Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΣΙΦ: Ανακεφαλαιοποίηση ελλείμματος για να συζητήσουμε για το new deal

Αντιτίθεται στη διαφορετική διαχείριση κάθε κατηγορίας φ/β παραγωγών ο ΘΕΣΙΦ, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κονδύλια του Δημοσίου το έλλειμμα που παρουσιάζει ο Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τότε δεν θα προχωρήσει σε διάλογο για το new deal με το ΥΠΕΚΑ.
Τα παραπάνω διατυπώνει σε επιστολή του ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φ/Β Πάρκων με αφορμή τη χτεσινή ψήφιση επί της αρχής του σχ.ν. για τις ΑΠΕ.
Ειδικότερα, στην επιστολή σημειώνεται ότι:
«Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Ως Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φ/Β εγκαταστάσεων σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή μετά την δημόσια τοποθέτηση σας ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στα πλαίσια της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα αναφερθήκατε στην αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ τονίζοντας  ότι πρόθεση σας είναι η επίτευξη μίας νέας συμφωνίας (new deal) για τις εγγυημένες τιμές κατόπιν συζητήσεων με τους Φ/Β Παραγωγούς και τις Τράπεζες.
Ο ΘΕΣΙΦ θέλει να σας υπενθυμίσει ότι:
1.Το υπάρχον σήμερα έλλειμμα του Λειτουργού οφείλεται σε πολλαπλές στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος αποπληρωμής των Παραγωγών ΑΠΕ τις οποίες έχει προκαλέσει η ηγεσία του Υπουργείου σας με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της τα τελευταία χρόνια . Ουδεμία ευθύνη βαρύνει τους Παραγωγούς Φ/Β οι οποίοι έχουμε μέχρι τώρα επωμισθεί το βάρος της μείωσης αυτού του ελλείμματος με διάφορους αυθαίρετους και οριζόντιους τρόπους. Αποτέλεσμα είναι το έλλειμμα του Λειτουργού να μειώνεται προς το παρόν με τις δικές μας οικονομικές θυσίες και μόνον. Η μνημονιακή υποχρέωση περί μηδενισμού του ελλείμματος έως το τέλος του 2014 απαιτεί κατά τον ΘΕΣΙΦ την ανακεφαλαιοποίηση από κονδύλια του Δημοσίου του αρχικού ελλείμματος (όπως έχει προταθεί ήδη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ) καθότι το Δημόσιο και μόνον αυτό ευθύνεται για την δημιουργία του εξ αρχής .Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορούν να συζητηθούν νέες εγγυημένες τιμές εκ μέρους μας.
2. Η αντιμετώπιση με διαφορετικό έως και χαριστικό τρόπο των διαφόρων κατηγοριών φ/β παραγωγών (οικιακοί παραγωγοί, αγροτικά φ/β) μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς αδυνατούμε να αιτιολογήσουμε οποιαδήποτε τέτοια νοοτροπία και πρακτική πλην ίσως την ύπαρξη πολιτικού κόστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου