Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μειώνεται η εισφορά στα φωτοβολταικά, επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες !


Ένα βήμα πίσω στο θέμα της εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταικών αναγκάστηκε να κάνει τελικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων -κυρίως από την περιφέρεια- να αποσυρθεί η ρύθμιση ή να γίνει πιο «light».
Έτσι προχώρησε σε μείωση των ποσοστών της εισφοράς για τα φωτοβολταικά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, (αιολικά, βιοκαύσιμα, υδροηλεκτρικά κ.ά.)  με την επιβολή ενός οριζόντιου ποσοστού 10%.

Ειδικότερα, τα ποσοστά εισφοράς στα φωτοβολταικά πέφτουν :
-         Από το 35% στο 30% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012, με ταρίφα που υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
-         Από το 29% στο 27% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 με ταρίφα που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

Διατηρείται ωστόσο το ποσοστό στο 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους έως και τις 31.12.2011, που αφορούν και την πλειοψηφία.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο, επισημαίνει, παράλληλα, ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες προσδοκώντας στη θετική ανταπόκρισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου