Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΣΕΦ: Πως Θα Αυξηθεί η Διείσδυση των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα



Τα φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει πλέον στη χώρα μας αισίως τα 2.500 MW, δηλαδή την ποσότητα ισχύος που προβλέπει ο εθνικός στόχος για το 2020. Ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να διακόψει την αδειοδότηση νέων έργων στον κλάδο, υπάρχει παράλληλα και μια σειρά εμποδίων τεχνικού χαρακτήρα τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο μεσοπρόθεσμα για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΦ. 
Όπως τόνισε σήμερα ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του ΣΕΦ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του συνδέσμου με τίτλο «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα», στη χώρα μας παρατηρούνται αρκετά πολιτικού χαρακτήρα εμπόδια τα οποία αυτή τη στιγμή εμποδίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, όπως είναι δηλαδή η αναστολή των αδειοδοτήσεων, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ κτλ. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια, με βασικότερο τη δυνατότητα των δικτύων ηλεκτρισμού να φιλοξενήσουν περισσότερα φ/β. 
Όπως τόνισε ο κ. Ψωμάς στην παρουσίασή του, τα φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει πλέον σε σημείο να καλύπτουν ακόμα και το 25% της ζήτησης για ηλεκτρισμό στις ώρες της ημέρας που κορυφώνουν την παραγωγή τους, ενώ για το 2013 προβλέπεται να καλύψουν συνολικά περί το 6% της ζήτησης. Πρόκειται για ένα «προηγουμένως απλησίαστο νούμερο», όπως υπογράμμισε ο κ. Ψωμάς. 
Το βασικό ερώτημα για τη συνέχεια είναι, λοιπόν, το πόσα φ/β χωράνε στο δίκτυο, ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα 2.500 ηλιακά MW και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος. Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV Grid, που έχει ως σκοπό του να ανιχνεύσει τα τεχνικά εμπόδια που εγείρονται στην κατεύθυνση αυτή σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Παράλληλα, σχετική έρευνα πραγματοποίησε πρόσφατα και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, αξιοποιώντας στοιχεία από διάφορα έργα που λειτουργούν στη χώρα μας. 
Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) λειτουργεί παραδοσιακά τηρώντας ορισμένους κανόνες και με βάση την παραδοχή ότι μια γραμμή μπορεί να σηκώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα ισχύος. Παρόλα αυτά, οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησε το ΑΠΘ φανερώνουν ότι μέσω της έγχυσης ισχύος, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί ή ακόμα και να πολλαπλασιαστεί, επιτρέποντας έτσι την λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών από ότι προηγουμένως. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μάλιστα και ο κ. Ρικάρντο Λάμα, στέλεχος της ιταλικής Enel Distribuzione, αναλύοντας διεξοδικά τους διάφορους τρόπους και τα τεχνικά μέσα με τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό, δίνοντας λύση σε κορεσμένες αγορές, όπως η ελληνική. 
Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει από τα παραπάνω ότι ο ΣΕΦ έχει βάσιμους λόγους να αισιοδοξεί για το μέλλον του κλάδου των φωτοβολταϊκών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας και αποτελεί ένα από τα success stories της εθνικής οικονομίας, παρά τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από την πολιτική ηγεσία σε ότι έχει να κάνει με τις υπερβολικές επιδοτήσεις και την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
(energia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου