Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Με δασμούς 12% από αύριο τα Κινεζικά φωτοβολταϊκά - "Όχι" ψηφίζει η Ελλάδα

(UPDATE) Σε επιβολή προχωρινών δασμών της τάξης του 11,8% θα προχωρήσει από τις 6 Ιουνίου η ΕΕ στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών.
Το μέτρο θα ισχύσει για δύο μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό θα αυξηθεί στο 47% αν οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν αυξήσουν τις τιμές τους και δεν μειώσουν τις ποσότητες που διοχετεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στόχος των δασμών να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που από το 2010 έχουν χάσει το 80% της αγοράς εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κινεζικών προϊόντων.
Παρόλο που η αξία των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ, ο αρμόδιος Επίτροπος εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ τόνισε ότι οι πρακτικές ντάμπινγκ λόγω κρατικών επιδοτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές.
“Τα σημερινά προσωρινά μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη αυτής της διαρροής στις αγορές μας και την επανάκτηση ενός επιπέδου δραστηριότητας στο πεδίο και υγιή ανταγωνισμό και πάλι”, είπε χαρακτηριστικά.
"Όχι" από Ελλάδα
Οι καλές σχέσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα μας με την Κίνα, αλλά και η ανάγκη αποτροπής της κατάρρευσης της αγοράς φωτοβολταϊκών αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ψήφισε κατά της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, στην ψηφοφορία που διεξήχθη προ ημερών.
Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, συμμετέχουν στην Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση τέτοιων θεμάτων. Στις 24 Μαΐου ήταν η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου τα κράτη - μέλη να καταθέσουν (στο πλαίσιο της εν λόγω επιτροπής) τις απόψεις τους. Είχε προηγηθεί στις 15 Μαΐου συζήτηση, με φυσική παρουσία των μελών.
Κατά την ψηφοφορία, 18 κράτη - μέλη ψήφισαν κατά, 4 υπέρ (Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και  Λιθουανία) ενώ πέντε χώρες απείχαν.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η Κομισιόν δεν δεσμεύεται από την απόφαση των κρατών - μελών, αλλά είναι φυσικό να την λαμβάνει υπόψιν, κυρίως όταν θα κληθεί να αποφασίσει για τα μόνιμα πλέον μέτρα. 
Στην αντεπίθεση η Κίνα
Από την πλευρά της η Κίνα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί στα εξαγόμενα κρασιά της, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φωτοβολταϊκά. 
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το εύρος ή το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, ωστόσο η κίνηση του Πεκίνου καταδεικνύει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.
Ρέσλερ: Οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σοβαρό λάθος
Ως «σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινέζικα φ/β, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Σε δηλώσεις του, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Ρέσλερ τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο και όχι την αντιπαράθεση».
Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό, στόχος είναι «να εμποδίσουμε σε κάθε περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρας του τομέα των φωτοβολταϊκών».
Υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει «να κάνει τα πάντα για να βρεθεί μια λύση μέσω συνομιλιών».
«Αυτοί που αντιτίθενται στην επιβολή τελωνειακών δασμών είχαν δυο χρόνια για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ούλριχ Κέλμπερ στην Handelsblatt. Μάλιστα, ο Κέλμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι «έπρεπε να αντιδράσουν» στο ντάμπινγκ της Κίνας.
Να σημειωθεί ότι, στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 10.000 επιχειρήσεις στον τομέα των φ/β, στις οποίες απασχολούνται συνολικά 120.000 άνθρωποι. Όμως, από αυτές μόνο οι 350 είναι παραγωγοί πάνελ, οι άλλες είναι περισσότερο εταιρείες μεταπώλησης ή εγκατάστασης που επωφελούνται από τα φθηνά κινεζικά πάνελ.
Έκτακτη σύνοδο ζητά ο Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητηθεί η εμπορική διένεξη των Βρυξελλών με την Κίνα που απειλεί τους εξαγωγείς γαλλικών κρασιών.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι 27 θα πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την "αλληλεγγύη" τους.
(energypress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου