Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Καθυστέρηση χορήγησης όρων σύνδεσης: Αποζημιωτικές αξιώσεις παραγωγών ΑΠΕ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 4 του ν. 3468/2006, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 3851/2010, την παρ. 4 του άρθρου 39 του Ν. 4062/2012, την παρ. Ι περ. 1 του Ν. 4152/2013 και ισχύει σήμερα:
«Ο αρμόδιος Διαχειριστής με απόφασή του χορηγεί μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από την κατάθεση σχετικού αιτήματος μη δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης.»
Περαιτέρω, για σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α για τους οποίους απαιτείται η έκδοση άδειας παραγωγής ή οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής αλλά υπόκεινται σε διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων (Ε.Π.Ο) ή πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων (Π.Π.Δ), η Προσφορά Σύνδεσης καθίσταται δεσμευτική με την προσκόμιση στον αρμόδιο Διαχειριστή της απόφασης ΕΠΟ ή των Π.Π.Δ. του σταθμού. Για τους δε σταθμούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο. ο αρμόδιος Διαχειριστής με απόφασή του χορηγεί εξ’ αρχής οριστική Προσφορά Σύνδεσης.
Η προτεραιότητα στην έκδοση οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και δέσμευσης του αντίστοιχου ηλεκτρικού χώρου τηρείται με βάση την ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον δικαιούχο στον αρμόδιο Διαχειριστή. Η οριστικοποίηση της Προσφοράς Σύνδεσης γίνεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή εντός διαστήματος ενός (1) μήνα από την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Η μη τήρηση ωστόσο των ανωτέρω προθεσμιών από τον αρμόδιο Διαχειριστή για τη χορήγηση Προσφορών Σύνδεσης έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας ως προς τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της εγκατάστασης του σταθμού και του οικονομικού σχεδιασμού της επένδυσης δεδομένου ότι η καθυστέρηση εκ μέρους του Διαχειριστή οδηγεί στην απώλεια υψηλότερων εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε πολλές δε περιπτώσεις, όπου οι καθυστερήσεις ξεπερνούν ακόμη και το έτος, πλήθος επενδυτών έχουν οδηγηθεί στην μη ολοκλήρωση των έργων τους καθώς οι επενδύσεις τους κατέστησαν οικονομικά ασύμφορες με συνέπεια να υποστούν ζημίες τόσο για τις πραγματοποιηθείσες αδειοδοτικές δαπάνες όσο και από την ματαίωση του συνόλου της επένδυσης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος, κατόπιν καταγγελιών εταιρειών για παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, εκδίδοντας στις αρχές του 2013 σχετικές αποφάσεις, όπου διαπιστώθηκε η παράλειψη του αρμόδιου Διαχειριστή, αφενός για τη χορήγηση της αιτηθείσας Προσφοράς Σύνδεσης εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος, και αφετέρου για την παράλειψη παροχήςνομικά αποδεκτών εξηγήσεων για τη μη χορήγηση.
Οι θετικές αυτές αποφάσεις αλλά και το σύνολο των λοιπών νομικών παραβάσεων, οι οποίες κατά περίπτωση δύναται να στοιχειοθετηθούν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη χρηματική ικανοποίηση των θιγόμενων επενδυτών, οι οποίοι μπορούν βάσιμα και με στοχευμένη επιχειρηματολογία να διεκδικήσουν νομική προστασία και τη νόμιμη αποζημίωσή τους.
Επιμέλεια: «Μεταξάς & Συνεργάτες – Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι» (www.metaxaslaw.gr)
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου