Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Παπαγεωργίου: Δεν θα πειράξουμε τις υφιστάμενες φωτοβολταϊκές επενδύσεις


Στη δέσμευση ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σχετικά με τις υφιστάμενες και λειτουργούσες επενδύσεις ΑΠΕ (και ειδικά φωτοβολταϊκών), καθώς κάτι τέτοιο, πέραν των άλλων θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό επενδυτικό κλίμα για τη χώρα, προχώρησε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου, κατά τη συνάντηση που είχε με φορείς της αγοράς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός και από τους φορείς οι: ΕΣΗΑΠΕ, ΣΠΕΦ (φωτοβολταϊκά), ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικά), ΕΛΕΒΙΟΜ (βιομάζα) και ΕΣΜΥΕ (μικρά υδροηλεκτρικά).
Ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε τους φορείς ότι θα «ξεμπλοκάρει» γρήγορα το δάνειο των 140 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε θα δοθεί ανάσα ρευστότητας στο σύστημα για πληρωμή των παραγωγών.
Επίσης ότι θα υπάρξει μια άμεση δέσμη μέτρων (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα μείωση ταρίφας για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα) και συνολικότερη παρέμβαση, με νομοθετικές ρυθμίσεις, από το Φθινόπωρο, αφού πρώτα διεξαχθεί συστηματικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, μετά την δέσμευση του κ. Παπαγεωργίου για τα υφιστάμενα έργα, στα κρίσιμα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, βρίσκεται η αντιμετώπιση των επενδυτών που έχουν μεν συμβολαιοποιήσει ταρίφες με τον ΛΑΓΗΕ αλλά δεν έχουν υλοποιήσει την επένδυσή τους. Πρόκειται για περίπου 2500 Μεγαβάτ, και για την κατηγορία αυτή έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους για να υλοποιήσουν τα έργα (το περίφημο 18μηνο) αλλά και παρέμβασης κάποιου είδους στα δεδομένα του συμβολαίου τους (πρακτικά δηλαδή στα προβλεπόμενα έσοδά τους).
Ειδική αντιμετώπιση φαίνεται ότι θα έχουν επίσης τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς η έξαρση που παρατηρείται στην εγκατάστασή τους καθώς και τα «προνόμια» που χαίρουν, έχουν μπεί στο «μικροσκόπιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου