Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Κούρεμα 45% στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΚΑ οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ με τον υφυπουργό, Μάκη Παπαγεωργίου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, από την πλευρά τουΥΠΕΚΑ δηλώθηκε ρητά η ανάγκη μείωσης των τιμών στα υφιστάμεναέργα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014 θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, θαπροέλθουν από τη μείωση στις ταρίφες των υφιστάμενων καιλειτουργούντων έργων ΑΠΕ.
Ο κ. Παπαγεωργίουανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθούνμεσοσταθμικά οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά κατά 45% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 10%.
Από τους φορείς ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσειςμέχρι τις αρχές Αυγούστου έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί το “new deal”, το οποίο το energypressέχει εδώ και αρκετό καιρό προαναγγείλει.
Όσον αφορά τα κίνητρα ή και τα αντικίνητρα προκειμένου να συμμετάρχουν οι επενδυτές στο εθελοντικό «κούρεμα» των τιμών που απολαμβάνουν, το ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το που προσανατολίζεται, θεωρώντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί αφού πρώτα υπάρξουν αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς των φωτοβολταϊκών δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων που έχουν στα χέρια τους. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εγγράφως.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου