Κυριακή 29 Μαΐου 2011

General Electric: Φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον άνθρακα σε 3-5 χρόνια

Η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανό να καταστεί φθηνότερη από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και πυρηνικούς αντιδραστήρες μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνολογικών καινοτομιών, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος έρευνας της General Electric (GE), Mark Μ. Little.

«Αν μπορέσουμε να φτάσουμε το κόστος της ηλιακής ενέργειας στα 15 cents ανά κιλοβατώρα ή και χαμηλότερα, κάτι το οποίο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα φωτοβολταϊκά», δήλωσε ο Little σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως ανέφερε ο Little, όσο αυξάνεται η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών τεχνολογιών, δηλαδή το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τόσο το κόστος θα μειώνεται και κατ’ επέκταση δε θα υπάρχει ανάγκη για επιδότηση του παραγόμενου ρεύματος.

Η General Electric, τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι έχει βελτιώσει το βαθμό απόδοσης των φωτοβολταϊκών thin film, ο οποίος πλέον αγγίζει την τιμή ρεκόρ των 12,8%. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά think film θα παράγονται από το νέο εργοστάσιο της εταιρίας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2013. Όπως έχει δηλώσει η εταιρία, το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα έχει περίπου 400 εργαζόμενους και θα παράγει αρκετά πάνελ κάθε χρόνο ώστε να τροφοδοτεί γύρω στα 80.000 σπίτια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, το κόστος των φωτοβολταϊκών κυψελών, κύριο συστατικό των φωτοβολταϊκών πάνελ, έχει μειωθεί κατά 21% φέτος, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη αισιοδοξία για το μέλλον του κόστους των φωτοβολταϊκών.

Ειδικά σε χώρες με υψηλό δυναμικό ηλιοφάνειας, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, σύντομα, δεν θα υπάρχει η ανάγκη επιδότησης της «πράσινης» κιλοβατώρας» και η παραγωγή ενέργειας από φ/β θα καταστεί ανταγωνιστική με την παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας από συμβατικές πηγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου