Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Και Αναδρομικό «Κούρεμα» Ταριφών στα Παλαιά Φωτοβολταϊκά Επί Τάπητος;



Κλίμα για τη συμμετοχή και παλαιών επενδυτών στο «κούρεμα» των ταριφών φαίνεται να δημιουργείται στην αγορά φωτοβολταϊκών. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΦ Παναγιώτης Σαρρής μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος εξέφρασε την άποψη ότι «πολλοί παραγωγοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον εξορθολογισμό των ταριφών». Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση και με νόμιμο τρόπο.
«Αν θέλει το ΥΠΕΚΑ να ζητήσει από τους παραγωγούς οικειοθελές «κούρεμα», είπε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας στην ομιλία του μια νέα αντίληψη για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι αφετηρία για τον υπολογισμό της ταρίφας δεν πρέπει να αποτελεί η οικονομική απόδοση της επένδυσης, αλλά η εύρυθμη και ισόρροπη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η εύλογη ανταπόδοση για τα περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη που επιφέρει η αυξημένη συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ο κ. Σαρρής υποστήριξε ότι δεν αναμένεται εκ νέου υπερθερμανση της αγοράς, γιατί μεσοπρόθεσμα, για τα επόμενα δύο χρόνια, η οικονομική απόδοση των έργων είναι εξαιρετικά χαμηλή και μακροπρόθεσμα, για την 5ετία 2016-2020, το σύστημα του Διαδρόμου εξασφαλίζει την παρακολούθηση της προσδοκώμενης μείωσης του επενδυτικού κόστους.
Ο ΣΕΦ ζητά να αποζημιώνονται και τα φωτοβολταϊκά με ΑΔΙ, να αυξηθεί ο εθνικός στόχος σε 6 GWp ή 12 GW για όλες τις ΑΠΕ ως το 2020, να εφαρμοσθεί το μοντέλο του διαδρόμου από το 2015και να αρθεί η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΦ Σωτήρης Καπέλλος, ο οποίος αντιπαρέβαλε το έργο του TAP, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Πρωθυπουργό ως «γεγονός της δεκαετίας», με τις επιδόσεις των φωτοβολταϊκών επενδύσεων. Για τον TAP, είπε, θα γίνουν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία και θα δημιουργηθούν 2000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες. Τα συγκριτικά νούμερα για τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως είπε. Μόνον το 2013 επενδύθηκε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κατά την τελευταία
5ετία οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 30.000 έμμεσες. Πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την αγορά φωτοβολταϊκών, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλυφθούν κατά 6% από φωτοβολταϊκά. Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα είναι σήμερα 5η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ανά κάτοικο εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Είναι επίσης για τρία συνεχή χρόνια στο top 10 διεθνώς σε ό,τι αφορά τη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά τον κ. Καπέλλο στο μοντέλο των feed in tarrifs. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια το επενδυτικό κόστος μειώθηκε κατά 70%, οι ταρίφες παρέμειναν υψηλές και δεν ακολούθησαν την πτωτική τάση του κόστους αυτού. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερες, μεν, αποδόσεις για τους επενδυτές, αλλά και εκτίναξη των ποσών που καλείται να πληρώσει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, δηλαδή, οι καταναλωτές.
Ο κ. Καπέλλος παρομοίασε την αγορά των φωτοβολταϊκών με την ιστορία του Οδυσσέα. Η κατάκτηση της Τροίας ήταν αποτέλεσμα της ιδέας του, με το Δούρειο Ίππο. Δούρειος Ίππος για τα φωτοβολταϊκά, τόνισε ο κ. Καπέλλος, ήταν οι υψηλές ταρίφες. Για να καταλήξει:
«Η «κατάρα» λοιπόν των θεών που ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας μας, μας οδηγεί στην Οδύσσεια. Περνάμε «Κύκλωπες», δηλαδή μονόφθαλμες και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις έναντι της προόδου, «Σκύλες και Χάρυβδες» που βγάζουν χολή και προσπαθούν να κατασπαράξουν την αγορά των φωτοβολταϊκών, ενώ ήταν μέσα και επωφελήθηκαν από αυτή όσο διαρκούσε η ανάπτυξη. Εμείς όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, στην παρακαταθήκη του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού που απαρτίζει την αγορά μας, στη θετική επίδραση της αγοράς μας στην εθνική οικονομία και την προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή, στην θετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, και τέλος πιστεύουμε ότι το ταξίδι προς την Ιθάκη δεν θα διαρκέσει για πολύ, διότι όπως εύστοχα είπε και ο Βίκτωρ Ουγκώ, τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει». 
(energia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου