Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δεσμεύσεις Παπαγεωργίου μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΠΕΦ

(UPDATE 14.20) Πλήθος φ/β παραγωγών, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί έξω από το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ. Όπως τονίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου, οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τους 9 μήνες.
Το προεδρείο του ΣΠΕΦ και κάποιοι ανεξάρτητοι παραγωγοί συναντήθηκαν με τον κ. Παπαγεωργίου. Kατά τη συνάντηση που κράτησε περίπου μία ώρα, όπως είχε μεταδώσει και νωρίτερα το energypress, οι παραγωγοί κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές δεσμεύσεις από τον κ. Παπαγεωργίου.
Αναλυτικότερα,  ο Υφυπουργός αφού συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου και αναγνώρισε την ορθότητα των αιτημάτων των παραγωγών επί του θέματος, δεσμεύθηκε πως:
- Εντός του 2013 θα έχουν εξοφληθεί ανυπερθέτως οι μήνες παραγωγής Απρίλιος και Μάιος και κατά πιθανότητα 90% και ο Ιούνιος.

- Οι παράνομοι συμψηφισμοί μεταξύ ΔΕΗ – Διαχειριστών – ΛΑΓΗΕ για πόρους του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που «στριμώχνουν» αδίκως κάθε έλλειμμα ασύμμετρα σε υποσύνολο των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ παύουν, αποκαθιστώντας έτσι την εκ του νόμου επιβαλλόμενη σύμμετρη μεταχείριση όλων.
- Ο συντελεστής απόσβεσης του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού κατόπιν της συνεργασίας του Υφυπουργού ΠΕΚΑ με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα, όπως άμεσα αναδείχθηκε το πρόβλημα από τον σύνδεσμο την επαύριον της προβληματικής ΠΟΛ 1216, αποφασίστηκε να προσδιοριστεί στο 10%.
- Το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ Φ/Β ηλεκτροπαραγωγών (ληξιπρόθεσμες οφειλές) και δημοσίου (φόρων) συνεχίζει να βρίσκεται υπό επεξεργασία προς νομική-τεχνική επίλυση.  
Οι παραγωγοί
Είναι χαρακτηριστική η απόγνωση του Ξενοφώντα Αναστασίου, ηλεκτροπαραγωγού 100 kw, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε ότι η πλειονότητα των μικρών παραγωγών βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει γιατί έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εταιρείες, τράπεζες κ.λπ. προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται και καταβολή δόσης δανείου.
Όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ, οι εν λόγω επιχειρηματίες είναι αυτοί που επένδυσαν αθροιστικά 5 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια από τις οικονομίες τους αλλά και από πανάκριβο τραπεζικό δανεισμό υπό άκρως αντίξοες συνθήκες. Τα μέλη του ΣΠΕΦ περιμένουν συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της καταβολής των οφειλομένων του ΛΑΓΗΕ στους επαγγελματίες του κλάδου.
Διαβάστε ολόκληρο το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που υιοθετήθηκε δια βοής από τους συγκεντρωμένους παραγωγούς φωτοβολταϊκών και στο οποίο ουσιαστικά απάντησε με τις τρείς δεσμεύσεις ο κ. Παπαγεωργίου.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου