Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κινητικότητα στη Βουλή για το net metering

Συνέχεια φαίνεται ότι θα έχει η πρωτοβουλία των 36 βουλευτών που πρόσφατα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ προτείνοντας ταυτόχρονα 7 μέτρα για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου για τις ΑΠΕ που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή και θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια, πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία για να γίνει ελκυστική η αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά με αξιοποίηση του μοντέλου net metering.
Η τροπολογία  που σκοπεύουν να φέρουν οι βουλευτές (εάν βεβαίως υλοποιηθεί η πρόθεσή τους) προβλέπει ότι ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας δεν θα γίνεται ανά κύκλο καταμέτρησης, αλλά σε ετήσια βάση.
Η μικρή αυτή αλλαγή στο κείμενο του νομοσχεδίου υπολογίζεται ότι ρίχνει το χρόνο απόσβεσης μιας οικιακής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, από 18 χρόνια (!), περίπου στα 10. Η προοπτική αυτή απέχει βεβαίως πολύ από το να θεωρηθεί ελκυστική στις παρούσες συνθήκες, ωστόσο είναι ένα βήμα που κάνει πιο ρεαλιστική την πιθανότητα προσέλκυσης ενός αριθμού ενδιαφερομένων.
Μια τέτοια τροπολογία αποτελεί αίτημα, τόσο των εταιρειών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού όσο και των εταιρειών εγκατάστασης, οι οποίες προσβλέπουν έτσι σε μια μικρή έστω κινητικότητα στην αγορά των φωτοβολταϊκών στέγης. Άλλως, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τα λουκέτα που έχουν οδηγήσει ήδη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία θα πολλαπλασιαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο για τι ΑΠΕ θεσμοθετείται επί της αρχής το μοντέλο της αυτοπαραγωγής ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών ή μικρών ανεμογεννητριών, ωστόσο μένει σε μια γενική περιγραφή που δεν επιτρέπει στην πραγματικότητα να δημιουργηθεί αγορά. Συνολικά οι φορείς των εταιρειών εξοπλισμού ή εγκατάστασης ζητούν να καθοριστεί συγκεκριμένο μοντέλο net-metering, με:
I. χρήση μετρητή διπλής κατεύθυνσης, ώστε η χρεοπίστωση να αφορά και στους φόρους και τέλη που συνδέονται με την κατανάλωση.
II. πίστωση τυχόν περίσσειας παραγόμενης ενέργειας στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου, στις επόμενες μετρητικές περιόδους (χωρίς, ωστόσο, να δύναται να υπερβεί η πίστωση τη διάρκεια ενός έτους).
III. μείωση του συνολικού επενδυτικού κόστους για τη μικρομεσαία παραγωγή, η παροχή φοροαπαλλαγών και διατήρηση του σημερινού συστήματος των σταθερών εγγυημένων τιμών, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση από το σύστημα εγγυημένων τιμών σε αυτό του net-metering
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου