Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: Τις παλιές ταρίφες για όλους διεκδικούν οι αγρότες


  • Σταθεροποίηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά στα 441,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους αγρότες που υπέβαλαν μεν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις, αλλά όχι τους πλήρεις φακέλους στο ΔΕΣΜΗΕ, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ.
    Σε επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας θίγει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο θέμα των επενδύσεων των αγροτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων η πώληση του παραγόμενου ρεύματος και η κατά προτεραιότητα εξέταση των ομαδικών αιτημάτων από αγρότες. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
    Κυρία Υπουργέ,
    1. Με αφορμή τα περιλαμβανόμενα στο Δελτίο Τύπου της 31/1/2011 του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνεται ότι η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για εξασφάλιση στους υποψήφιους επενδυτές Φ/Β σταθμών της τιμής πώλησης ρεύματος που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλλου στον ΔΕΣΜΗΕ, δεν καλύπτει τους επαγγελματίες αγρότες, μια και μέχρι σήμερα οι όροι διασύνδεσης που έχουν εκδοθεί από τη ΔΕΗ αφορούν ένα μικρό αριθμό αγροτών.
    Πράγματι όπως αναλύεται και στο με Α.Π. 48/19.1.2011 σχετικό έγγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτικών αιτημάτων των επαγγελματιών αγροτών δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι όροι διασύνδεσης από την ΔΕΗ και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν οι προβλεπόμενοι πλήρεις φάκελοι στον ΔΕΣΜΗΕ.
    Οι καθυστερήσεις αυτές δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των υποψηφίων αγροτών επενδυτών, οι οποίοι μέχρι 11/10/ 2010 υπέβαλαν έγκαιρα και έγκυρα τα αιτήματά τους, αλλά στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.
    Με βάση τα παραπάνω, η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί επιβεβλημένη την σταθεροποίηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος του παραγόμενου από Φ/Β σταθμούς στην προβλεπόμενη από τον Ν3851/2010 τιμή για την περίοδο μέχρι 31/1/2011 (δηλαδή 441,05 €/MWH) για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών αγροτών , οι οποίοι μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία , είχαν υποβάλλει στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία αίτημα για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας της επένδυσής τους συνοδευόμενο με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία δικαιολογητικά.
    2. Επίσης κρίνεται αναγκαία η δημοσίευση στους δικτυακούς τόπους του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ των στοιχείων των αιτήσεων των επενδυτών για εγκατάσταση ΑΠΕ, περιλαμβανομένων και των επαγγελματιών αγροτών και στις περιπτώσεις εκείνες που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκοί σταθμοί με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση του ενός MWp, και άλλοι σύμφωνα με τη παρ. 12 του άρθρου 2 του ν. 3851/2010) οι οποίοι λαμβάνουν όρους διασύνδεσης από τη ΔΕΗ κατ΄ αντιστοιχία με τα εφαρμοζόμενα από την Ρ.Α.Ε.
    Η αναγκαία αυτή δημοσίευση θα συμβάλλει στην αποφυγή τριβών και αμφισβητήσεων της όλης διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει τον συντονισμό των ενεργειών για την επίλυση τυχόν εμφανιζόμενων προβλημάτων.
    3. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται τέλος η διασφάλιση της απόλυτης προτεραιότητας εξέτασης ομαδικών επενδυτικών αιτημάτων για εγκατάσταση ΑΠΕ (σε ιδιόκτητες ή και μισθωμένες εκτάσεις) από επαγγελματίες αγρότες μέσω των Φορέων τους (ΑΣΟ, ΣΕ του Ν 2810/2000) ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου εμφανίζεται αδυναμία κάλυψης μεμονωμένων αιτημάτων αγροτών λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ.
    Η προτεινόμενη προτεραιότητα θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί με τροποποίηση του άρθρου 15 του Ν 3851 και δικαιολογείται από:
    •Την επίτευξη οικονομικών κλίμακας (τεχνικά, οικονομικά, φοροτεχνικά θέματα)
    •Την βελτίωση της χωροθέτησης
    •Την ευχερέστερη διαχείριση προβλημάτων του δικτύου της ΔΕΗ
    •Την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, κ.λ.π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου