Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΠΑΣΥΦ: Το μόνο που συζητούμε είναι η εξυπηρέτηση των συμβάσεων

Αρνητικός προς οποιαδήποτε συζήτηση περιλαμβάνει την μείωση τιμών στα συμβασιοποιημένα έργα εμφανίζεται ο ΠΑΣΥΦ στην επιστολή - απάντηση που έστειλε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ως συνέχεια της σύσκεψης για το new deal που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο. Αντίθετα ο Σύνδεσμος καλεί το ΥΠΕΚΑ σε συζήτηση «να βρούμε λύσεις που εξυπηρετούν τις υφιστάμενες συμβάσεις, ώστε το κράτος να τιμήσει την υπογραφή που έχει βάλει στις συμβάσεις, χωρίς να δημιουργείται η δήμευση και το κλείσιμο του κλάδου».
Ολόκληρη η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΑΣΥΦ έχει ως εξής:
«Κύριοι, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ (ΠΑ.ΣΥ.Φ.) εξετάζοντας την προφορική θέση του ΥΠΕΚΑ για μείωση τιμών σε συμβασιοποιημένα έργα απαντά ως εξής:
Μετά την προφορική σας ενημέρωση σχετικά με την σκέψη σας για αναδρομική μείωση των τιμών - δήμευση της περιουσίας μας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο στην πρόταση του υπουργείου για μείωση 45% των  τιμών  ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ σε συμβασιοποιημένα έργα φ/β, διότι με βάση το σύνταγμα  κανένας δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης στις συμβάσεις των παραγωγών ενέργειας από φ/β που είναι περιουσιακό στοιχείο κάθε παραγωγού και οποιαδήποτε μείωση είναι δήμευση.
Εκτός αυτού η θέση του υπουργείου ήταν προφορική και όχι γραπτή, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς παρουσίαση μελέτης, χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση και χωρίς την παρουσία των ΤΡΑΠΕΖΩΝ  βασικού  παράγοντα στην οποιαδήποτε παρέμβαση στις συμβάσεις.
Είναι εμφανής η έλλειψη παρουσίασης μελέτης που να τεκμηριώνει στο ελάχιστο την παραπάνω θέση του υπουργείου.
Επιπλέον έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1) έχει διαχωριστεί για τις πληρωμές των ΑΠΕ ο ειδικός λογαριασμός από τον λογαριασμό της λοιπής ηλεκτροπαραγωγής, για τον οποίο διαχωρισμό ο ΠΑ.ΣΥ.Φ  είναι αντίθετος, και οποιαδήποτε καθυστέρηση στη ρύθμιση των πηγών που τον τροφοδοτεί και στρεβλώσεις στον υπολογισμό τους (π.χ Ο.Τ.Σ) δημιουργεί έλλειμμα.
2) οποιαδήποτε μείωση τιμών συμβασιοποιημένων έργων καταλήγει στη μείωση του κόστους παράγωγης στο ενεργειακό μίγμα καυσίμου προς όφελος των προμηθευτών και όχι των καταναλωτών ή των ΑΠΕ.
3) η οποιαδήποτε  αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ μειώνει και αυτή το κόστος παραγωγής πάλι εις όφελος των προμηθευτών και σε βάρος των καταναλωτών υποδεικνύοντας τις ΑΠΕ ως υπαίτιες ,ενώ γι αυτές γίνεται μείωση κατ΄ εξακολούθηση.
4) η μείωση γίνεται μόνο στις ΑΠΕ και όχι σε άλλες μορφές ενέργειας που συμμετέχουν στο ενεργειακό μίγμα καυσίμου της χώρας.
5) Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μείωση τιμών σε συμβασιοποιημένα έργα λειτουργεί εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού για τους μικρούς παραγωγούς φ/β καθιστώντας τους μη βιώσιμους, και εις όφελος  των προμηθευτών ορυκτών καυσίμων. Άλλωστε το ότι λειτουργούν ΑΠΕ ωφελεί την λειτουργία μονάδων ορυκτών καυσίμων διότι σε αντίθετη περίπτωση μη ύπαρξης ΑΠΕ τα πρόστιμα ρύπων θα ήταν πολύ μεγαλύτερα του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.
6) Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ. θα ήταν θετικός σε συζήτηση με το ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των συμβάσεων με τρόπο που να διαχειριστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού χωρίς να μειωθούν οι συμβάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε  μείωση ή τροποποίηση  αυτών και επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα.
Προτείνουμε να μας καλέσετε σε σύσκεψη να βρούμε λύσεις που εξυπηρετούν τις υφιστάμενες συμβάσεις, ώστε το κράτος να τιμήσει την υπογραφή που έχει βάλει στις συμβάσεις μας, χωρίς να δημιουργείται η δήμευση και το κλείσιμο του κλάδου».

Οι προτάσεις του ΘΕΣΙΦ για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ

Τις προτάσεις του αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μηδενιστεί το έλλειμμα που παρουσιάζει ο Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δημοσιοποίησε ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων.
Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις του Συνδέσμου:
Ο ΘΕΣΙΦ υποβάλλει παρακάτω τις προτάσεις του προς το ΥΠΕΚΑ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μηδενιστεί το έλλειμμα που παρουσιάζει ο Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
1. Το σημερινό έλλειμμα του Λειτουργού οφείλεται σε στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος αποπληρωμής των παραγωγών με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πρώην τέλους ΑΠΕ και νυν ΕΤΜΕΑΡ να κατευθύνεται εκτός ΑΠΕ. Η πρόταση μας είναι να ανακεφαλαιοποιηθεί  από κονδύλια του Δημοσίου , όπως έχει προταθεί ήδη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ.
2. Το μελλοντικό έλλειμμα που θα δημιουργείται , προτείνουμε να καλυφθεί από μία δίκαιη και αναλογική επιβάρυνση όλων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ  Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να έχουν ως γνώμονα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιμεριστεί  επακριβώς στις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η πρόταση του ΘΕΣΙΦ είναι να εφαρμοστεί μείωση της τιμής αγοράς της kwh σε όλες τις αιολικές και υδροηλεκτρικές μονάδες οι οποίες έχουν συμπληρώσει δεκαετή χρόνο λειτουργίας και έτσι έχουν πραγματοποιήσει την απόσβεση της σχετικής επένδυσης.
3. Ο ΘΕΣΙΦ αποδέχεται την παραμετροποίηση των εγγυημένων τιμών της kwh στους Φ/Β παραγωγούς με κυρίως κριτήριο το ημερολογιακό τρίμηνο κατά το οποίο συνδέθηκε η κάθε εγκατάσταση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Με τον τρόπο αυτό θα αποτιμάται ακριβέστερα και η μείωση του κόστους κατασκευής κάθε επένδυσης, η οποία παρατηρήθηκε την τελευταία τριετία. Άλλωστε η πρακτική του τριμήνου αναθεώρησης των τιμών ακολουθείται παγίως από το ΥΠΕΚΑ. Επιπροσθέτως θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και ρεαλιστικό να γίνει διαφοροποίηση των φωτοβολταικών πάρκων αναλόγως της. (Έως 150 kw, από 150 kw έως 1 mw και μεγαλύτερες από 1mw) λόγω της οικονομίας κλίμακας τόσο στη κατασκευή όσο και την λειτουργία που απολαμβάνουν οι μεγάλες επενδύσεις έναντι των μικρότερων.
4. Ο Σύνδεσμος μας προτείνει να σταματήσουν οι χαριστικές τροπολογίες που για πολιτικούς λόγους εφαρμόζονται και να υπάρχει για όλους τους παραγωγούς ισονομία και ενιαίοι οικονομικοί όροι για τις επενδύσεις τους.
5. Για το επόμενο χρονικό διάστημα να σταματήσουν οι νέες συνδέσεις Φ/Β συστημάτων στο δίκτυο δεδομένου ότι έχουν επιτευχτεί οι στόχοι για τη διείσδυση της Φ/Β τεχνολογίας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2020.
6. Οι οικιακοί παραγωγοί πρέπει και αυτοί να απομειώσουν τις τιμές που απολαμβάνουν και προτείνουμε αυτό να γίνει με τον εξής τρόπο: α) Συμψηφισμό της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια (net metering) και β) Μείωση αναλογικά με τους υπόλοιπους Φ/Β παραγωγούς της τιμής της kwh.

7. Σε κάθε περίπτωση μια εθελοντική νέα συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και των παραγωγών δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα κλίμα κινδυνολογίας και απειλών, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και αρκετούς ευνοϊκούς όρους για τους επενδυτές. Η πρόταση μας είναι η οποιαδήποτε συμφωνία να εμπεριέχει την πλήρη εξόφληση του παραγωγού για την παραχθείσα ενέργεια.