Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Στο τραπέζι του διαλόγου οι μελλοντικές ταρίφες των ΑΠΕ

Διάλογο με τους φορείς της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών και ειδικά των φωτοβολταϊκών σκοπεύει να ξεκινήσει την επόμενη περίοδο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να προσδιοριστεί το βέλτιστο ύψος των μελλοντικών feed-in-tariff, των εγγυημένων δηλαδή τιμών με τις οποίες απορροφάται το ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ.

Το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών, αποτελεί βασικό πυρήνα της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, όπως βεβαιώνουν αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. «Δεν κάνουμε καμία συζήτηση για αλλαγή του συστήματος των feed-in-tariff και φυσικά δεν κάνουμε καμία συζήτηση για εκ των υστέρων αλλαγές σε υφιστάμενες συμβάσεις» δηλώνεται χαρακτηριστικά στο energypress.

Παρόλα αυτά, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην τεχνολογία του εξοπλισμού και στα κόστη προμήθειάς του, καθώς και η γενική τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, οδηγούν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην απόφαση να ξεκινήσει διάλογο επί των μελλοντικών τιμών στις «ταρίφες» των ΑΠΕ. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, το περιθώριο για αλλαγές στις ταρίφες των αιολικών αλλά και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ είναι μικρό, ενώ αντίθετα θεωρείται ότι υπάρχει περιθώριο μειώσεων στα φωτοβολταϊκά. «Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε, ούτε να αποφασίσουμε χωρίς τη συμμετοχή των φορέων του κλάδου» λένε από το ΥΠΕΚΑ και επισημαίνουν ότι οι θεσμικοί παράγοντες του χώρου, αλλά και οι επιχειρήσεις (κατασκευαστικές, παραγωγής εξοπλισμού, εμπορικές κ.λπ.) βλέπουν με θετικό τρόπο κάθε απόφαση που μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή και επί μακρό διάστημα ανάπτυξη των επενδύσεων. «Δεν θα είναι θετική εξέλιξη να υπάρξει μια υπερδραστηριότητα μέχρι το 2014, και στη συνέχεια, επειδή θα έχει καλυφθεί ο στόχος της χώρας και το σχετικό πλαφόν, να ακολουθήσει ύφεση» υποστηρίζει, μιλώντας στο energypress, στέλεχος μεγάλης εταιρείας κατασκευών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές των ΑΠΕ, μεγάλοι και μικροί, διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για τις υφιστάμενες και μελλοντικές ταρίφες των ΑΠΕ λόγω των τάσεων που καταγράφονται στην Ευρώπη και λόγω της αναφοράς περί «αναδιαπραγμάτευσης των τιμών για τις υφιστάμενες συμβάσεις» στο μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα η Πορτογαλία.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση. Δεν μας έχει τεθεί ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα κάποιο τέτοιο θέμα από την τρόικα» βεβαιώνει η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ στέλεχος της αγοράς σημειώνει ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά Πορτογαλίας – Ελλάδας: «Στην Πορτογαλία υπάρχει μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και μια επαναδιαπραγμάτευση των τιμών πιθανόν να έχει μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα. Στη χώρα μας έχουμε ελάχιστα εγκατεστημένα πράσινα Μεγαβάτ». Στην Ελλάδα το πρόβλημα που έχουμε είναι το πώς θα ενισχύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να μετατραπεί σε επενδύσεις και όχι να «αποθερμάνουμε» την αγορά, λέγεται χαρακτηριστικά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το τελευταίο «επεισόδιο» στο σήριαλ του ελέγχου των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών ήταν το νομοσχέδιο που πέρασε τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω μείωση των επιδοτήσεων για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά, αναλόγως της εγκατεστημένης ισχύος που θα προστίθεται στο εξής. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπήκε τελικά στο νομοσχέδιο η πρόταση για απότομη μείωση της επιδότησης της τάξης του 6%, που ήθελε ο υπουργός Περιβάλλοντος, αλλά οι γερμανικές ταρίφες θα μειώνονται με ρυθμό 9% ετησίως, συν ένα ακόμη ποσοστό αναλόγως με την πορεία των νέων έργων στην επικράτεια.

Σε σχέση πάντως με μια μελλοντική μείωση των feed-in-tariff στη χώρα μας, παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι τα πολύ υψηλά επιτόκια που δίνουν σήμερα οι τράπεζες όταν χρηματοδοτούν επενδύσεις ΑΠΕ, διαμορφώνουν το κόστος επένδυσης σε τέτοια επίπεδα που μια μείωση ταρίφας πέραν των προβλεπομένων από το σχετικό νόμο θα έκανε τις επενδύσεις ασύμφορες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου