πάνω από τις μισές αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά στο νομό μας», μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς.
    Ο ίδιος επισημαίνει ότι «υπάρχει εταιρεία που έχει πάρει όρους σύνδεσης στην Αιτωλοακαρνανία, περίπου 80 μεγαβάτ για αιολικά πάρκα, σε τρία σημεία, ένα στο Περγαντί και σε δύο περιοχές στη Ναύπακτο. Δεν έχουμε τίποτε με την εταιρεία, αλλά δεν μπορεί η ΔΕΗ κι οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν σε εταιρεία 80 μεγαβάτ κι εμείς οι αγρότες να παίρνουμε συνολικά 70 μεγαβάτ και να μας λένε ότι δεν έχουν δίκτυα...».

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός


  • Τη μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών της ΔΕΗ πρόκειται να ανακοινώσει αύριο από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός, παρουσία της υπουργού ΠΕΚΑ, της διοίκησης της ΔΕΗ και εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.
    Η «πράσινη» επένδυση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ δεν θα προχωρήσει τελικά με απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία SunEdison, αλλά με διεθνή διαγωνισμό. Στις 17 Νοέμβρη το ΔΣ της ΔΕΗ είχε δώσει το «πράσινο φως» στη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού ενώ το Δεκέμβριο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση αδειοδότησης του έργου.
    Η απόφαση να ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη του διαγωνισμού «κλείδωσε» προχθές αργά το βράδυ, ενώ η παρουσία του Πρωθυπουργού θα υπογραμμίσει τη βαρύτητα της επένδυσης σε μια περιοχή που έχει ταλαιπωρηθεί από τη λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ.
    Το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταικών πάρκων «μεγάλης κλίμακας» στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαίδας είχε συζητηθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο μεταξύ της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού κατά την επίσκεψη της πρώτης στη Δυτική Μακεδονία, όπου και έθεσε εκτός λειτουργίας την «Πτολεμαίδα Ι».

500 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά μόνο στο Λασίθι


  • Σε 500 ανέρχονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης για συμμετοχή στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων. Ο αριθμό των αιτήσεων επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις των υπευθύνων ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα στην περιοχή. Ο υπεύθυνος ηλεκτροδοτήσεων της υπηρεσίας Μ. Πατεράκης δήλωσε στην εφημερίδα «Ανατολή Λασιθίου» ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.
    Η υποβολή αιτήσεων από ιδιώτες και μικρούς επιχειρηματίες, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δώματα και στέγες κτηρίων ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου για την Κρήτη. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού, έχει αποφασιστεί να υπάρξει «πλαφόν» στον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνονται δεκτές καθημερινά.

Στη Βουλή φέρνουν «πράσινοι» βουλευτές τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


Ερώτηση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ενέργειας από επαγγελματίες αγρότες λόγω του κορεσμού των δικτύων της ΔΕΗ, κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Καρτάλης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σούλα Μερεντίτη, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Αμοιρίδης, Σοφία Γιαννακά, Γιώργος Φλωρίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Έκτορας Νασιώκας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Τόνια Αντωνίου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου) προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Αθήνα, 11.11.2011
Προς:
1. Υπουργό ΠΕΚΑ
2. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Θέμα. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες
Κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Ερευνας, 1.11.2011, έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ με το οποίο επισημαίνει ότι σε δεκαέξη (16) νομούς της χώρας η συνολική αιτηθείσα ισχύς, μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υπερβαίνει την ταυτοχρονισμένη μέγιστη ζήτηση του νομού και θεωρεί ότι μετά βεβαιότητας θα υπάρξει κορεσμός δικτύων και αδυναμία ικανοποίησης αιτημάτων με εύλογο κόστος. Η επισήμανση αυτή της ΔΕΗ αφορά στους νομούς Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, και Λακωνίας. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την έγκριση αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Παράλληλα στην πλειοψηφία των νομών της χώρας η συνολικά αιτηθείσα ισχύς, μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υπερβαίνει και το διπλάσιο της ταυτοχρονισμένης ελάχιστης ζήτησης στις ώρες 11-16, ώρες μέγιστης παραγωγής φωτοβολταϊκών σταθμών, ενώ σε αρκετούς νομούς η συνολική αιτηθείσα ισχύς, μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, πλησιάζει την ταυτοχρονισμένη μέγιστη ζήτηση του νομού.
Eπιπροσθέτως η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες για την εξέταση των κατατεθεισών αιτήσεων λόγω της έλλειψης του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αυτοψιών.
Eπισημαίνεται τέλος ότι οι αγρότες έχουν ήδη καταβάλει σημαντικά ποσά για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, τα οποία θα χάσουν σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν. Το κόστος της αίτησης ανέρχεται σε 3.000 με 4.000 ευρώ, τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το παράβολο (300 ευρώ + ΦΠΑ για σταθμούς ισχύος μέχρι 20 KW και 500 ευρώ + ΦΠΑ για σταθμούς ισχύος από 20 έως 100 KW) και το κόστος της μελέτης, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία που επέλεξε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να ακολουθήσει.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
α) Ποια είναι η μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ ή άλλο κρατικό φορέα για την αποτύπωση του βαθμού κορεσμού των δικτύων – ή των γραμμών τάσης - της ΔΕΗ στους νομούς της χώρας, ενόψει της νομοθέτησης της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών γενικότερα αλλά και ειδικότερα από αγρότες; (αντίγραφο της μελέτης να κατατεθεί)
β) Ποια είναι η προοπτική επέκτασης των δικτύων στους νομούς στους οποίους τα δίκτυα είναι κορεσμένα, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με δαπάνη ποιού μέρους;
γ) Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικά και χωριστά σε κάθε ένα από τους 16 παραπάνω νομούς;
δ) Ποια τα περιθώρια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες σε καθένα από τους υπόλοιπους νομούς της χώρας και πόσες αιτήσεις αγροτών μπορεί να ικανοποιήσουν;
ε) Ποιο το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ για την εξέταση των αιτήσεων των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταικών στους νομούς που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού στα δίκτυα τους;
στ) Πόσες από τις αιτήσεις των αγροτών (ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) προετοιμάστηκαν, ως προς την αναγκαία τεχνική μελέτη, μέσω των μελετητικών γραφείων με τα οποία συνεργάσθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ;
ζ) Σε περίπτωση που δεν προκύψει δυνατότητα έγκρισης αιτήσεων τόσο στους δεκαέξη νομούς που αντιμετωπίζουν ήδη το πρόβλημα κορεσμού στα δίκτυα της ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους νομούς, αν εξετάζεται η επιστροφή του παραβόλου που έχει κατατεθεί από τους αγρότες κατά την υποβολή των αιτήσεων τους στη ΔΕΗ;
η) Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους αγρότες;

Εγκύκλιος που «προσπερνάει» τις πολεοδομίες για τα φωτοβολταϊκά στα νησιά


Με την «αναμπουμπούλα» που επικρατεί στις πολεοδομίες, (πέραν των άλλων και λόγω του ότι πέρασαν, από την αρχή του χρόνου, στους Δήμους με την εφαρμογή του Καλλικράτη), βρίσκονται αντιμέτωποι οι επενδυτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα διασυνδεδεμένα νησιά.
Το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν φωτοβολταϊκές επενδύσεις στα νησιά αυτά έχει δοθεί πρόσφατα με υπουργική απόφαση της Τίνας Μπιρμπίλη με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών με ισχύ έως 150 kWp στα εξής νησιά: Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.
Στο υπουργείο έχουν φτάσει εκατοντάδες καταγγελίες από επενδυτές αυτής της κατηγορίας που δεν μπορούν να πάρουν από τις πολεοδομίες την απαιτούμενη άδεια εργασιών μικρής κλίμακας και συνεπώς δεν μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι πολεοδομίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λειτουργούν, καθώς η ένταξή τους στους Καλλικρατικούς Δήμους έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση χάους και ουσιαστικά δεν λειτουργούν παρά μόνον υποτυπωδώς.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να αντιμετωπίσει το θέμα στέλνοντας εγκύκλιο, που θα ορίζει ότι η υποχρέωση των επενδυτών να προσκομίσουν το «χαρτί» της πολεοδομίας, ειδικά για τα διασυνδεδεμένα νησιά, μετατίθεται χρονικά και θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια και κατά την πορεία της διαδικασίας να προσκομίσει «μεταχρονολογημένα» ό,τι απαιτείται από την πολεοδομία.
«Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν συνεχώς γιατί σκοπός μας είναι να προχωρήσουν οι πράσινες επενδύσεις το δυνατόν συντομότερα» υποστηρίζει μιλώντας στο energypress αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ το οποίο ωστόσο προσθέτει ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να διαχειριστεί κανείς σε τόσο σύντομο διάστημα τα περίπου 30.000 αιτήματα που αφορούν τα φωτοβολταϊκά.

Κοσμοσυρροή για τα φωτοβολταϊκά στα Χανιά


Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτια στα Χανιά. Στα γραφεία της ΔΕΗ στην περιοχή «Λίμνη Τσόντου» σχηματίσθηκαν μεγάλες ουρές, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν να πάρουν σειρά από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ τονίζουν -σύμφωνα με τις αρχικές τουλάχιστον εκτιμήσεις- πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, οι οποίες θα πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Από τη ΔΕΗ είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν δεκτές 60 συνολικά αιτήσεις, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, πέρα από τις αιτήσεις που προωθήθηκαν, πολλοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι που παρουσιάσθηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ με πλήρεις φακέλους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο περιοχής Χανίων της ΔΕΗ, Μανώλη Κουφάκη, για την υποβολή μιας αίτησης θα πρέπει να παρουσιάζεται ο ιδιοκτήτης της οικοδομής ή σε περίπτωση σοβαρού κωλύματος μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλο, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, για να υποβάλλει για λογαριασμό του την αίτηση.
Με την κατάθεση της αιτήσεως γίνεται έλεγχος της πληρότητας του φακέλου και -αν υπάρχει πρόβλημα- ενημερώνεται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος

Νέα υπουργική απόφαση για χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και οικοδομική άδεια


  • «Υπήρχαν νόμοι και προεδρικά διατάγματα που δεν έχουν καταργηθεί και τα οποία υποχρέωναν κάποιες περιπτώσεις συστημάτων ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που έχουν βάσεις στήριξης που χρειάζονται θεμελίωση) σε έκδοση οικοδομικής άδειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνον χρειάζονται και τώρα οικοδομική άδεια». Αυτό υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις βολές που δέχεται από τους φορείς των φωτοβολταϊκών για νέα εμπόδια και καθυστερήσεις που δημιουργούνται με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου.
    Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ δηλώνουν στο "Energypress" ότι εντός των επόμενων ημερών με νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα αφορά την άρση των απαγορεύσεων που υπήρχαν για τα solar trackers ύψους πάνω από 2,5 μέτρα και την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με την απόσταση από τα όρια του οικοπέδου, θα αποσαφηνίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με την οικοδομική άδεια. Ειδικότερα θα αναφέρεται ρητά ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια αλλά άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για τα φωτοβολταϊκά που έχουν βάσεις στήριξης με «βαρυδικές βάσεις», με πασαλόμπηξη και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που δεν απαιτεί σκάψιμο, μπετά κ.λπ.
    «Οι λεπτομέρειες που προκύπτουν είναι πολλές και προσπαθούμε κάθε φορά να ξεκαθαρίζουμε όσο μπορούμε την εικόνα ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις» δηλώνεται χαρακτηριστικά.
    "Παγωμένη" η αγορά
    Ωστόσο "παγωμένη" παραμένει το τελευταίο διάστημα η αγορά των φωτοβολταϊκών παρά το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, κυρίως εν αναμονή της παραπάνω υπουργικής απόφασης που αναμένεται να λύσει κυρίως το θέμα της χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σε περιοχές εκτός σχεδίου.
    Το ζήτημα της χωροθέτησης είναι σημαντικό και οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την τελική απόφαση της υπουργού σχετικά με την άρση των απαγορεύσεων που υπήρχαν για τα solar trackers ύψους πάνω από 2,5 μέτρα και την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με την απόσταση από τα όρια του οικοπέδου. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς μεγάλος αριθμός επενδυτών έχει ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό επενδύσεων και αναμένει την τελική διευθέτηση του ζητήματος προκειμένου να τις υλοποιήσει. Πολλοί υποχρεώνονται να αλλάξουν σχεδιασμούς μη μπορώντας να περιμένουν.
    Θέσεις εργασίας
    Η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, και οι οποίες αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο, από τους λίγους που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
    «Το τελευταίο διάστημα, αντί να προχωρήσουμε σε αναπτυξιακές κινήσεις, όπως είχαμε προγραμματίσει, αντί να υλοποιήσουμε συμφωνίες που είχαμε στα σκαριά, αναγκαζόμαστε να δίνουμε υποχρεωτικές άδειες στους εργαζόμενούς μας» δηλώνει στο "Energypress" επιχειρηματίας από τους μεγαλύτερους του κλάδου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια θέσεων εργασίας αντί για ανάπτυξή τους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι την ίδια στιγμή ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και δημιουργούν «προσβάσεις» στην ελληνική αγορά...

Επίσημη πρώτη για τα φωτοβολταϊκά σε σπίτια στα Χανιά


Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων στη ΔΕΗ Χανίων, από ιδιώτες και μικρούς επιχειρηματίες, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δώματα και στέγες κτηρίων.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" αλλά οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ τονίζουν ότι -σύμφωνα με τις αρχικές τουλάχιστον εκτιμήσεις- πρόκειται να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις, οι οποίες θα πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.
Ωστόσο, για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού, έχει αποφασιστεί να υπάρξει «πλαφόν» στον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνονται δεκτές καθημερινά.
Σήμερα πρόκειται να γίνουν δεκτές 60 συνολικά αιτήσεις, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες. Να σημειώσουμε επίσης ότι η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται για τους ενδιαφερόμενους από όλο τον Νομό μόνο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά (περιοχή Λίμνη Τσόντου).
Οπως ανέφερε στην εφημερίδα ο διευθυντής της ΔΕΗ Χανίων, Μανώλης Κουφάκης, για την υποβολή μιας αίτησης «θα πρέπει να έρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της οικοδομής ή σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλο, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, για να υποβάλλει για λογαριασμό του την αίτηση».
«Σε πρώτη φάση με την κατάθεση της αιτήσεως θα γίνεται από εμάς έλεγχος της πληρότητας του φακέλου και μετά -αν υπάρχει πρόβλημα- θα το γνωστοποιούμε με επιστολή στον πελάτη», σημειώνει ο κ. Κουφάκης και προσθέτει ότι, όπως διαφαίνεται από τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, όλες οι αιτήσεις, των οποίων οι φάκελοι είναι πλήρεις, θα ικανοποιηθούν σε πρώτη φάση. «Οπότε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης να έρθουν όλοι τη Δευτέρα το πρωί», συμπληρώνει και επισημαίνει ότι : «Αυτό που είναι σημαντικό για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος και περιμένει απ’ έξω κάθε μέρα είναι ότι θα έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων που θα παραλαμβάνουμε. Τη Δευτέρα, επειδή είναι η πρώτη ημέρα και για να δούμε και πώς θα τρέξει η διαδικασία, θα πάρουμε 60 αιτήσεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα παίρνει αριθμό προτεραιότητας, άρα ένας που θα πάρει τον αριθμό 160 δεν έχει νόημα να περιμένει. Την άλλη μέρα θα βγάλουμε έναν καινούριο αριθμό (σ.σ. παραλαβής αιτήσεων) που μάλλον θα είναι αυξημένος».
Να σημειώσουμε επίσης ότι στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις», το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως το 2019, έχουν δικαίωμα ένταξης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σχολεία, Νηπιαγωγεία, Νοσοκομεία κ.λπ.

5η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ σε εφαρμογή του Ν.3851/2010


Δείτε την 5η ανακοίνωση της ΔΕΗ σχετικά με την προτεραιότητα με την οποία θα εξεταστούν τα αιτήματα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.