Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Και επίσημα η άρση για τις στέγες της Πελοποννήσου


νακοινώθηκε και επισήμως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η άρση της απαγόρευσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες στην Πελοπόννησο.
Όπως αναλυτικότερα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής:
«Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, και λαμβάνοντας υπ’ όψη την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού μέσω του Ειδικού Προγράμματος Στεγών, στην οποία βασίστηκε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να αποφασίσει την εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων από την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας, η ΡΑΕ αιτήθηκε επικαιροποιημένες ποσοτικές πληροφορίες από το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) όσον αφορά τις σχετικές αιτήσεις στην Πελοπόννησο.
Κατόπιν της εισήγησης του Διαχειριστή και της απαιτούμενης οικονομοτεχνικής εξέτασης, η Ολομέλεια της ΡΑΕ, κατά την τακτική συνεδρίασή της την 10η Οκτωβρίου 2012, έκρινε πως η μικρή ισχύς και διασπορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος δεν επηρεάζουν το επίπεδο κορεσμού του τοπικού δικτύου, και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε την εξαίρεσή τους από το πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθ. 699/2012 Απόφασης της ΡΑΕ.»
Δείτε παρακάτω την απόφαση της ΡΑΕ

Χ.Φλουδόπουλος: Έρχεται έκτακτη εισφορά και στα φωτοβολταικά


Στη φάση του νομοτεχνικού ελέγχου βρίσκεται αυτές τις ημέρες το περίφημο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις για την αγορά των ΑΠΕ και κυρίως για την αγορά των φωτοβολταϊκών. Το νομοσχέδιο, είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να πάρει το δρόμο για τη βουλή.
Το βασικότερο μέτρο για την αγορά είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το ΥΠΕΚΑ από το καλοκαίρι και αφορά στην περίφημη επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά. Το μέτρο θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο», ωστόσο οι λεπτομέρειες για το ύψος και την κλιμάκωση της εισφοράς θα γίνουν γνωστές με τις ανακοινώσεις. Εκείνο όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η εισφορά θα είναι έκτακτη και «θα έχει αρχή και τέλος», με στόχο να συγκρατηθεί και να περιοριστεί το περίφημο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (σε συνδυασμό βεβαίως και με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί).
Κάποια σενάρια, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως, θέλουν το ύψος της εισφοράς να κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία αλλά και την ταρίφα που έχει κλειδωμένο ένα έργο. Έτσι στα πιο παλιά έργα που απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές και έχουν μικρότερες αποσβέσεις, θα επιβληθεί υψηλότερο ποσοστό εισφοράς, ενώ αντίθετα όσο χαμηλώνει η τιμή η εισφορά θα μικραίνει.
Εκτός όμως από τις λεπτομέρειες της έκτακτης εισφοράς μαζί με τις ανακοινώσεις θα ξεκαθαρίσουν και δύο άλλα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς των ΑΠΕ, που θα ρυθμιστούν με το νέο νομοσχέδιο. Το πρώτο θα αφορά στο ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών οι οποίες μπλοκάρουν το σύστημα και δεν επιτρέπουν να απελευθερωθεί ισχύς στα δίκτυα για έργα έτοιμα να κατασκευαστούν με εξασφαλισμένα κεφάλαια. Το δεύτερο θέμα αφορά στο χρονικό διάστημα στο οποίο θα κλειδώνει μια επένδυση την επιδοτούμενη τιμή. Στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος και του εξορθολογισμού της αγοράς, προκρίνεται η λύση η τιμή να εξασφαλίζεται χρονικά όταν το έργο συνδέεται με το δίκτυο και όχι όπως ισχύει σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης (το μέτρο θα ισχύσει για όσα έργα δεν έχουν ήδη κλειδώσει τιμή).
Τα μέτρα που δε θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αλλά βρίσκονται υπό σκέψη για την αγορά των ΑΠΕ είναι: ο εξαμηνιαίος έλεγχος και αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, η αναμόρφωση του συστήματος επιδότησης με το περίφημο μοντέλο feed in premium (δηλαδή το μοντέλο που εγγυάται μια επιδότηση πάνω από την οριακή τιμή και όχι μια flat τιμή επιδότησης και μάλιστα με ανώτατο πλαφόν για το ποσό που θα δοθεί ως επιδότηση). Εκείνο το μέτρο που πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί είναι να δίνονται μηνιαία στοιχεία για την εξέλιξη του ελλείμματος και γενικότερα για την κατάσταση των λογαριασμών του ΛΑΓΗΕ, μέτρο που είχε ζητηθεί από την τρόικα.
(capital.gr)

ΣΠΕΦ: Δώστε πίσω τα παράβολα για τις παγωμένες αιτήσεις φωτοβολταϊκών


Να δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές φωτοβολταϊκών που είχαν υποβάλει αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης οι οποίες δεν είχαν απαντηθεί μέχρι τις 10/8/12 (οπότε και επιβλήθηκε η αναστολή υποβολής νέων αιτήσεων)  να δηλώσουν την ανάκληση των δηλώσεών τους με ταυτόχρονη επιστροφή του χρηματικού παραβόλου που είχαν υποβάλει με την αίτηση ζητά ο ΣΠΕΦ με επιστολή του σε ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:
«Όπως είναι γνωστό με την Υπουργική Απόφαση Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2300/οικ.16932 από 10-8-12 ανεστάλη η υποδοχή νέων αιτημάτων φωτοβολταϊκών και η εξέταση όσων εκκρεμούσαν για χορήγηση άδειας παραγωγής από την ΡΑΕ, αλλά και της έκδοσης προσφορών σύνδεσης από τον διαχειριστή για όσα απαλλάσσονταν της αδείας ΡΑΕ δηλαδή για εγκαταστάσεις μικρότερες του 1 MWp.

Ειδικότερα για τα απαλλασσόμενα αδείας παραγωγής ΡΑΕ η υποβολή αιτήματος στο διαχειριστή για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης με την καταβολή του σχετικού χρηματικού παραβόλου ενείχε θέση ουσιαστικής αλλά και μοναδικής επί του ηλεκτρικού χώρου αδειοδότησης των σχεδίων αυτών, αφού έτσι εξασφαλιζόταν η δυνατότητα πρόσβασης τους στο δίκτυο ως ηλεκτροπαραγωγοί.  Με την ανωτέρω όμως Υ.Α. αναστολής πληθώρα τέτοιων αιτημάτων και ενώ έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του διαχειριστή να απαντήσει θετικά ή αρνητικά επί των αιτημάτων αυτών, οι εν λόγω αιτήσεις αλλά και η εξέταση τους ανεστάλησαν για άγνωστο χρονικό διάστημα.  Αντίθετα για τα αδειοδοτημένα από ΡΑΕ έργα η διαδικασία χορήγησης προσφορών σύνδεσης συνεχίζεται ακωλύτως.

Εύλογα λοιπόν για τα απαλλασσόμενα αδείας ΡΑΕ, ζητείται να παρασχεθεί η δυνατότητα στους επενδυτές -που δεν έχουν λάβει μέχρι την 10/8/12 θετική ή αρνητική απάντηση από τον διαχειριστή δηλαδή που δεν έχει εξεταστεί καν το αίτημα τους για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και που η διαδικασία περαιτέρω αξιολόγησης τους έχει ανασταλεί- να καταθέσουν δηλώσεις ανάκλησης των αρχικών αιτήσεων τους με παράλληλη επιστροφή του χρηματικού ποσού που τότε κατέβαλαν. 

Λαμβάνοντας υπ’ όψη:

•         Την πληθώρα των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για χορήγηση προσφορών σύνδεσης στον διαχειριστή του δικτύου μέχρι τις 10/8/12.
•         Τα αντίστοιχα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξέταση των αιτημάτων αυτών η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα αφού δεν υπήρξε για μεγάλο αριθμό εξ’ αυτών καμία απάντηση.
•         Την μη δυνατότητα, λόγω της Υ.Α. αναστολής στα απαλλασσόμενα αδείας ΡΑΕ, περαιτέρω εξέτασης των χρονιζόντων αυτών αιτημάτων από τον διαχειριστή του δικτύου.
•         Την σκοπούμενη από την Πολιτεία αλλά και από τους παραγωγούς και επενδυτές οικειοθελή αποσυμφόρηση του διαχειριστή από ανενεργά αιτήματα που δημιουργούν εικονικό κορεσμό στο δίκτυο.

Προτείνουμε να γίνει αποδεκτή η δυνατότητα υποβολής για όσους εκ των επενδυτών επιθυμούν δήλωσης ανάκλησης των αρχικών τους αιτήσεων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, εφ’ όσον αυτή δεν έχει μέχρι τις 10/8/12 απαντηθεί από τον διαχειριστή, με επιστροφή του χρηματικού ποσού που καταβλήθηκε αφού αυτή δεν εξετάσθηκε. 

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και για την σχετική ενημέρωση μας»

Αντίθετο στο "χαράτσι" για τα φωτοβολταϊκά το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά


Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά αντιτίθεται κατηγορηματικά στην επιβολή έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά, η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), από το καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Ανδριανός Μιχάλαρος, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι έκτακτες εισφορές έχουν ισοπεδώσει τις επιχειρήσεις» και χαρακτηρίζει ως «πέραν από κάθε λογική» τη στάση της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ.
Παράλληλα, ο κ. Μιχάλαρος, με ανακοίνωσή του προς το ΥΠΕΚΑ, ζητά το ξεκαθάρισμα των αδρανών αδειών, οι οποίες μπλοκάρουν το σύστημα και δεν επιτρέπουν να απελευθερωθεί ισχύς στα δίκτυα για έργα έτοιμα να κατασκευαστούν με εξασφαλισμένα κεφάλαια και, επίσης, ζητά οριοθέτηση του χρονικού διαστήματος, στο οποίο θα κλειδώνει μία επένδυση την επιδοτούμενη τιμή κι αυτό στα πλαίσια του ξεκαθαρίσματος και του εξορθολογισμού της αγοράς.
Επίσης, ο ίδιος ζητά να γίνεται εξαμηνιαίος έλεγχος και αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), την αναμόρφωση της επιδότησης και, μάλιστα, με ανώτατο πλαφόν για το ποσό, που θα δοθεί ως επιδότηση και, τέλος, ζητά την απόδοση μηνιαίων στοιχείων για την εξέλιξη του ελλείμματος και, γενικότερα, για την κατάσταση των λογαριασμών του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).